Neulonta

Iso huivi, pitsihuivi, neulottu tai virkattu... Nyt on varaa, mistä valita! Valitse yli 50 huiviohjeen joukosta mieluisimmat

Huivi tekee mieli kietaista kaulaan joka päivä, kun säät viilenevät. Kokosimme kattavan ohjepaketin, josta löydät takuulla yhden tai useamman uuden suosikin.

Huivi on täydellinen asuste: se suojaa, lämmittää ja näyttää hyvältä. Väriä, materiaalia ja tekniikkaa vaihtelemalla huivista kuin huivista voi luoda täysin mieleisen. Osa huiveista on helppotekoisia, jolloin vasta-alkajakin uskaltaa ryhtyä neulonta- tai virkkauspuuhiin. Kokenut käsityöihminen puolestaan löytää ohjeiden joukosta itselleen sopivaa haastetta. Minkä näistä huiveista otat seuraavaksi työn alle?

Lue myös: Huivin solmiminen 10 tavalla – katso videolta erilaiset tavat käyttää huiveja

Huivi sopii asuun kuin asuun

Helmineulehuivi istuu persoonallisella tavalla kaulaan avaimenreikäkiinnityksen ansiosta. Kaulahuivin toinen pää pujotetaan toisessa päässä sijaitsevaan lenkkiin, vähän kuin avain lukkoon. Huivi neulotaan sataprosenttisesta villasta.

Katso ohje: Helmineulehuivi

Verkkomainen huivi virkataan pylväin ja ketjusilmukoin. Lopuksi molempiin päihin neulotaan leveät joustinreunukset. Pehmeässä alpakkalangassa on hopeisina kimmeltäviä säikeitä.

Katso ohje: Verkkohuivi

Kauniin verkkomainen huivi pylväin ja ketjusilmukoin, verkkohuivi

Kaulahuivi miehelle

Toki huivi kuin huivi sopii kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta, mutta jotkin ohjeet saattavat olla enempi joidenkin mieleen. Raitahuivi pukee, ja alpakka lämmittää kaikkia.

Katso ohje: Raitahuivi

Pehmeä raitahuivi Kotiliesi käsityöohje

Tämän kaulaliinan toiseen päähän neulotaan kalanpyrstöä muistuttava muoto, joka tuo hauskaa jujua muuten yksinkertaiseen huiviin.

Katso ohje: Kalanpyrstöhuivi

Helmineule tekee kaulahuivista näyttävän. Helmineuleinen huivi raidoitetaan levein raidoin viidellä eri värillä. Lanka on pehmeää villan ja alpakan sekoitetta.

Katso ohje: Helmineulehuivi

Neulo miehelle rento pipo ja siihen sopiva kaulahuivi. Huivissa ja pipossa on kiva pysty- ja poikkiraidallinen kuosi ja ihana, moneen sopiva tumman harmaa väri.

Katso ohje: Rento kaulahuivi

Miehen villamyssy ja huivi

Iso huivi suojaa pahemmaltakin viimalta

Neulo naiselle muhkea myssy ja lämmin huivi. Palmikkoraidoilla koristeltu muhkea neule lämmittää kaulaa ja päätä. Huivin palmikoiden väleissä on siksak-neuletta. Huivin molempiin pitkiin päihin kiinnitetään hapsutupsut.

Katso ohje: Muhkea huivi ja myssy

huivi
© Prym

Palmikot punotaan huivin reunoille. Aivan huivin reunaan neulotaan muutama silmukka ainaoikeaa ja palmikoiden väliin sileää nurjaa neuletta. Huivin päihin solmitaan lopuksi pitkät hapsut.

Katso ohje: Hapsuhuivi

huivi
© Katia

Pitsihuivi on ihanan hempeä

Pitsihuivi kulmikkailla reunoilla neulotaan kokonaan kaksinkertaisella langalla yhdistäen kaksi erisävyistä punaista lanka, jolloin väristä tulee vivahteikas. Pitsihuivin sivuissa ja päissä on kulmikas muoto, joka muodostuu, kun silmukoita lisätään ja kavennetaan vuorotellen. Huivi neulotaan mohair-silkkilangasta.

Katso ohje: Pitsihuivi

Merinovillan ja silkin sekoituksesta neulotun huivin virkatut päät ovat romanttiset. Voit neuloa samalla ohjeella eri version korvaamalla pitsit neuleella. Huivi sopii niin juhlaan kuin arkeen ja lämmittää ihanasti viileinä kesäiltoina.

Katso ohje: Pitsireunainen huivi

Pitsireunainen huivi

Virkattu huivi syntyy uskomattoman helposti! Punaiseen huiviin virkataan ketjusilmukoin helppoa verkkopintaa. Virkattu huivi tehdään pörröisestä Kid Mohair -langasta, joka on ohutta ja erittäin kevyttä.

