Terveys

Nenä tukossa, pitääkö mennä koronatestiin? Tämä yksinkertainen kikka voi auttaa tukkoisuuteen heti

Tuhiseva ja vuotava nenä on yleinen vaiva talvella ja keväällä. Milloin tukkoinen nenä on syy hakeutua koronatestiin? Erikoislääkäri kertoo vastauksen ja muistuttaa, että jos nenä on jatkuvasti tukossa, vaivaan on saatavilla apua.

Jatkuvasti tukkoinen nenä on kurja vaiva – varsinkin nyt, kun pienetkin flunssaoireet voivat viitata koronavirukseen. Jos nenä on tukossa tiuhaan, mistä nokka yrittää kertoa?

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvonen kertoo, että jatkuva tukkoisuus johtuu nenän alueen tai poskionteloiden limakalvojen turvotuksesta. Yleensä tukkoista oloa ilmenee heti aamuisin tai nukkumaan mennessä. Tavallisin syy limakalvojen turpoamiseen on kylmä ilma.

”On hyvin tavallista, että talvisin nenää voi joutua niistämään aamuisin”, Karvonen sanoo.

Monelle tuttu tunne on myös se, että nenä vuotaa ulkoillessa ja ulkoa sisälle tullessa solkenaan. Nenän tehtävä on kostuttaa ilmaa, joten jos ilma on kylmää tai kuivaa, nenä alkaa turvota itsekseen tehostaakseen lämmitystä, Karvonen kertoo. Turpoamisen harmillinen sivuoire on kirkas ja vetinen räkä.

Lue myös: Miksi nenä vuotaa aina ulkona? Erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen tukkoisesta nenästä

Tukkoisen olon taustalla voi olla myös allergiaa, sisäilmaherkkyyttä tai synnynnäisiä rakenteellisia ongelmia. Lievimmillään nenä on vain tukossa, pahimmillaan oireet leviävät poskionteloihin.

”Jos nenä on ollut pitkään tukossa, rakenteet alkavat muurautua ja poskiontelo-oireet alkavat lisääntyä.”

Lue myös: Miksi jotkut ovat jatkuvasti flunssassa? Miten flunssakierteestä pääsee eroon? Erikoislääkäri kertoo

Pitääkö mennä koronatestiin, jos nenä oireilee koko ajan?

THL:n mukaan yksi covid-19-taudin oireista voi olla nuha ja tukkoisuus. Jos nenä on yllättäen tukossa ja koronavirustartuntaa on syytä epäillä, kannattaa hakeutua koronavirustestiin.

Kaikki tukkoisuus ei kuitenkaan kerro koronaviruksesta. Pandemia-aikaan jokaisella työpaikalla on tarkka ohjeistus siitä, miten flunssaoireiden kanssa tulee toimia. Monilla työpaikoilla on kielto tulla töihin minkäänlaisten oireiden kanssa.

”Tilanne on oireilevalle nenälle kinkkinen, ja nenän niistämistä voi joutua pahoittelemaan”, Karvonen sanoo.

Jos tietää, että oireilu on itselle tavallista, mutta siitä huomautellaan esimerkiksi työpaikalla, tukkoisuudesta voi hakea lausunnon lääkäriltä. Lääkäri näkee nenään katsomalla, onko kyseessä esimerkiksi rakenteellinen vaiva tai yliherkkyyttä.

”Tilanne on hankala, joten oman itsensä vuoksi on järkevää hakea lausunto, jotta aivan joka kerta, kun nenä on tukossa, ei tarvitse lähteä koronatestiin.”

Jatkuvista ja pitkäaikaisista nenäoireista kärsivillä on siis hieman eri ohjeet testeihin hakeutumiselle. Karvosen mukaan hyvä nyrkkisääntö on se, että jos on selkeästi sairas, kuumeinen tai maku- ja hajuaistissa tulee muutoksia, testiin on mentävä.

On myös hyvä muistaa, että yliherkkyysnuha on kirkasta, mutta vihreä räkä on merkki tulehduksesta.

”Aamulla saa kerran niistää vihreää, koska nenän toiminta sakkaa yön aikana, mutta päivän mittaan se ei ole normaalia, vaan kyseessä on bakteeritulehdus.”

Lue myös: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Nenä tukossa: Rasvanokare voi ratkaista ongelman

Jos nenä on jatkuvasti tukossa, oireita voi helpottaa monella eri tavalla, Karvonen kertoo.

Ensin kannattaa aloittaa nenän voitelu ja kosteuttaminen. Markkinoilla on paljon apteekkivalmisteita nenään, kuten a-vitamiinia, mutta Karvonen suosittelee laittamaan nokareen Bepanthen-voidetta nenän sisälle illalla ja aamulla.

”Näin nenä saa näin kunnolla rasvaa. Limaisuus saattaa loppua jo siihen.”

Nestemäisten nenäöljyjen ongelma on hänen mukaansa se, että ne tuppaavat valumaan läpi nenästä eivätkä ne kostuta tarpeeksi. Kiinteä rasva ei karkaa mihinkään, ja se levittäytyy kunnolla nenään. Koska ilmavirtaus kuivattaa nenän limakalvoja, myös ilmankostuttimesta voi olla apua tukkoiseen oloon.

Jos nenän rasvaaminen ei auta tukkoisuuteen, seuraavaksi kannattaa ottaa testiin allergialääke. Keväällä on paljon siitepölyä liikkeellä, mutta myös sisäilma voi olla allergisoivaa.

”Vaihtoehto on kokeilla, mitä tapahtuu, jos ottaa antihistamiinia. Lääkkeen kanssa olo voi olla huomattavasti parempi.”

Karvonen muistuttaa, että jos nenä on aina tukossa, ongelman kanssa ei tarvitse vain yrittää pärjäillä.

”Nämä asiat pystytään kyllä aina ratkaisemaan”, hän lohduttaa.

Lue myös: Limainen kurkku tai kuiva nenä? Katso 3 toimivaa ratkaisua, jotka auttavat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nenä tukossa, pitääkö mennä koronatestiin? Tämä yksinkertainen kikka voi auttaa tukkoisuuteen heti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.