Ihmiset

Arja Koriseva kolme vuotta rintasyövän jälkeen: ”Olen kiitollinen, että saan kohdata joulun terveenä”

Kolme vuotta sitten Arja Korisevan elämä pysähtyi vakavaan sairastumiseen, mutta nyt hän hiljentyy jouluun onnellisena läheistensä kanssa. Vain yhden perheenjäsenen puuttuminen joukosta kaihertaa mieltä.

Joulukuusen haku omasta metsästä ja kinkun paistoa. Aattona joulurauhan julistus, joulukirkko. Ruokailu perinteisine jouluherkkuineen, joulupukki, kahvihetki, laulua ja pelailua. Oman pihan puusauna lämpiää jo aatonaattona ja uudestaan joulupäivänä.

Arja Korisevan perheessä joulu on noudattanut miltei joka vuosi samaa kaavaa. Silti tämä joulu tulee olemaan toisenlainen kuin yksikään aikaisempi. Yksi porukasta on nimittäin kaukana Suomesta ja Toivakasta. Arjan keskimmäinen tytär Karla, 17, viettää vaihto-oppilasvuottaan Etelä-Amerikassa.

Lue myös: Arja Koriseva rintasyövästään Seuralle: ”En kertaakaan sanonut edes itselleni, että paranen varmasti”

”Tietysti tunnelma on erilainen, kun meidän pimatsu puuttuu. Ikävä tulee aaltoina ja varmasti se jouluna iskee. Mutta some ja whatsapp-puhelut helpottavat, ja olen onnellinen siitä mahdollisuudesta, minkä hän on saanut”, Arja sanoo.

Kiitollisuus onkin juuri se sana, minkä laulaja liittää vahvasti omaan joulutunnelmaansa. Vakavasta sairaudesta on nyt kolme vuotta aikaa.

”Olen kiitollinen jokaisesta päivästä, rakkaistani, läheisistäni, ystävistäni. Olen myös kiitollinen siitä, että saan kohdata tämän joulun terveenä. Lähetän lämpimän kiitokseni myös kaikille heille, jotka myötäelivät kanssani sairauteni aikana.”

Ystävien tuki auttoi toipumisessa

Arjan perinteisiin jouluvalmisteluihin kuuluvat kaikenlaiset askartelut, neulomiset ja puuhastelut. Käsitöiden tekeminen lähti voimallisimmin lentoon kolme vuotta sitten, kun Arja sairastui rintasyöpään, joutui perumaan keikkansa ja jäi kotiin. Silloin kolme hänen ystäväänsä perustivat ”kässät-ryhmän” ja kutsuivat Arjan mukaan.

Käsillä tekeminen oli juuri sitä mitä hän oli kaivannut vaikeassa elämänvaiheessa. Syntyi valtava määrä paperinarusta tehtyjä pallovaloja, joista suurin osa päätyi läheisille lahjoiksi.

”Minulla oli aikaa ystäville, ja yhteinen tekeminen antoi muuta ajateltavaa. Seurustelimme ja paransimme maailmaa. Se oli todella terapeuttista.”

Ryhmä tapaa edelleen nyyttärimeiningillä vuorotellen jonkun kotona. Joka kerta opetellaan yhdessä jokin uusi käsityötekniikka tai -asia.

”Kokoontumisemme on edelleen minulle tärkeä pysähtymisen hetki: se on ihanaa ystävyyttä ja jakamista.”

Lue myös: Rintasyöpä yleistyy jatkuvasti – tiedätkö, mistä löydät vertaistukea?

Pelko syövän uusiutumisesta on aina matkassa

Vakava sairastuminen kolme vuotta sitten tuli Arjalle valtavana yllätyksenä. Hänen piti olla elämänsä kunnossa.

Lue myös: Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä – näin tutkit rintasi muutosten varalta

”Olin ollut aina perusterve enkä ollut joutunut painiskelemaan fyysisten ongelmien kanssa. Kaikki oli mennyt jouhevasti eteenpäin ja olin saavuttanut hienoja asioita sekä nauttinut työstäni ja menestyksestäni. Ehkä se juuri siksi tuntui niin pysäyttävältä.”

Hän parani ja voi nyt erinomaisesti. Tapahtunut pisti Arjan pohtimaan elämää, mutta olisi väärin sanoa, että elämänarvot olisivat menneet uusiksi.

”Kunnioitin ihan samoja asioita sairastumiseni jälkeenkin, mutta sairaus teki minulle todeksi elämän rajallisuutta ja arvaamattomuutta: kaikkeen ei voi vaikuttaa eikä kukaan tiedä, mitä huomenna tapahtuu.”

Tervehtymisen jälkeen Arja havaitsi itsessään pieniä muutoksia.

”Olen huomannut eläväni vielä vapautuneemmin. Ehkä nyt katson elämää silmiin rohkeammin kuin ennen. Koetan puhua avoimemmin asioista ja tunteistani ääneen niin kotona kuin työssäni.”

Vaikka kaikki on nyt hyvin, parantumiseen liittyy myös pelko siitä, että sama voisi toistua.

”Olen sinut sen ajatuksen kanssa, että sairaus voi tulla taas, vaikka se pelottaakin. Mahdollisuus uusiutumisesta tulee aina olemaan matkassani, mutta en juurikaan voi vaikuttaa siihen. Yritän tunkea pelon tunteen pois, koska liika märehtiminen tai murehtiminen auta yhtään.”

Lue myös: Äidin rintasyöpä osoitti Karoliinalle positiivisen ajattelun voiman: ”Olen opetellut keskittymään hyviin asioihin”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa laulaja Arja Koriseva kertoo jouluvalmisteluistaan, haaveistaan ja 30-vuotistaiteilijajuhlastaan, jota hän viettää ensi vuonna. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 27/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Arja Koriseva kolme vuotta rintasyövän jälkeen: ”Olen kiitollinen, että saan kohdata joulun terveenä”

Martsu

Tämä on niin totta. Kiitos Arja Koriseva syvääluotaavasta kirjoituksesta. Olet avautunut raskaasta, mutta voitettavasta sairaudestasi avoimesti, rehellisesti. Nyt kun itse samassa tilanteessa, voin asennoitua ihan henkilökohtaisella tavalla syövän kohdatessa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.