Hyvinvointi

Puutuvatko kädet tai jalat? Puutumisen taustalla voi olla vakava sairaus

Raajojen ja kasvojen satunnainen puutuminen on yleensä harmitonta, mutta taustalla ei ole aina huono asento. Myös diabetes, sydänsairaudet ja puutostilat voivat puuduttaa.

Käsien ja jalkojen puutuminen johtuu usein huonosta asennosta. Kun hermoihin ja niiden läheisiin verisuoniin kohdistuu liikaa painetta, hermot lähettävät signaaleja, jotka viestittävät, että asennonvaihto on paikallaan. Tällöin paineen alla oleva kehonosa puutuu ja jäykistyy.

Satunnainen hankalassa asennossa oleskelu ei ole yleensä vaarallista. Toistuva raskaiden tavaroiden nostelu tai kyyristely voi kuitenkin aiheuttaa niin pahaa puutumista, että toimintakyky laskee. Puutuminen voi olla myös vakavan sairauden oire.

Lue myös: Miksi jalat turpoavat? Tunnista syy ja hoida vaivaa oikein

Käsien ja jalkojen puutuminen voi johtua näistä sairauksista:

Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä on yleisimpiä käsien puutumistiloja. Kun kämmenen peukalonpuoleisen hermoston keskihermoon kohdistuu painetta, kädestä lähtee tunto.

Runsas hiiren naputtelu tai raskaiden tavaroiden nostelu voi painaa rannekanavan hermoja. Myös turvotus etenkin raskausaikana, luunmurtuma ja tärinä voivat aiheuttaa hermopainetta.

Hoidoksi riittää yleensä käsien ravistelu ja lepuuttaminen. Vähäsuolainen ruoka vähentää turvotusta ja hermoihin kohdistuvaa painetta. Jos puutuminen ei helpota, käsi voidaan joutua lastoittamaan 2-4 viikoksi.

Lue myös: Näin vältät selkäkivut – ota nämä asiantuntijan helpot neuvot osaksi arkea

Diabetes

Monet autoimmuunisairaudet, kuten diabetes, vaikuttavat hermoihin ja aiheuttavat raajojen puutumista. Diabetekseen liittyy usein turvotusta, joka lisää hermopainetta.

Etenkin jalkojen puutumiseen kannattaa suhtautua vakavasti, sillä diabeetikon ohut iho haavautuu herkästi. Haavat voivat tulehtua pahasti, ennen kuin ihminen huomaa ne, koska hän ei tunne kipua. Pahimmillaan tulehdus voi johtaa varpaiden tai jalan amputaatioon.

Oireet kannattaa tutkituttaa, jos tunnistat muita kakkostyypin diabeteksen merkkejä. Näitä ovat esimerkiksi uupumus, jano, tiheä virtsaamisentarve ja ihon kuivuminen.

Lue myös: Laske diabetesriskiäsi näillä 5 arkisella muutoksella

Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta

Myös kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminta ovat autoimmuunisairauksia, jotka voivat aiheuttaa tuntohäiriöitä. Vajaatoiminta aiheuttaa usein turvotusta, joka puuduttaa etenkin käsiä.

Sekä liika- että vajaatoiminta vaikuttavat koko kehoon, ja oireet ovat monimuotoisia. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä, masennusta, painonnousua iho-, silmä- ja vatsaoireita. Liikatoiminta kiihdyttää aineenvaihduntaa, nostaa sykettä, lisää hikoilua ja laihduttaa.

Lue myös: Onko sinulla väärä diagnoosi? LADA-diabetes on sekoitus ykkös- ja kakkostyyppiä

Kalsiuminpuute ja munuaissairaudet

Kalsium välittää hermoimpulsseja ja vaikuttaa näin lihasten toimintaan. Puutuminen ja krampit voivat olla hypokalsemian eli kalsiuminpuutteen oireita. Tuntohäiriöitä voi raajojen lisäksi kasvoissa.

Hypokalsemia kuivattaa ihoa, ohentaa hiuksia ja haurastuttaa hampaita. Olo voi olla uupunut, sillä kalsiuminpuute vaikuttaa hormonituotantoon ja useiden elimien toimintaan.

Puutosta hoidetaan yleensä ensin kalsiumtableteilla, mutta oireista pitää puhua lääkärille. Kalsiumin imeytymishäiriö voi nimittäin johtua munuaisten vajaatoiminnasta. Runsas alkoholinkäyttö heikentää munuaisten toimintakykyä ja lisää puutumista. Myös tietyt lääkkeet, kuten antibiootit, voivat heikentää kalsiumin imeytymistä.

