Terveys

Kohtalokas virhe broilerin käsittelyssä voi johtaa salmonella­tartuntaan – ethän toimi näin keittiössä?

Salmonelloosi on ikävä ripulitauti, joka tarttuu yleensä salmonellabakteerin saastuttaman ruoan tai juoman kautta. Kokilta vaaditaan tarkkuutta lihan käsittelyssä ja kypsennyksessä, mutta taudin voi saada myös kasviksista.

Salmonella on suolistobakteeri, joka aiheuttaa ihmiselle ripulitaudin, salmonelloosin. Erilaisia ripulitautia aiheuttavia salmonellabakteerityyppejä on noin 2 500. Suomessa yleisimmin salmonelloosia aiheuttavat bakteerityypit ovat salmonella enteritidis ja salmonella typhimurium.

Millaiset salmonellan oireet ovat?

Yleisimmät salmonellan oireet ovat ripuli ja kuume. Ripuli voi olla runsas ja vetinen, ja kuume voi nousta hyvinkin korkeaksi, jopa noin 39–40 asteeseen.

”Taudin itämisaika on noin 6–72 tuntia. Oireita voi esiintyä noin 4–10 päivän ajan”, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Arto Nieminen sanoo.

Lue myös: Ruokamyrkytys on kiusallinen vaiva, joka voi iskeä kenelle tahansa – näin ehkäiset ja hoidat ikävän taudin

Miten salmonella tarttuu?

Salmonellaa on luonnostaan useiden eri eläinten ulosteessa. Sitä esiintyy normaalina suolistobakteerina muun muassa nisäkkäillä, linnuilla ja matelijoilla.

Ihmiseen salmonella päätyy käsien kautta, kun bakteeri päätyy suuhun. Salmonellan saa useimmiten syödystä ruoasta, joka on saastunut bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella.

”On tapauksia, joissa lapsi on saanut salmonellan ruokittuaan siiliä pihalla. Tällöin lapsi on kosketellut vahingossa paikkoja, joihin siili on ulostanut ja laittanut sen jälkeen pesemättömän kätensä suuhun”, Nieminen kertoo.

Millaisesta ruoasta salmonellan voi saada?

Erilaisia ruokia voi syödä huoletta, jos ne on valmistettu oikealla tavalla. Salmonellan riski piilee muun muassa ruoissa, joita ei ole kypsennetty kunnolla.

Salmonellaa voi esiintyä esimerkiksi lihatuotteissa, etenkin kanassa, sekä kasviksissa ja juureksissa.

”Salmonellan voi saada erityisesti ulkomaisista pakastemarjoista ja -vihanneksista, jotka vain sulatetaan ja lisätään ruokaan. Pakastaminen ei hävitä bakteeria, se kuolee vain kuumennettaessa.”

Salmonellabakteeri voi levitä keittiön pinnoilta, jos ruokien käsittelyhygieniasta ei ole huolehdittu kunnolla.

”Salmonella leviää herkästi esimerkiksi silloin, jos salmonellaa sisältävää kanaa paloitellaan leikkuulaudalla ja tämän jälkeen samalla laudalla leikataan salaattia, eikä leikkuulautaa ole eri ainesten käsittelyjen välillä pesty.”

Salmonella voi tarttua ulkomaisista pakastemarjoista. Huurteisia vadelmia pikarissa.
Ulkomaisia pakastemarjoja tulee ennen tarjoilua kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuuttia 90 asteessa tai keittää 2 minuuttia. © iStock

Millaista salmonellan hoito on?

Lieväoireinen salmonelloosi paranee hyvin oireenmukaisella hoidolla kotioloissa. Riittävä nesteytys on tärkeää salmonelloosin hoidossa, sillä keho menettää ripuloidessa paljon nestettä.

Tarvittaessa apteekista voi ostaa suoloja sisältäviä ripulikorvausjuomia, jotka auttavat nestevajeeseen. Kuumetta voi hoitaa kuumelääkkeellä.

”Lääkäriin kannattaa mennä, jos vointi heikentyy oleellisesti ja kuume on hyvin korkea. Kuivahtamisriski on myös olemassa, jos oireet kestävät pitkään.”

Miten välttää tartuttamasta salmonellaa eteenpäin?

Kotona sairastettaessa käsihygienia on tärkeää. Vessassa käynnin jälkeen kädet tulee pestä huolellisesti vedellä ja saippualla. Lisäksi salmonellabakteerista sairastuneen ei ole hyvä laittaa ruokaa muille perheenjäsenille.

Tehostettuun käsihygieniaan on hyvä panostaa myös oireiden päätyttyä, sillä salmonellabakteeria saattaa jäädä suolistoon vielä muutaman viikon ajaksi.

Onko salmonella vaarallinen – voiko siihen kuolla?

On harvinaista, että salmonellan aiheuttamaan tautiin kuolee. Tämä ei ole kuitenkaan täysin poissuljettua.

Salmonellatapauksista yli 90 prosenttia on lieviä. Noin 5–8 prosentilla sairastuneista bakteeri pääsee rajun ripulin ärsyttämän suoliston limakalvon läpi verenkiertoon aiheuttaen sepsiksen eli verenmyrkytyksen. Sepsis vaatii kiireellistä sairaalahoitoa.

”Sepsiksen saaneella ihmisellä on yleensä hyvin korkea kuume ja oireisiin liittyy usein hengitysvaikeuksia ja sydämen tykytystä. Potilaalla voi olla myös kylmähikisyyttä ja kädet ja jalat ovat kylmät.”

Lue myös: Hengenvaarallinen verenmyrkytys eli sepsis on tärkeää tunnistaa ajoissa – ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Kuinka paljon salmonellaa esiintyy Suomessa?

THL:n ylläpitämän tartuntarekisterin mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 2 000–3 000 salmonellatapausta. Niistä noin 15 prosenttia on kotimaista alkuperää ja loput 85 prosenttia ovat ulkomaista alkuperää.

”Tautia saattaa esiintyä Suomessa reilusti enemmän, sillä kaikki tautitapaukset eivät tule tietoon ja niitä ei testata.”

Salmonella todetaan ulostenäytteistä. Ulosteesta otetaan nukleonihappotesti, jonka tulokset saa tietoon noin vuorokaudessa.

Lue myös Anna.fi: Laittoiko lääke vatsan sekaisin? Asiantuntija neuvoo tehokkaat konstit, joilla selätät ikävät sivuoireet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kohtalokas virhe broilerin käsittelyssä voi johtaa salmonella­tartuntaan – ethän toimi näin keittiössä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.