Katso ohje: Virkattu huivi

Tuubihuivi ei karkaa tuulessa

Neulo raikkaan kepeä pitsihuivi asusteeksi. Kauniisti laskeutuva villalanka sopii mainiosti hennon pitsihuivin langaksi! Keveytensä vuoksi huivia voi käyttää myös kesällä viileiden iltojen lämmittäjänä.

Katso ohje: Pitsinen tuubihuivi

pitsinen tuubihuivi

Vai sittenkin kauluri kaulaan?

Molla Millsin suunnittelema, hauskasti kuvioitu mustavalkoinen kauluri tehdään kirjovirkkauksena vinoja kolmen silmukan ja viiden kerroksen palkkeja.

Katso ohje: Molla Millsin kauluri

Hartiahuivin lämpöön on ihana kietoutua

Tämä näyttävä ja iso hartiahuivi koristellaan runsain pitsikuvion ja -reunuksin. Huivin lankana on lämpöistä villaa. Neulominen aloitetaan suorasta yläreunasta, jolloin huivin molemmissa reunoissa kavennetaan silmukoita. Pitsineuleisen huivin keskellä on ruutukuvio ja sen molemmin puolin siksakkikuvioita.

Katso ohje: Iso hartiahuivi

Iso hartiahuivi
© Järbo / Eiran langat

Kolmionmallista hartiahuivia koristaa kaunis liukuväri. Hartiahuivi raidoitetaan vuorottelemalla sileää ja pitsineuletta. Ainaoikein-neuleinen reunus viimeistelee sivut. Kolmiohuivin lisäykset tehdään keskellä ja sivuissa langankierroin, jotka koristavat neuletta.

Katso ohje: Liukuvärjätty huivi

Leveän hartiahuivin molempiin päihin neulotaan oikein ja nurjin silmukoin ruudutettua pintaa ja keskelle nyppyneuletta. Huivia kiertää ainaoikein-neuleiset reunukset.

Katso ohje: Leveä hartiahuivi

Huivin kaunis ja hillitty pintaneulos lämmittää ja ihastuttaa. Huivi on kaunis myös ilman hapsuja.

Katso ohje: Hartiahuivi

Nuppu-hartiahuivi

Kolmiohuivi tuo koristeellisuutta asuun

Neulo helppo ja ajaton vaaleanvioletti hartiahuivi. Huivi aloitetaan alakärjestä ja siihen lisätään tasaisesti silmukoita, jolloin muodosta tulee kolmio. Hartiahuivi on joustinneuletta, johon neulotaan reikäkerroksia langankierroin. Keskellä tehdään pari silmukka sileää ja sen molemmin puolin reikärivit.

Katso ohje: Helppo kolmiohuivi

Neulo helppo ja ajaton vaalean lila kolmiohuivi
© Carlos Marselles

Intiaanikuviot ja Karibian värit seikkailevat kuoseissa ja silmukoissa. Niitty-huivi tuo kauniissa väreissään kesäistä ilmettä asuun kuin asuun.

Katso ohje: Virkattu Niitty-huivi

Aitoa turkista jäljittelevästä kankaasta tyylikäs huivi

Pörröisellä kauluksella muodistat asusi helposti ja nopeasti. Avaimenreikähuivi istuu mukavasti kaulaan. Sitä ei tarvitse solmia ja kireyttä on helppo säätää, kun huivin päähän ommellaan aukko, josta toinen pää pujotetaan.

Katso ohje: Tekoturkishuivi

Erimalliset huivit ovat veikeitä

Kolmiohuivin reunaan neulotaan kapea palmikko ja kohoraidoitusta, joka tehdään vuorottelemalla sileää nurjaa ja sileää oikeaa neuletta. Muuten huivi neulotaan ainaoikealla poikittain kärjestä kärkeen ja silmukoita lisätään ja kavennetaan sen reunassa.

Katso ohje: Huivi kohoraidoituksella ja palmikoilla

huivi
© SMC / Prym

Röyhelöreunainen kolmiohuivi neulotaan kahdessa osassa. Ensin tehdään kolmiohuivi sileänä neuleena. Röyhelökaitale aloitetaan ulkoreunasta sileänä neuleena ja sitä kavennetaan kohti kiinnitysreunaa, johon neulotaan muutama kerros joustinneuletta. Röyhelö ommellaan lopuksi huivin reunaan.

Katso ohje: Röyhelöreunainen kolmiohuivi

huivi
© Schachenmayr / Prym

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iso huivi, pitsihuivi, neulottu tai virkattu... Nyt on varaa, mistä valita! Valitse yli 50 huiviohjeen joukosta mieluisimmat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.