rannekanavaoireyhtymä aiheuttaa naiselle kipua

Käsi tuntuu kömpelöltä, ja sormet kihelmöivät: Syynä voi olla yllättävän yleinen rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä on yleinen mutta huonosti tunnettu vaiva. Käsikirurgi kertoo, mistä voi tunnistaa sairastavansa rannekanavaoireyhtymää ja miten oireita voi hoitaa kotona.

Säteilevää kipua ranteessa ja käden puristusvoiman heikentymistä. Käsi saattaa tuntua kömpelöltä, ja tavarat voivat tippua käsistä. Vähitellen voi tulla myös puutumista, eli sormet alkavat kihelmöidä öisin niin, että joutuu heräämään ja ravistelemaan sormiaan. Rannekanavaoireyhtymä aiheuttaa alkuvaiheessa varsin vaihtelevia oireita.

”Aluksi sormien liikuttelu ja jumppaaminen helpottavat oiretta, mutta vähitellen vaiva saattaa pahentua”, kertoo käsikirurgi Mikko Skutnabb Terveystalosta.

Rannekanavaoireyhtymä saa alkunsa, kun käden peukalonpuoleista osaa hermottava keskihermo jää puristuksiin kämmeneen johtavassa rannekanavassa. Hermopinne voi syntyä rannemurtuman tai leikkauksen jälkeen tai tilanteissa, joissa rannetta joudutaan pitämään pitkään paikallaan.

Diabetes, mekaaninen toistotyö, kuten tärisevien koneiden käyttäminen, lampaankeritsijän, autonasentajan tai vaikkapa virsikirjaa kädessään pitävän papin työ tai runsas pyöräily ja käsien päälle nojaaminen pyöräillessä voivat altistaa oireyhtymän synnylle.

Suurimmalla osalla vaivaa potevista taustalla ei ole mitään altistusta.

”Kyseessä on anatomisesti varsin ahdas kohta, joka alkaa hyvin herkästi oireilla. Rannekanavaoireyhtymä onkin todella yleinen vaiva, ja se on itse asiassa jopa kaikkein yleisin leikkaukseen johtava diagnoosi”, Skutnabb toteaa.

Lue myös Seura.fi: 10 kysymystä: Mistä syntyy jalkaterän kipu? Syy usein päkiässä, jalkapohjassa tai akillesjänteessä

Oireet alkavat yleensä keski-iässä

Rannekanavaoireyhtymän taustalla ei tiedetä olevan selkeää perinnöllistä anatomista ahtautta. Monilla vaivan vuoksi leikkaukseen joutuvilla voi olla lähisuvussaan samasta oireilusta kärsiviä.

”Vaivan yleisyys huomioiden ei ole ihme, jos sekä äidillä että tyttärellä on rannekanavaoireyhtymä.”

Sairauden syntyä ei voi ehkäistä mitenkään. Se tiedetään kuitenkin, että ylipaino altistaa oireyhtymälle.”

Rannekanavaoireyhtymä alkaa useimmiten oireilla keski-iässä. Myös raskauden aikana oireilu on tavallista, koska elimistö kerää silloin helpommin nestettä. Yleensä vaiva helpottaa synnytyksen jälkeen.

”Tavallisesti oireilu etenee hitaasti vuosien kuluessa. Vaiva voi esiintyä aaltoilevasti vuosikausien ajan ja pahentua vähitellen, jolloin potilas hakeutuu lääkäriin.”

Lääkärissä diagnoosi perustuu potilaan oireiden kuvailuun ja hermoratatutkimukseen.

”Etenkin alkuvaiheessa oireet saattavat olla hyvinkin outoja ja epämääräisiä, kuten sormien kipua ja jäykkyyttä. Kuukausien kuluessa vaiva vähitellen jalostuu ja alkaa esiintyä rannekanavaoireyhtymän klassisia oireita, kuten sormien puutumista.”

Lue myös: Puutuvatko kädet tai jalat? Puutumisen taustalla voi olla vakava sairaus

Oireita voi helpottaa yölastalla

Rannekanavaoireyhtymän oireita voi helpottaa monin tavoin, mutta vasta leikkaushoidon avulla vaivasta voi päästä lopullisesti eroon.

”Mikään lääkitys tai jumppa ei tuo pysyvästi lisää tilaa rannekanavaan. Ainoa parantava hoito on rannekanavan avaus leikkauksella. Monet kuitenkin pärjäävät vaivan kanssa ilman leikkausta. Noin 20 prosentilla potilaista vaiva helpottaa ajan mittaan niin, että he pärjäävät pienen sormien puutumisen kanssa”, Skutnabb kertoo.

Oireilua voi alkuvaiheessa helpottaa kotona yölastahoidolla. Lasta saa sormet ja ranteen pysymään öisin suorassa, jolloin rannekanavassa on enemmän tilaa.

”Yölastaa kannattaa kokeilla, koska sormien puutumista voi sen avulla helpottaa. Särkyyn voi ottaa tulehduskipulääkettä, mutta se vain helpottaa oloa, eikä paranna itse vaivaa.”

Rannekanavaoireyhtymää potevan kannattaa oireiden alkuvaiheessa keventää käsiin kohdistuvaa kuormitusta. Painonpudotus saattaa helpottaa oireita. Vähäsuolaisesta ruokavaliosta voi myös olla apua oireiden kanssa.

Rannekanavaoireyhtymä on aaltoileva vaiva, joka saattaa pysyä poissa pitkiäkin aikoja.

”Mikäli vaiva alkaa oireilla pahemmin eikä pysty enää nukkumaan öisin sormien puutumisen vuoksi, rannekanavan avaava leikkaus on tarpeen. Leikkauksen jälkeen vaiva ei enää koskaan uusi.”

Avainsanat

Keskustelu

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla tämä on yleinen vaiva ja kerrotaan ihan vajaatoimintaa kuvaavilla oireistossa. Miksihän tämä lääkäri ei sitä maininnut.

Onhan se yleinen muttei niin todennäköinen, ja kilpirauhasen toimimattomuuden huomaa yleensä muista asioista herkemmin…

Kommentoi juttua: Käsi tuntuu kömpelöltä, ja sormet kihelmöivät: Syynä voi olla yllättävän yleinen rannekanavaoireyhtymä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X