Terveys

Moni sairastaa palleatyrää tietämättään – näissä tilanteissa vaiva voi olla vaaraksi

Palleatyrä liittyy yleensä närästykseen ja refluksivaivoihin, mutta vaiva voi olla myös oireeton. Palleatyrä on periytyvä ja voi vaivata myös nuoria ja hoikkia.

Närästystä, vatsan kivistystä, nielemisvaikeuksia ja täyttymisen tunnetta. Palleatyrä aiheuttaa syömisen jälkeisiä refluksioireita, mutta vaiva voi olla myös täysin oireeton. Elintavat lisäävät usein palleatyrän syntyriskiä. Myös perinnöllinen alttius palleatyrälle tunnetaan. Gastroenterologisen kirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Tuomo Rantasen vastaanotolla palleatyrän esiintyvyys on vuosien saatossa selvästi lisääntynyt.

”Ei ole olemassa yhtä tiettyä syytä siihen, miksi palleatyrän esiintyvyys on lisääntynyt. Länsimaiset elämäntavat, ylipaino ja ikä ovat merkittävimmät syyt. Ylipainon vuoksi vastaontelon paine kasvaa jatkuvasti, mikä altistaa palleatyrälle. Myös raskas työ voi vaikuttaa tyrän syntymiseen”, Rantanen kertoo.

Lue myös: Onko sinulla outoja vatsakipuja, mielialan muutoksia tai unihäiriöitä? Moni ei tiedä, että oireet voivat kertoa migreenistä

Palleatyrä on periytyvä vaiva, jolloin se voi tulla nuorelle ja hoikallekin henkilölle.

”Tiedetään, että palleatyrää esiintyy suvuittain. Palleatyrän periytyvyydestä ei ole tehty Suomessa tutkimuksia, mutta asiaa on tutkittu mm. Englannissa. Siellä on havaittu, että tietyissä suvuissa on ollut erityisen paljon palleatyriä. Omalla vastaanotollanikin on ollut nuoria ja hoikkia potilaita, joilla on palleatyrä. He ovat kertoneet, että heidän vanhemmallaan on ollut saman ikäisenä palleatyrä.”

Palleatyrä voi olla oireeton, eikä sen esiintyvyyttä siksi tarkkaan tiedetä

Palleatyrää ei voi nähdä ulospäin. Tyrä syntyy rintakehällä sijaitsevassa palleassa olevaan aukkoon, kun mahalaukku työntyy aukosta vatsaontelosta rintaonteloon. Palleatyrän vuoksi mahalaukku pääsee osittain tai kokonaan pallean aukosta väärään paikkaan rintaontelon puolelle.

Palleatyrät jaetaan neljään eri tyyppiin. Yleisin on liukutyypin tyrä, jossa ruokatorven ja mahalaukun liitoskohta on liukunut rintaontelon puolelle.

”Tähän tyrätyyppiin liittyy yleensä refluksioireita, eli närästelyä, mahanesteiden nousua ja kurkkuoireita. Hieman harvinaisemmissa tyrätyypeissä voi esiintyä närästyksen ohella tai siitä riippumatta syömiseen liittyviä oireita, kuten kipua, hengenahdistusta, nielemisvaikeuksia ja nopeasti ilmaantuvaa mahalaukun täyttymisen tunnetta”, Rantanen toteaa.

Lue myös: Sappikivet kiusaavat erityisesti yhtä ihmisryhmää – katso, kuulutko joukkoon

Palleatyrä ei välttämättä aiheuta mitään oireita. Sen vuoksi on vaikea sanoa, kuinka monella lopulta on tyrä. Melko yleisestä vaivasta on joka tapauksessa kyse.

”Palleatyrä on usein yhteydessä refluksivaivoihin, mutta itsessään palleatyrä ei välttämättä aiheuta oireita. Siksi sen esiintyvyydestä on vaikea sanoa tarkasti. Säännöllisistä refluksioireista kärsii 20 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä. Närästys on liukutyypin tyrän oireista yleisin, joten todennäköisesti valtaosalla närästyksestä kärsivistä on jonkinlainen palleatyrä”, Rantanen arvelee.

Palleatyrä voi aiheuttaa vaaratilanteen – Vältä tätä, jos tiedät, että sinulla on palleatyrä

Palleatyrä voi tulla nuorellekin henkilölle, mutta tyypillisesti refluksin vuoksi leikkaukseen päätyy 45-vuotias mieshenkilö.

”Kahdella kolmesta refluksin takia leikatuista on palleatyrä. Palleatyrien esiintyvyys lisääntyy 40 ikävuoden jälkeen. Myös alle nelikymppisiä saatetaan joutua leikkaamaan, mutta silloin on harvemmin kyse mistään kovin isosta tyrästä.”

Palleatyrä voi olla myös vaarallinen vaiva, joskin se on sitä hyvin harvoin. Palleatyrän kuolleisuus on jonkin verran noussut Suomessa, vaikka on edelleen hyvin matala.

