Miksi sormia turvottaa? Lääkäri listaa 8 syytä nakkisormille – ja paljastaa keinot, joilla sormien turvotusta voi helpottaa

Sormia turvottaa – ei kai taas? Turvotus on yleinen vaiva, joka voi johtua ainakin kahdeksasta syystä. Joissakin tapauksissa turvonneita sormia kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Äh, ovatko nakkisormet taas palanneet? Sormien turvotus on ärsyttävä vaiva, joka kiusaa monia. Lääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo, mistä turvonneet sormet voivat johtua – ja milloin niistä kannattaa huolestua.

Lue myös: Nivelreuma vei Railin sairauseläkkeelle viisikymppisenä – reumaa on hoidettu luuduttamalla niveliä

Sormien turvotus voi johtua 8 eri syystä:

1. Runsas suolankäyttö

Turvotusta syntyy, kun solujen välitilaan kertyy kudoksissa nestettä. Yksi tavallisimmista syypäistä sormien turvotukselle on runsas suolankäyttö.

”Se voi näkyä sormissa nopeastikin ilman, että mitään olisi vialla”, lääkäri Emilia Lagus kertoo.

2. Kuumuus

Toinen tavallinen ja vaaraton syy nakkiosormille on kuumuus. Kun keho yrittää viilentää itseään, pintaverisuonet laajentuvat. Sen seurauksena kudoksiin karkaa nestettä ja sormia turvottaa.

3. Reipas liikunta

Turvottaako sormia aina rankan ryhmäliikuntatunnin jälkeen? Sekin on tavallista. Kun keho hikoilee ja pumppaa verta ympäri kehoa, nakkisormet ovat aktiivisuuden harmiton sivutuote.

4. Allerginen reaktio

Erilaiset allergiat voivat turvottaa sekä koko kehoa että jotakin tiettyä ruumiinosaa. Ilmiötä kutsutaan angioedeemaksi, ja sen voi laukasta esimerkiksi jokin ruoka tai hyönteisen pisto. Turvotus helpottaa usein 1–3 vuorokaudessa. Oloa voi helpottaa myös antihistamiinitableteilla tai hautomalla turvonnutta kohtaa kylmällä.

5. Vammat, haavat ja tulehdukset

Jäivätkö sormet oven väliin? On luonnollista, että niitä voi silloin turvottaa.

”Myös erilaiset rasitusvammat, kuten rannekanavaoireyhtymä, aiheuttavat käsien turvotusta joillekin”, Lagus kertoo.

6. Nivelrikko tai niveltulehdukset

Jos sormet tuntuvat jäykiltä, aroilta ja turvonneilta erityisesti aamuisin, kyseessä voi olla nivelreuma. Ensimmäisenä sairastuvat tyypillisesti varpaiden ja sormien pikkunivelet.

Lue myös: Nivelreuma vei Railin sairauseläkkeelle viisikymppisenä – reumaa on hoidettu luuduttamalla niveliä

7. Ihosairaus

”Ihosairaudet, kuten psoriaasi, voivat aiheuttaa iho-ongelmien lisäksi sormien turvotusta”, Lagus kertoo.

Vaikeaa ihopsoriaasia sairastavista noin joka kolmannella on nivelpsoriaasi. Se on ihopsoriaasia harvinaisempi, nivelten etenevä tulehdustauti, joka saattaa pahimmillaan johtaa pysyvään nivelvaurioon.

8. Pre-eklampsia

Raskauden aikainen verenpaineen nousu eli pre-eklampsia tunnettiin aiemmin raskausmyrkytyksenä. Taudin oireina voi olla voimakasta turvotusta, päänsärkyä, ylävatsakipua sekä näköhäiriöitä. Pelkkä turvotus ilman verenpaineen nousua ei viittaa pre-eklampsiaan, vaan kielii yleensä jostain muusta.

Lue myös Anna.fi: Ilmestyikö ranteeseen outo patti? Ganglio eli hyytelörakko on erityisesti nuorten naisten vaiva

Milloin turvonneet sormet kannattaa käydä näyttämässä lääkärille?

Lääkärin pakeille kannattaa hakeutua, jos sormien turvotus on rajua ja äkillistä tai jos siihen liittyy muita oireita: esimerkiksi huonoa oloa, hengitysvaikeuksia, virtsaamisvaivoja, vatsakipua tai kuumetta. Myös silloin kun tietää kärsivänsä jonkinlaisista sydän- tai munuaisongelmista, lääkärikäynti on paikallaan.

Lagus kertoo kohtaavansa monia sormien turvotuksesta kärsiviä vastaanotollaan. Usein vaiva on harmiton.

”Sormet ovat harvoin erityisen solakat kenelläkään meistä, ja siihen vaikuttaa ikä ja paino. Tietynlainen nakkiutuminen myös kuuluu elämään”, hän lohduttaa.

Muut lähteet: Terveyskirjasto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi sormia turvottaa? Lääkäri listaa 8 syytä nakkisormille – ja paljastaa keinot, joilla sormien turvotusta voi helpottaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X