Huonekasvit

Huonekasvien hoito talvella: Valoa, kosteutta ja vähemmän vettä – nämä asiat haluat tietää

Kaamos koettelee huonekasveja. Näillä vinkeillä kasvisi selviävät talven pimeydestä ja kuivuudesta.

Talvi on lämpimistä oloista kotoisin oleville huonekasveille vaikeaa aikaa. Huonekasvit ovat talvella pulassa, sillä valoa on vähän ja huoneilma on usein kuivaa. Vähäisessä valossa kasvit kasvavat honteloiksi ja kuiva ilma voi altistaa taudeille ja tuholaisten hyökkäyksille. Huonekasvien hoito talvella on erilaista kuin kesällä.

Mehikasvit, kaktukset ja sitrukset viihtyvät runsaassa valossa. Talvella nämä kasvit hyötyvät lisävalosta. Kuvassa opuntiakaktus, loistomehipuu ’Kiwi’ ja sitruuna.
Mehikasvit, kaktukset ja sitrukset viihtyvät runsaassa valossa. Talvella nämä kasvit hyötyvät lisävalosta. Kuvassa opuntiakaktus, loistomehipuu ’Kiwi’ ja sitruuna. © Hanna Marttinen

Valoa ja kosteutta

Sijoita kasvit ryhmiksi, jolloin ne hyötyvät toistensa haihduttamasta kosteudesta. Jotta kuiva huoneilma ei kuivata kasveja liiaksi, voit laittaa kasveille ilmankostuttimen, josta hyötyvät kasvien lisäksi myös kodin asukkaat. Sumutuksestakin on apua.

Sijoita kasviryhmät mahdollisimman valoisalle paikalle, kodin valoisimpien ikkunoiden äärelle. Vaikka sisustuksen vuoksi pitäisit kasveja mieluummin toisaalla, kannattaa kasvit loppusyksyllä siirtää ikkunoiden eteen.

Kaikkein valoisimpia ikkunoita ovat yleensä etelä- ja länsi-ikkunat. Niiden äärelle kannattaa myös ryhmitellä kasvit, jotka muina vuodenaikoina selviävät sisemmällä huoneessa.

Kastelua ja ravinteita

Valon vähäisyys ja viileys siirtävät kasveja lepoon. Lepotilassa veden ja ravinteiden tarve vähenee, jolloin kasteluväliä kannattaa pidentää ja lannoitusta vähentää. Vähennä myös kerralla annettua vesimäärää.

Arvioi kastelun tarve kokeilemalla mullan kosteutta. Hyvä tapa on työntää sormi multaan parin sentin syvyyteen ja tunnustella multaa. Jos multa tuntuu kostealta, odota vielä. Jos multa tuntuu kuivalta, kastele.

Älä pidä multaa jatkuvasti märkänä. Jos juuret seisovat märässä mullassa, ei kasvi saa juurillaan happea. Vauriot alkavat ilmetä esimerkiksi trooppisilla kasveilla lehtien kellan-ruskeana läikikkyytenä. Mehikasvit mätänevät. Kuivuus ilmenee lehtien kärkien ja reunojen ruskistumisena ja kuivumisena. Vedentarve riippuu kasvista, sen koosta ja olosuhteista.

Jos kasveilla on kasvivalo, jatkuu kasvien kasvu ja niitä voi lannoittaa läpi vuoden, joskin määrää kannattaa vähentää talveksi. Ilman kasvivaloa elävien kasvien lannoituksen voi talven lepoajaksi lopettaa tai vähentää hyvin maltilliseksi.

Elinvoimaa ja vastustuskykyä lisäävää merileväuutetta voi antaa myös talviaikaan.

Lampuilla lisää valoa

Kasvit tarvitsevat valoa yhteyttämiseen. Mitä lämpimämpää sisällä on, sitä enemmän valoa kasvit tarvitsevat.

Lisävalo auttaa kaikkia kasveja selviämään pimeimpien kuukausien ylitse, mutta erityisesti valoa rakastavat kaktukset ja mehikasvit sekä trooppiset ja lehtevät kasvit, kuten juurakko- ja köynnösvehkat sekä flamingonkukat, hyötyvät kasvivalosta tai päivänvalolampusta. Vähässä valossa niiden kasvu voi olla kituliasta ja kunto heikkenee.

Vähässä valossa selviävät muun muassa anopinkielet ja -hampaat sekä palmuvehka.

Kasveja ei tarvitse valaista vuorokauden ympäri. Kasveille riittää lisävalon saati noin 10–12 tuntia vuorokaudessa. Kasvit tarvitsevat lisävaloa erityisesti lokakuusta helmikuulle.

Kasvivaloina voi käyttää kasveille suunniteltuja valonlähteitä, mutta myös esimerkiksi päivänvalolamppuja tai kirkkaita rakennusvalaisimia. Kodin tavalliset led-valaisimet voivat auttaa kasveja, mutta varsinaisissa kasvivaloissa hyötysuhde ja valoteho ovat parempia.

Kiinnitä huomiota polttimon värilämpötilaan. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä, K, joka on yksinkertaisimmillaan ajateltuna valon värin sävyä. Kasvien yhteyttämistä ajatellen optimaalinen valo olisi siniviolettia, sinistä ja punaista valoa, jolloin kasvit kasvavat tukeviksi ja jämäköiksi.

Kasvivalaisimet ovat yleensä alkaen 6000 K, mikä on kasveille otollinen. Päivänvalolamppujen kylmältä, valkoiselta näyttävä valo on noin 5000 K. Se on hyvin lähellä kasvien tarpeita ja toimii kasvivalaisimena. Yleensä kodin valaisimet ovat 3000–4000 K.

Sijoita kasvivalo tarpeeksi lähelle kasvia. Valon vaikutus heikkenee etäisyyden kasvaessa.

Lue myös Annan juttu: Neljä kuolijaa, joita kukkakauppias ei hankkisi kotiinsa – nämä kasvit puolestaan kukoistavat vähällä vaivalla

Kuvauspaikka: Housemouse, kuvausrekvisiitta: Housemouse ja Plantagen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvien hoito talvella: Valoa, kosteutta ja vähemmän vettä – nämä asiat haluat tietää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.