Huonekasvit

Nuupahtiko ostamasi yrtti heti? Asiantuntija vinkkaa, kuinka saat kaupan yrtit kestämään – vältä yksi yleinen virhe

Kaupan yrttien säilyttäminen elinvoimaisena kotona on haastavaa, mutta ei mahdotonta.

Ostitko kaupasta pienen basilikan tulevia kokkailuja varten, mutta yrtti nuupahtaakin jo muutamassa päivässä syömäkelvottomaksi? Tiedetään, tuttu tunne!

Kaupan yrttien elossa pitäminen tuntuu toisinaan rakettitieteeltä. Se turhauttaa, sillä kun yrttejä käyttää paljon kokkailussa, niihin saa helposti kulumaan paljon rahaa.

Miten yrtit saisi parhaiten säilymään elinvoimaisena kotikeittiössä? Kysyimme parhaat säilytysvinkit Biolanin puutarha-asiantuntija Riikka Kerttulalta.

Lue myös: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Yrtti nuupahtaa heti – miksi?

Syy yrttien nopealle nuupahtamiselle on ilmeinen: pienissä ruukuissa olevat yrtit kasvatetaan vesiviljelyssä, jossa kasvi saa rajattomasti vettä ja ravinneliuosta. Vauhdikkaasti kasvava ja jatkuvasti nestettä saava yrtti haihduttaa runsaasti nestettä lehdistään.

Ongelmia syntyy, kun tällainen yrtti tuodaan tavalliseen kuivaan huoneilmaan. Vettä ei myöskään ole saatavilla yhtä runsaasti, joten erityisesti pikkuruukuissa kasvavat yrtit on todella vaikea saada säilymään.

”Yrtit ikään kuin näännyttävät itse itsensä haihduttamalla nestettä lehdistä”, Kerttula kertoo.

kaupan yrttien säilytys
Yrtit ovat janoisia kavereita, joten huolehdi niiden riittävästä kastelusta. Kuva: OM-arkisto

Kaupan yrttien säilytys pois jääkaapista

On kuitenkin muutamia konsteja, joilla markettiyrtin elämää voi hiukan pidentää viikolla tai jopa kahdella.

Kun yrtin tuo kaupasta kotiin, sitä ei tulisi työntää jääkaappiin, vaan säilyttää huoneenlämmössä, valoisalla paikalla. Jääkaappisäilytys on yleinen virhe. Esimerkiksi lämmöstä nauttiva basilika voi vaurioitua kylmästä nopeastikin.

Tuuhean yrtin vihermassaa kannattaa myös heti harventaa reilusti.

”Se on osa, joka haihduttaa nestettä yrtistä. Ylimääräinen yrttimassa kannattaa kuivata tai pakastaa”, Kerttula sanoo.

Huolehdi lisäksi, että yrtillä on jatkuvasti vettä. Jos yrttiä säilyttää esimerkiksi pienessä ruukussa tai lasissa, sen pohjalla voi olla koko ajan tilkka vettä.

Jos yrtti alkaa näyttää ennenaikaisen nuupahtamisen merkkejä, viimeisiä pelastuskeinoja on sumutella kasvia vedellä ja asettaa kasvin päälle esimerkiksi pieni hedelmämuovipussi. Näin ilmankosteuden saa hetkellisesti yrttiystävällisemmäksi.

Lue myös: Basilikan kasvatus: Näin kasvatat herkullisen basilikan itse – katso vinkit!

Kaupan yrttien säilyttäminen
Kun tuot yrtin kaupasta kotiin, latvo sen vihermassaa. Lehdet haihduttavat yrtin nopeasti kuoliaaksi. Kuva: OM-arkisto

Toiveena jatkokasvatus? Osta tällainen yrtti

Jos toiveena on jatkokasvattaa kaupasta ostettua yrttiä, kannattaa jo lähtökohtaisesti valita sellainen yrtti, joka kasvaa mahdollisimman isossa ruukussa. Sellaisella on mahdollisuus jatkaa kasvua pienempiin verrattuna.

Täysikasvuinen markettiyrtti kannattaa myös istuttaa isompaan ruukkuun, ilmavaan multaan. Latvo tuuheaa yrttiä myös tällöin, jotta se lähtee parempaan kasvuun.

Kasvivalon tai vesiviljelylaitteen avulla ruukkuyrttejä voi kasvattaa kaikkina vuodenaikoina.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nuupahtiko ostamasi yrtti heti? Asiantuntija vinkkaa, kuinka saat kaupan yrtit kestämään – vältä yksi yleinen virhe

Sinun täytyy kommentoidaksesi.