kouluruokailua 50-luvulla
Tarinat

Kouluruoka ennen ja nyt: Näin koulun ruokalista on muuttunut – vertaa!

Vuonna 2018 maksuton kouluruoka juhli 70-vuotista taivaltaan. Koulun ruokalistat ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana paljon. Katso, miltä näyttää kouluruoka vuonna 2019. Entä miltä se näytti vuonna 1960?

Moni asia on muuttunut kouluissa vuosikymmenien aikana opiskelutavoista luokkahuoneisiin, niin myös kouluruoka.

Kokosimme kaksi koulun ruokalistaa, toisen vuodelta 1960 ja toisen vuodelta 2019. Koulun ruokalistojen välillä on aikaa 59 vuotta. Millaisia eroja kouluruoassa huomaat?

Lue myös: Uskoisitko, että koulunkäynti on nykyään tällaista? 8 asiaa, jotka koulussa ovat eri tavoin kuin nuoruudessasi

Koulun ruokalista vuonna 1960

Maanantai

Vitapuuro (veteen), Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl, Juustoa 20 g

Tiistai

Kaalikeitto, Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl

Keskiviikko

Jukolavehnä/puolukkapuuro, Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl, Juustoa 20 g

Torstai

Tiistaikeitto, Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl

Perjantai

Herkkupuuro/ruispuuro, Grahamsämpylä 50 g, Margariinia 5 g, Maitoa 3dl, Maksamakkaraa 20 g

Lauantai

Pinaattikeitto, Ruisleipää 20 g, Margariinia 5 g, Maitoa 3 dl, Juustoa 20 g

Kouluruoka 1960-luvulla
Nivalan Maliskylän kansakoulun kouluruokailu vuonna 1961. © Otavamedia

Kouluruokalista vuonna 2019

Maanantai

Sitruunaista kalaa (L, N, S), Juurespihvejä (G, L, M, K, N, S), Perunasosetta (G, L, K, N, S), Salaattipöytä, Näkkileipää, Kasvirasvalevitettä, Ruokajuoma

Tiistai

Jogurttista linssi-kasvismuhennosta (G, L, K, N, S), Tummaa riisiä (G, L, M, K, N, S), Perunapapuvuokaa (G, L, K, N, S), Pehmeää leipää, Salaattipöytä, Luomunäkkileipää, Kasvirasvalevitettä, Ruokajuoma

Keskiviikko

Makkarakeittoa (G, L, M, K), Porkkanasosekeittoa (G, L, K, N, S), Hedelmä- ja juurespalat, Pehmeää leipää, Luomunäkkileipää, Kasvirasvalevitettä, Ruokajuoma

Torstai

Liha-makaronilaatikkoa (L, S), Kasvis-makaronilaatikkoa (L, N, S), Ketsuppia (G, L, M, K, N, S), Salaattipöytä, Näkkileipää, Kasvirasvalevitettä, Ruokajuoma

Perjantai

Gruusialainen naudanlihapata (G, L, K, S), Kikherne-kasvishöystöä (G, L, M, K, N, S, VEG), Keitettyä perunaa, Salaattipöytä, Näkkileipää, Kasvirasvalevitettä, Ruokajuoma

Kouluruoka 2010-luvulla.
Kouluruokaa 2010-luvulla.

Lue myös: Kotilieden lukijat muistelevat koulun aloitusta: ”Lähdin vahingossa jo välitunnilla kotiin”

Lähteet: Edu.fi, Hel.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kouluruoka ennen ja nyt: Näin koulun ruokalista on muuttunut – vertaa!

LeeVi

Ainoastaan kansakoululaisten ja kansalaiskoululaisten ruuat olivat ilmaiset.
Silti kotoa vietiin eväsleivät kouluun joka päivä.
Näin meni ainakin vuosina 64-76, jolloin itse kävin kouluni : kansakoulun, keskikoulun ja lukion.
Keskikoulussa ja lukiossa maksettiin ruuasta kuukausittain. Jollei maksanut, ei myöskään syönyt.

jasu

Oppikoulussa (keskikoulu) oli kyllä 70-luvulla käytössä ruokakortit, eli todistus maksetusta ruoasta. Kortti piti näyttää ruokailujonossa vahtimestarille, jotta pääsi ruokasaliin sisään.

Vitor

Ainoastaan kansakoululaisten ja kansalaiskoululaisten ruuat olivat ilmaiset.
Silti kotoa vietiin eväsleivät kouluun joka päivä.

nainen45

Ei se ruoka, vaan se pakkosyöminen. Lautanen piti tyhjätä, vaikka siinä olisi ollut keitettyjä siansorkkia.

