Terveys

Pullottavatko verisuonet ihon pinnassa? Erikoislääkäri kertoo, mistä se voi johtua

Verisuonet ihon pinnassa voivat pullottaa kovan urheilusuorituksen aikana tai rentoutuessa saunan jälkeen. Satunnainen pullotus on normaalia, mutta siihen liittyvät muut oireet kannattaa käydä tutkituttamassa lääkärin luona, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri.

Verisuonet ihon pinnassa saattavat alkaa pullottaa erityisesti siksi, että paine laskimoissa on koholla. Se taas voi johtua monesta eri syystä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Hyvönen Puijonlaakson lääkärikeskuksesta.

Esimerkiksi kun ihminen nousee ylös pitkältään tai istualtaan, tapahtuu refleksi, jossa kaulavaltimoista aistitaan asenne- ja painemuutos.

”Veri pyrkii valumaan jalkoihin, jolloin hennot laskimot alkavat pullottaa, mutta refleksin seurauksena laskimoseinämät jäykkenevät estäen liiallisen pullistumisen”, Hyvönen kertoo.

Sama refleksi esiintyy urheillessa. Erityisesti painonnostajilla suonet voivat jäädä pullottamaan pysyvästikin. Alipainoisella ihmisellä suonet voivat taas olla pinnassa ohuen rasvakerroksen vuoksi.

Pullotus voi näkyä myös lepotilassa saunan jälkeen, kun olo on rento. Silloin kroppa yrittää viilentää itseään pumppaamalla verta voimakkaammalla tahdilla.

Lue myös: Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn

Suonikohju saa pienet verisuonet kiemurtelemaan ihon pinnassa

Yleensä pullottavat suonet ovat kosmeettinen vaiva eikä syytä huoleen ole. Jos pullotus on jatkuvaa ja keskittyy alaraajojen alueelle, kyse voi olla suonikohjuista.

Suonikohju tuntuu paineen tunteena. Jalat tekee mieli nostaa pystyyn”, Hyvönen kertoo.

Suonikohjut tarkoittavat laskimoiden vajaatoimintaa. Jos laskimoiden läppärakenteet pettävät, laskimopaine nousee. Valtimoveren tehtävänä on kuljettaa kudoksille happea ja ravinteita, mutta suonikohjut häiritsevät tätä.

Kun laskimoiden vaurio etenee, iho alkaa tummua alaraajoissa paikallisesti. Pienet verisuonet alkavat kiemurrella ihon pinnassa. Jos alueelle tulee haava, se paranee hitaasti.

Suonikohjujen synty on pitkälti perintötekijöistä riippuvainen, mutta vaivaa voidaan hoitaa tukisukan avulla.

”Se palauttaa laskimovirtaa palaamaan kohti sydäntä. Veri kiertää paremmin”, Hyvönen sanoo.

Leikkaushoito on tarpeen, jos hoitosukka ei riitä pitämään oireita poissa.

Jos suonten pullotukseen liittyy muita oireita, kuten kipuja tai turvotusta, tai suonet alkavat pullottaa aivan yllättäen, kannattaa syy käydä selvittämässä lääkärissä.

Lue myös Anna.fi: Voiko istumisella aiheuttaa itselleen suonikohjuja? Lääkäri kertoo, miten suonikohjut syntyvät ja miten niistä pääsee eroon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pullottavatko verisuonet ihon pinnassa? Erikoislääkäri kertoo, mistä se voi johtua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.