Ihmiset

Anna: Maria Veitolan ja Ujuni Ahmedin ystävyys alkoi yhdestä käänteentekevästä lauseesta – nyt Ujuni soittaa Marialle, kun haluaa haastaa itseään

Kun toimittaja Maria Veitola ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed juttelivat ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten, he ystävystyivät heti. Tänä vuonna Maria oli kaasona Ujunin häissä. Ystävykset kertovat Annassa, mikä heitä yhdistää.

Kaikki alkoi puhelinsoitosta keväällä 2017. Maria Veitola, 49, pyysi Ujuni Ahmedia, 34, vieraakseen Enbuske, Veitola & Salminen -puheohjelmaan keskustelemaan musliminaisten huivin käytöstä. Tuolloin Maria ei tuntenut Ujunia, mutta tiesi, että hän puhui rohkeasti kokemuksistaan somaliyhteisössä, Anna-lehti kertoo.

Maria haastatteli Ujunia puhelimessa ennen televisiohaastattelua. Häntä jännitti soittaa tuntemattomalle ihmiselle, jonka elämään huivin käyttö kuului oleellisesti, ja kysellä asiasta, johon liittyi jännitteitä. Puhelun aikana Maria huomasi pitävänsä Ujunista todella paljon.

”Kaikki Ujunissa kuitenkin viestitti, että ei haitannut, jos kysyin outoja kysymyksiä tai käytin vääriä ilmaisuja. Minun ei tarvinnut pelätä, että kohta hän haukkuu minut rasistiksi ja lopettaa puhelun raivoissaan. Pystyimme luomaan välillemme heti turvallisen tilan, jossa oli mahdollista puhua aidosti ja rohkeasti pelkäämättä sitä, että toinen hyökkää kimppuun tai häpäisee toisen”, Maria sanoo Annassa.

Televisiolähetyksen jälkeen Maria sanoi Ujunille, että hän voisi aina soittaa Marialle, jos hän tarvitsee Marian apua tai tukea.

”Sanon niin joskus joillekin, en monille, mutta kun sanon, tarkoitan sitä todella”, Maria sanoo.

Lue myös: Maria Veitola Annassa: ”Lääkkeistä vieroittautuminen oli minulle pitkä tie”

Keskusteluita ihmisoikeuksista sekä mekoista ja meikeistä

Ei kestänyt kuin muutama viikko, kun Ujuni soitti Marialle. Kumpikaan ei muista enää miksi. Ehkä se liittyi kansalaisaloitteeseen, jota Ujuni silloin käynnisti tyttöjen sukuelimien silpomisen kieltämiseksi Suomessa, Ujuni ja Maria kertovat Annassa.

Ujuni ja Maria kaipaavat molemmat keskustelua vaikeista ja syvistä aiheista. Viimeksi he puhuivat valkoisen feminismin ongelmista. Siihen liittyvät kaksi Marian ja Ujunin inhoamaa, alistavaa sanaa: suvaitsevaisuus ja sensitiivisyys.

”Mustia suvaitaan, valkoisten kohdalla sille ei ole tarvetta”, Ujuni sanoo.

”Kiinnostumme molemmat vaikeista aiheista, jotka saavat aivomme solmuun. Harvoin meistä kumpikaan sanoo, että minä tiedän, miten tämä asia menee”, Maria sanoo.

Kun keskustelu menee oikein vakavaksi, Maria ja Ujuni puhuvat mekoista ja meikeistä. Tai yrittävät.

”Eihän siitä mitään tule. Muutama minuutti mekkojuttua ja olemme taas syvissä syövereissä, Maria sanoo.

Yhdistävä tekijä on ulkopuolisuus

Tänä vuonna Ujuni pyysi Mariaa kaasokseen hääjuhliinsa. Maria on ollut mukana kaikissa kolmessa juhlassa, jotka kuuluvat perinteisiin somalihäihin. Yksi niistä oli somalinaisten juhla, johon ei osallistu miehiä lainkaan.

”En epäröinyt pyytää Mariaa mukaan, sillä luotin siihen, että hän kyllä pärjää somalirouvien kanssa”, Ujuni sanoo.

Ujunia ja Mariaa vetävät puoleensa heidän erilaiset taustansa. Kun viettää aikaa hyvin erilaista elämää viettävien ihmisten kanssa, oma tajunta laajenee.

”Ahdistun samanmielisten ihmisten keskellä, sillä kuplassa luodaan tiedostamatta normi, että kaikesta on oltava samaa mieltä. Silloin ilmapiiri ei ole enää turvallinen”, Ujuni sanoo.

Taustoista löytyy myös yhteistä. Ujuni pakeni kolmivuotiaana perheensä kanssa Somalian sisällissotaa Suomeen Itä-Helsinkiin. Samoihin aikoihin Maria muutti Imatralta Helsinkiin ja aloitti toimittajan uran.

Molemmat tietävät, miltä tuntuu olla ulkopuolinen.

”Kurjimmillaan se on yksinäisyyttä, parhaimmillaan voimavara. Ulkopuolisena ei taivu joukon paineeseen, vaan voi katsoa asioita etäältä, olla kriittinen ja toimia ilman muiden lupaa ja hyväksyntää. Yksinäisyyden tunteeseen auttaa se, että ystävystyy muiden ulkopuolisuutta kokevien kanssa. Se on yksi ystävyytemme perusteista”, Maria sanoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Maria Veitolan ja Ujuni Ahmedin syvä ystävyys alkoi puhelinkeskustelusta: ”Meitä yhdistää ulkopuolisuuden tunne”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Maria Veitolan ja Ujuni Ahmedin ystävyys alkoi yhdestä käänteentekevästä lauseesta – nyt Ujuni soittaa Marialle, kun haluaa haastaa itseään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.