
Ruokalista viikko 49 – isoäidin reseptit rakastetuimpiin ruokiin
Isoäidin rakastetuimmat ruoat vievät makumatkalle lapsuusmuistoihin. Tee perinteinen hernekeitto ja leivo jälkiruoaksi pannukakku mummon ohjeella.
Kokosimme itsenäisyyspäivän kunniaksi viikon ruokalistalle isoäidin reseptit rakastetuimpiin ruokiin. Tarjolla on niin perinteisiä herkkuja kuin klassikoiden moderneja muutoksiakin. Maistuisiko pitkään hautunut lammaskaali, lehtikaalilla tuunattu lohilaatikko tai ihanan retrot porsaankyljykset hunajaglaseerauksella?
Ruokalista viikko 49: Isoäidin reseptit
Maanantai: Isoäidin makaronilaatikko
Isoäidin makaronilaatikko on yksi tunnetuimmista suomalaisista kotiruoista. Reseptiä on helppo tuunata oman makunsa mukaan. Tässä versiossa makua antaa herkullinen juustokuori, mutta lootan voi myös viimeistellä esimerkiksi korppujauhoilla.
Vegaaninen makaronilaatikko valmistuu ilman jauhelihaa, munia ja maitoa. Rapeakuorisesta makaronilaatikosta tykkäävän valinta on uunipeltimakaronilaatikko.
-
Isoäidin makaronilaatikko
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Vegaaninen makaronilaatikko
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Uunipeltimakaronilaatikko
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Tiistai: Uunikana
Rosmariinilla, sitruunalla ja vaahterasiirapilla maustettu uunikana, keitetyt perunat ja helpot uunijuurekset ovat vuosikymmenestä toiseen toimiva pari itsenäisyyspäivän pöytään.
1970-luvulta tuttu rex-kakku viimeistelee retrohenkisen juhla-aterian. Moderni versio valmistetaan kandisokerikekseistä ja appelsiineista.
-
Uunikana maustuu rosmariinilla ja sitruunalla
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Helpot uunijuurekset
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Rex-kakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Keskiviikko: Lohi-lehtikaalilaatikko
Isoäidin lohilaatikko saa tällä kertaa raikkaan ja vitamiinipitoisen lisän lehtikaalista. Tämä lohi-lehtikaalilaatikko valmistuu keitetyistä perunoista, joten keitä itsenäisyyspäiväksi hieman tuhdimpi satsi pottuja.
Oikaisijan valinta on pakastealtaan peruna-sipulisekoituksesta valmistuvaa lohikiusaus tai tonnikalakiusaus, jossa kalakin tulee valmiina purkista.
-
Lohi-lehtikaalilaatikko
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Lohikiusaus
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Tonnikalakiusaus
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Torstai: Hernekeitto
Torstai on tuttuun tapaan rokkapäivä! Perinteinen hernekeitto keitetään yön yli liotetuista herneistä ja sianlavasta. Kasvisruokaa ja uusia makuja kaipaavan liedellä kiehuu porkkana-kikhernekeitto.
Sopan jälkeen maistuu isoäidin ohjeella valmistettu pehmeä pannukakku. Kuohkean pannarin saat, kun maltat turvottaa taikinaa.
-
Hernekeitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Porkkana-kikhernekeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 3 annosta
-
Pannukakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Perjantai: Hunajaglaseeratut porsaankyljykset
Liharuoatko vaativia? Kokeile helppoja ja edullisia kyljyksiä! Hunajaglaseeratut porsaankyljykset ovat parhaimmillaan timjamivoilla maustetun muusin kanssa. Joenpolven rouvan säästöpata tehdään kyljyksistä ja juureksista, jotka kypsyvät samassa astiassa.
Jälkiruokakahvit nautitaan perinteiseen tyyliin pikkuleipien kera. Rinkelikeksit saavat jouluisen vivahteen kanelista.
-
Hunajaglaseeratut porsaankyljykset
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Joenpolven rouvan säästöpata
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Rinkelikeksit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
Lauantai: Isoäidin lihamureke
Isoäidin lihamureke täytetään sienillä ja viimeistellään pekoniraidoituksella. Rasvainen pekoni mehevöittää vähärasvaisesta jauhelihasta valmistetun murekkeen. Hieman helpommalla pääset, kun vaihdat pyörykkään. Perinteiset lihapullat eivät lisähöysteitä kaipaa!
Tarjoa jälkiruoaksi nostalginen kahvikiisseli, joka valmistuu kermasta ja kahvipannun jämäsumpeista.
-
Isoäidin lihamureke
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Lihapullat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Kahvikiisseli
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Sunnuntai: Herkullinen lammaskaali
Isoäidin keittiöstä tuttu herkullinen lammaskaali muhii uunissa rauhassa mureaksi. Samaan tyyliin kypsyy myös toinen mummolan suosikkiruoka, riisistä, keräkaalista ja jauhelihasta valmistuva mehevä kaalilaatikko.
Muistatko vanhan ajan toffeekaramellit, joissa on ihanan sitkeä ja tahmea koostumus? Kierretoffeet valmistuvat samaan tapaan kuohukermasta, voista ja sokerista.
-
Herkullinen lammaskaali
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Mehevä kaalilaatikko
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Kierretoffeet
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 50 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 49 – isoäidin reseptit rakastetuimpiin ruokiin