Sinikka

Kävin kansakoulua jo 50 luvulla. Keittojen joukossa hirveitä läskinpaloja jotka olisi pitänyt syödä. Niitä sitten pilotettiin koululaukkuun. Ei päässyt välitunnille jos ei ollut lautanen tyhjä. Hirveätä!

Hyvin kelpasi

1960 meidän koulussa ei saanut leipää eikä maitoa, ne piti viedä itse.

jaanaleena

Missähän, ja mikähän tämä ”meidän koulu” on/oli.

eeva salonen

Jyväskylässä ja Jyväskylän maalaiskunnassa kouluni käyneenä olen saanut ilmaisen kouluruuan kaikilla kouluasteilla myös lukiossa. Ei tarvinnut edes leipiä eikä maitoja viedä mukana. Aina on ruoka maistunut. Herkkuani oli hiihtokilpailupäivinä Sakea suklaakiisseli ja vaaleat sämpylät.

Vitavelli, yök!

Maidolla ja eväsleivällä kävin keskikoulun. Lukiossa usein ilman evästä, ostettiin lähikaupasta sämpylää tai suklaata, jos oli rahaa.

Nimim. Pipsa

1950-luvulla keittäjä keitti kouluruoan saunan padassa. Velliä, puuroja ja keittoja oli usein. Hernekeitossa oli läskinpaloja sekä valkoisia matoja. Kotoa vietiin leivät ja pullossa maitoa. Kouluruoka oli todella tärkeää niille lapsille, joille ei kotona ollut paljon mitään.

Koululainen 1959

En mitenkään jakda uskoa tuota mato juttua.Ei meillä maalaiskoulussa ollut koskaan matoja ruuassa.

Jaanaleena

Ruoka oli selkeää ja tunnistettavaa -60-luvulla ja vielä -70-luvullakin. Ei ollut gruusialaista eikä muuta höttöä. Valkopippuria ei käytetty rutiinina liikaa. Oppilaat tulivat ravituiksi ja painoindeksit olivat kohdillaan. Paluu menneeseen olisi suotavaa. Ruokalistassa on maininta ”ruokajuoma”. Mitähän se on? Vesi/maito/mehu? Ja mitähän on mainittu ”kasvirasvalevite”?
Mikään ei maistu kaikille ja sitä varten on leipä, jota voi sitten syödä enemmän, jos niikseen.

Eväät kouluun

Niin missä kunnassa tarjotaan noin hyviä ruokia. Hyvinkäällä kouluruoka tehdään mahdollisin yököttäväksi. Ruuan toimittaja saa saman maksun vaikka ruokaa ei syödä ja voivat pienentää toimittamaansa ruokaa menekin mukaan. Esim. Makaronilaatikkoa meni liikaa,lisättiin pinnalle n.2cm sipuliöljymössöä,salaattiin karpaloita ja kurpitsaa…ei maistu oppilaille. Iso voitto ruuan valmistajalle..

Hymytön tyttö

Muistan kouluruokia kauhulla, minulla jo lapsena hyvin suppea ruokavalio, en ole juonut esim. maitoa ikinä.Ainoa joka meni, oli hernekeitto,kun salaa sai piilotettua läskinpalat vohvelikankaiseen ruokaliinaan.Ei ikinä mitään voita tai vastaavaa.Ruutunäkkiä.Kotimatkalla oli jo kova nälkä.Maksamakkaraa olen maistanut kerran,loput siivusta lensi maantieojaan kotimatkalla.
Kiitos vähän oli kauhallinen.
Hymytön tyttö

Likka

Muistan ikuisesti kun jouduin syömään ohrapuuroa opettajan valvovan silmien alla siinä meni 2tuntia.
Vuosi oli 1959.

Tyttö kirkonkylältä

65 aloitin koulun ja meillä oli hyvää ruokaa koulussa. Omat leivät oli kuitenkin mukana kaksi ensimmäistä vuotta.

Yhteiskoulun puolella ruokailu oli maksullista ja kävin silloin kotona syömässä sisarusten kanssa koska asuimme lähellä.

Peruskouluksi muututtua saimme taas ruuan ja välipalat ilmaiseksi.

Ps

Olen 60 luvulla syntynyt. Kouluruoka oli kuin 5 tähden ravintolassa, kotona oli leipää,kerran puolessa vuodessa mt ongelmaiset vanhemmat kykenivät ruuanlaittoon.

Pasi

Olen 60 luvulla syntynyt. Kouluruoka oli kuin 5 tähden ravintolassa, kotona oli leipää,kerran puolessa vuodessa mt ongelmaiset vanhemmat kykenivät ruuanlaittoon.