Lue myös: Vain kuudesosa suomalaisista syö tarpeeksi D-vitamiinia – näin selvität tarpeesi

Sydän- ja verisuonisairaudet

Sydäninfarkti aiheuttaa hengenahdistusta ja rintakipua. Kipu voi säteillä käteen ja puuduttaa sen. Käden puutuminen voi varoittaa sepelvaltimoiden tukkeutumisesta jo ennen sydänkohtausta. Aivoverenkiertohäiriö taas voi puuduttaa, jopa halvauttaa kasvot.

Lääkärissä kannattaa käydä, jos havaitset muita sydänsairauden oireita, kuten voimakasta väsymystä, yöhikoilua ja uupumusta pienenkin fyysisen ponnistuksen jälkeen. Kasvojen tunnottomuus vaatii välitöntä hoitoa, jos siihen liittyy näkö- tai tasapainohäiriöitä, lihasten roikkumista tai puhevaikeuksia.

Lue myös: Aivoinfarkti iskee nopeasti – 7 asiaa infarktista, jotka jokaisen kannattaa lukea

Lähteet: Diabeteslehti, Duodecim, Suomen endokrinologiyhdistys, Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutuvatko kädet tai jalat? Puutumisen taustalla voi olla vakava sairaus

47vuotiad

Hei sitä että kysyisin kun juhannuksena tuli aivoverenvuoto ja nyt vaden puoli on viellä lievästi tunnoton siis pohje jäykistyy ja kramppaa oon venytellyt kun sain ohjeita jumpata kättä ja jalkaa onko tietoa mitä tää pn

Tsemppiä

Toivottavasti olet ottanut yhteyden lääkäriisi.

Maija Aho

Puutuu oikea puoli kehosta. Toimii muuten hyvin, mutta tunto tulee ja menee. Liikkuminen on ihan okei, mutta iho on välillä tunnoton oikealta puolelta.

Moikka

Oletko käynyt tutkimuksissa, onko löytynyt jotain aiheuttajaa? Samaa ollut minulla jo pitempään aina silloin tällöin. Pistelyä tuntuu myös. Joskus on ollut osin molemminpuolista. Olen menossa tutkimuksiin, niin katsotaan löytyykö mitään syytä.

Mari.N

Hei Mistä johtuu, että oikea jalkani menee välillä tunnottomaksi ja joudun raahaamaan sitä

Mari. N

Sairastan epilapsia ja lääkäri sanoi, että se johtu lääkkeistäni jalkojen puutuminen, minkä seurauksena johdun raahaamaan jalkaa, koka siinä ei ole tuntoa (jalka ei kanna). Myöskin käsien puutumiset ja pistelyt kuulemma johtuvat lääkkeistä. Olen sairastanut yli 20 vuottta epilepsiaa ja nyt vasta tulivat nämä oireet. Nyt olen ihmeissäni menenkö lääkäriin uudestaan vai uskoako Neurologiani joka vain kyselee miten lääkkeet on vaikuttanut? No, ei hän ainakaan kommentoinut mitää, kun kerroin, Mainitsi vain, että terve tuloa Tammikuussa uudestaan ?

Minä

Mistä johtuu pohkeiden ja reisien kireys.Takamus aivan kuin turvoksissa.Liikunta ei auta.

paola

Mistä johtuu, jalkani ovat kuin pölkyt ja ei ole tasapainoa, voimaa niissä on. selkää on leilattu parikertaa, nyt kirurgi sanoi ettei hän tiedä syytä siihen. Epikriisiin oli vain kirjoitettu, ettei jaloilleni voi tehdä mitään, olen 83 vuotias, muuten järkevä vanhus. Kipuja ei ole, paitsi yöllä kuumottaa, pitää nousta jalkoja jäähyttelemään.

Jatta

Vasemman jalan varpaat ja jalkaterä pistelee

Marja

Kun menen nukkumaan hetken päästä vasenmman jalan alaraaja puutuu ja särkee , kipu ei tunnu päivällä vaan makuuasennossa, joudun nousemaan ylös . yritän hieroa , mutta alkaa hetken päästä uudelleen. Outoa että kivut alkaa lepoasennossa.

62 v mies

Hei, istumisen jälkeen on usein oikean jalan reisi puutunut. Lyhyt kävely parantaa tilannetta, mutta reisilihas ei tunnu samalta kuin vasen.

bt

Minulla ei onnistu liikkuminen puutuneen jalan takia. Se kaataa minut kun ei olisi jalkaa ollenkaan. Hetken kuluttua voin vähän liikutella jalkaa, jolloin taas voin kävellä. Tämä on toistuva ongelma istumisen
jälkeen. En tiedä mistä apu tähän.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.