Kehottaa vai kehoittaa, viikoittain vai viikottain? Testaa, tiedätkö, tuleeko näihin sanoihin i-kirjain vai ei!

Yksi pieni kirjain, mutta iso ero. Tee nyt Kotilieden testi ja selvitä kuinka hyvin tiedät sanat, joihin i-kirjain kuuluu ja joihin se ei kuulu.

Pieni viiva ja sen päällä piste. I-kirjainta ei ole koolla pilattu, mutta se on pienuudestaan huolimatta silti tärkeä osa sanoja. Välillä vain voi olla vaikea tietää, kuuluuko sanaan i-kirjain vai ei. Kehottaa vai kehoittaa on hyvä esimerkki ongelmasta, johon ei kielikorva ei välttämättä anna suoraan vastausta.

Tee nyt Kotilieden i vai ei i:tä -testi ja selvitä tuleeko näihin sanoihin i-kirjain vai ei. Toisista sanoista oikea versio on helppo erottaa heti, toisten sanojen kanssa voi joutua pähkäilemään tosissaan.

Lue myös: Meänkieli on sekoitus suomea ja ruotsia – ymmärrätkö sitä? Tee testi!

Testaa, tuleeko sanoihin i-kirjain vai eiLue myös: Maasika, sulane, appi… Arvaatko, mitä nämä vironkieliset sanat tarkoittavat? Tee testi!

I vai ei i:tä?

Kotimaisten kielten keskus neuvoo, että usein i:llisten ja i:ttömien muotojen käyttö perustuu kantasanan muotoon (kiillote, kiillottaa) tai siihen, että kyseessä on kuvaileva tai taustaltaan epäselvä verbi, kuten hekottaa.

Lähteet: Kielitoimistonohjepankki.fi ja Kielitoimistonsanakirja.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kehottaa vai kehoittaa, viikoittain vai viikottain? Testaa, tiedätkö, tuleeko näihin sanoihin i-kirjain vai ei!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X