AimoJooseppi vm 1947

Aloitin kansakoulun syksyllä 1954. Koulussa ruoka tuotiin luokkiin ämpäreissä. Kaikki maistui kun olin kova venymään pituutta. Erityisesti tykkäsin makkarakeitosta ja jostain makaroonivellistä. Hernekeitto oli maukasta, kun karttoi niitä läskinpalasia. Muistan kerran kuljettaneeni läskinpalan poskessani pihalle. Leipä ja maito kuuluivat ruokailuun. Keskikoulu oli yksityinen, ja siellä piti maksaa ruokailusta kuten oppikirjoistakin. Pelkkiä kultareunaisia muistoja lapsuuteni kouluruokailusta!

Aletheija

Apollon Yhteiskoulussa 70-luvulla keittiössä hääräsi kaksi keittäjää, nimet muistan vieläkin. Maksalaatikko ja lihamakaronilaatikko olivat aina vetisen vaaleanpunaisia sisältä, raakoja. Kanaviillokkiin oli jauhettu mukaan sulat,nokat ja heltat. Tillilihasta tais joskus jänteiden seasta pilkistää sorkankärki.
Keittäjät paheksuivat suodatinkahvia, eivät kuulemma juoneet mitään ”siittimien läpi mennyttä ” kahvia. Ruoka oli maksullista eikä kukaan pakottanut syömään.
Kansakoulun limavellit ja nahkasuikaletta muistuttava pinaattikeitto on onneksi painunut unholaan.

LilliA

Aloitin koulun Kärkölässä 1964. Ensimmäisellä luokalla kotoa tuotiin maito ja voileivät. Kouluruoka kuljetettiin luokkaan ämpärillä ja se oli joko keittoa, puuroa tai velliä. Muutimme 1965 Sodankylään ja koulu oli nykyaikaisempi, siinä oli erillinen ruokasali. Maito ja leipä kuuluivat kouluateriaan. Myös ruokalista oli paljon monipuolisempi. Vellit ja puurot väistyivät laatikkoruokien ja kastikkeiden tieltä. Tuoreita kasviksia tarjoiltiin tavallisimmin raasteina, joskus tarjolla saattoi olla lanttupala.

Maalaiskansakoulun tyttö

Minä menin 1960 kouluun Teiskossa. Maitoa oli vain silloin lasiin, jos ei ollut maitoruokaa. Leivät piti viedä itse. Ruoka oli hyvää. Ei silloin maaseudulla kotonakaan syöty sen paremmin. Maitoa tosin sai juoda niin paljon kuin halusi, kun oli lehmiä kotona.
Makaroonivellistä en kovasti tykännyt,mutta söin silti, kun oli nälkä. Vasta yläluokilla sai näkkileipää niin paljon kuin halusi.

Peppi

Mulla tainnut käydä tuuri. Aloitin – 65 kansakoulun, 4 alinta luokkaa ja keittäjänä kylän pitokokki. Ei ollu ruokaa mitä ei olis voinu syödä, päinvastoin kun lisääkin sai hakea ja maito näkkileipä kuului siihen. Keskikoulussa oli eka ja toka vuosi muistaakseni maksullinen, sitten ei enää. Mutta ruoka oli kyllä hyvää, paitsi se joku muka risotto mikä ei ollut risottoa nähnytkään. Parasta oli broilerin maksa kastike, sen kanssa oli usein kaalisalaattia jossa rusinoita. Joskus otin vaan pienen perunan ja paljon kaalisalaattia ja sen päälle kastiketta, sopisi tosi hyvin. Varsinkin kun broilerin maksa on niin mietoa. Jaa juu, muistan keskikoulun ekan ruokailun, en ruokaa mut löysin maitolasistani pienen kirkkaan punaisen hämähäkin. En ollu oikeen tottuu et ruuan joukossa on jotain ylimääräistä. Mies taas kertoi et heillä 50 luvulla koulussa oli sellaista perunasoppaa et se oli lusikoitava kuumana, muuten se mieletön rasvamäärä tarttui lusikkaan. Yök.

Matti-Ilmari

Itse aloitin koulun 1946. Kouluruokana oli muistini mukaan: hernekeitto (hyvää, vähän läskiä), perunakeitto (läskin paljous pilasi keiton), ruskea kastike läskeillä ja perunoilla (yäk), maitoperunat (syötävää ei maistunut miltään), erilaisia puuroja ja vellejä (syötäviä). Kotoa tuotiin leivät ja maito, opettaja toivoi, ettei olisi paljoa päällysiä, koska liian monella oli vain leivät margariinilla ja kurria pullossa. Ruuat parani kyllä myöhemmin ihan hyviksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.