
Kuinka paljon tiedät pääsiäisestä? Vastaa 10 kysymykseen ja testaa tietosi!
Tiedätkö mistä nimi pääsiäinen tulee? Mihin viittaavat tikkutiistai, kellokeskiviikko ja lankalauantai? Tee testi ja testaa tietosi pääsiäisestä.
Pääsiäinen on suurin ja erittäin vanha kristillinen juhla. Noin kolmasosa maailman väestöstä juhlii pääsiäistä. Pääsiäistä on varhaisimpien tietojen mukaan vietetty jo 100-luvulla.
Pääsiäisen ajankohta vaihtelee, ja vuodesta riippuen pääsiäistä vietetään aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Pääsiäinen määrittelee myös laskiaisen, palmusunnuntain, helatorstain ja kolminaisuuden sunnuntain sijainnin kalenterissa.
Tee alla oleva testi ja vastaa 10 kysymykseen, niin saat selville, kuinka paljon tiedät pääsiäisestä. Vain todelliset tietäjät osaavat vastata kaikkiin kysymyksiin. Kokeile, montako saat oikein!
Tiesitkö tämän pääsiäisestä?
- Kiirastorstain nimitys tulee ruotsinkielen sanasta skärä, puhdistaa. Kansantarinoissa kiira oli paha olento, joka piti ajaa pois.
- Narsissit ovat suosittuja pääsiäiskukkia. Ne kuvastavat pääsiäisen ilosanomaa, uudelleen syntymistä ja ikuista elämää.
- Mämmiä on Suomessa tehty jo 1200-luvulla. Se oli perinteinen pitkäperjantain ruoka Länsi-Suomessa. 1900-luvulla mämmi levisi muuallekin Suomeen.
- Virpominen on alkujaan kristillinen perinne ja liittyy Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamiseen. Raamatun mukaan Jeesuksen eteen levitettiin palmunlehviä. Suomessa koristellut pajunvitsat toimivat vastineena palmunlehville.
- Palmusunnuntai on perinteinen lasten virvotaan varvotaan -päivä, mutta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla tapa on sijoittunut pääsiäispäivää edeltävään lauantaihin.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kuinka paljon tiedät pääsiäisestä? Vastaa 10 kysymykseen ja testaa tietosi!