”Pahimmillaan palleatyrä voi kureutua rintaontelossa, eli pyörähtää itsensä ympäri, jolloin verenkierto häviää tai tyrä voi myös puhjeta. Nämä ovat molemmat hätätilanteita, joissa palleatyrä leikataan päivystyksessä. Yleensä akuutti tilanne liittyy runsaan aterian syömiseen ja vatsalaukun nopeaan täyttymiseen, joka saa palleatyrän pyörähtämään ympäri”, Rantanen tietää.

Lue myös: Divertikuliitti on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kurjia suolisto-oireita – lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen divertikuliitista ja divertikuloosista

Parhaiten vaaratilanteilta voi välttyä välttämällä isoja aterioita ja syömällä vähemmän kerralla.

”Jos on tiedossa, että itsellä on iso palleatyrä, on tärkeä kuunnella omaa elimistöään ja lopettaa syöminen siinä vaiheessa, kun tuntee olevansa täynnä. Isokin palleatyrä voi pysyä hyvin oireettomana, jos vältetään ahmimista ja suuria juhla-aterioita.”

Näillä keinoilla palleatyrää hoidetaan

Tavallisesti palleatyrästä seuraa pahimmillaan kivulias refluksi ja ruokatorven tulehdus. Valtaosa oireista hoituu happosalpaajalääkkeillä, mutta osa joudutaan leikkaamaan. Satunnaiset närästysvaivat tai yksittäinen kuuri protonipumppusalpaajalääkitystä ei edellytä tarkempia lääkärin tutkimuksia, mutta vaivan jatkuessa vatsalaukun tähystys on tarpeen.

”Suosittelen aina mahalaukun ja ruokatorven tähystystä, mikäli vaiva uusii lyhyen närästyslääkekuurin jälkeen. Palleatyrä todetaan lääkärissä tähystyksessä tai tietyissä röntgentutkimuksissa. Palleatyrä näkyy usein keuhkokuvassakin, mutta silloin sen tarkempaa tyyppiä ei saada selville.”

Mikäli palleatyrä löydetään sattumalöydöksenä röntgenkuvassa tai keuhkokuvassa, eikä se aiheuta oireita, sitä ei tarvitse hoitaa. Silloin ei välttämättä tarvita tarkempia tutkimuksiakaan.

”Jos potilas kärsii pahoista refluksioireista, aloitetaan protonipumppusalpaajalääkitys. Mikäli siitä ei ole apua tai lääkitystä joudutaan syömään jatkuvasti, voidaan harkita leikkaushoitoa. Mahalaukku palautetaan vatsaontelon tähystysleikkauksessa vatsaontelon puolelle ja pallean aukkoa kiristetään, jotta mahalaukku ei pääsisi uudelleen rintaontelon puolelle. Samalla mahalaukun yläosasta tehdään uusi takaisiniskuventtiili ruokatorven alaosan ympärille”, Rantanen kertoo.

Muita palleatyrän hoitokeinoja ovat isojen aterioiden välttäminen, pienempien aterioiden syöminen useammin sekä mausteisen, rasvaisen ja käristetyn ruuan, hiilihapollisten juomien, alkoholin, suklaan ja liian kahvin rajoittaminen ja ylipainon välttäminen.

”Näillä toimenpiteillä tilanne usein rauhoittuu itsestään. Vaikka palleatyrä ei korjaannukaan, se ei välttämättä enää oireile samalla tavalla kuin aiemmin. Kun oireilu lakkaa ja tilanne rauhoittuu, tyrä ei myöskään kasva suuremmaksi.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Moni sairastaa palleatyrää tietämättään – näissä tilanteissa vaiva voi olla vaaraksi

Milli

Hei, minulla todettiin palleatyrä ja on outoja oireita.Keuhkoissa tuntuu painoa sekä jos kumarrus laittamaan petivaatteita sänkyyn iskee palleaan kuin viikate leikkaisi, happi tuntuu loppuneen, on oltava hetki liikkumatta. Kävely tuntuu vaikealta, sattuu vatsaan ja selkään. On muilla samanlaisia oireita.

Epäilen palleatyrää lukemiseni perusteella

Minulla juuri.samat.oireet
Marjastus vaikeaa, kun ei voi kunnilla kumartua ja hengitykseen sattuu
Täytyy istahtaa tuontuosta.Hengästyn heiposi ja väsähdän
Peruskunto laskenut, olen ollut hyväkuntoinen
Ruokahalu laskenut, ei voi syödä kuin pieniä annoksia ja painokin laskenut
Tutkimuksiin pääsy vaikeaa, sydän kunnossa

Eija

Minulla on palleatyrä. Samat oireet minullakin. Kaikki on tutkittu, missään ei vikaa. Mutta miten tässä tilanteessa pääsisi lääkäriin???

Sinun täytyy kommentoidaksesi.