Söikö koira lenkillä jotain epämääräistä? Eläinlääkäri kertoo, miten tilanteessa kannattaa toimia

Jos koira syö jotain sopimatonta, soitto omalle eläinlääkärille kannattaa. 

Imaisiko koira suuhunsa jotain lenkillä ennen kuin ehdit estää? Tilanne on tuttu monelle koiranomistajalle. Eläinlääkäri Johanna Lankila kertoo, että vastaavia tapauksia saapuu eläinlääkärin vastaanotolle ympäri vuoden.

”Useimmiten koira on syönyt jotain harmitonta. Mutta joskus voi olla, että suuhun on päätynyt jotain haitallista.”

Miten silloin pitää toimia? Kysymykseen on Lankilan mukaan vaikea antaa yksiselitteistä vastausta.

”Useimmiten koira on syönyt maasta jäniksen papanoita. Niistä tulee paljon kyselyitä. Voiko niitä syödä? Onko vaarallista? Jäniksen papanat eivät ole vaarallisia”, Lankila kertoo.

Lue myös: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

Tarkkaile näitä oireita, jos koira söi jotain epämääräistä

Pupunpapanoita popsineen karvakorvan kanssa ei usein tarvitse lähteä eläinlääkärin vastaanotolle. Sama sääntö pätee, jos maha on hieman sekaisin, mutta koira on muuten hyväkuntoinen ja reipas.

”Jos koiralle maistuu ruoka ja se on virkeä, kotona voi pärjätä mahavaivaisen koiran perusohjeilla”, Lankila sanoo.

Silloin koiralle kannattaa antaa kevyttä syötävää pienin annoksin. Pitkää paastoa ei kannata pitää. Lankila suosittelee hakemaan eläinlääkäristä suolistohäiriöiden hoitoon tarkoitettua ruokaa. Vaihtoehtoisesti myös hyvin kypsäksi keitetty riisi ja vähärasvainen, hyvin sulava proteiini, esimerkiksi kypsennetty broilerin jauheliha, auttaa. Apteekista voi ostaa koiralle myös ripulin tukihoitovalmisteita ilman reseptiä.

”Mutta jos koiran vointi yhtään huononee, pitää aina lähteä eläinlääkäriin.”

Koiran myrkytyksen oireet voivat olla epämääräisiä. Eläin voi olla väsynyt, apaattinen, ruokahaluton ja sen limakalvot voivat olla vaaleat. Lisäksi oireina voi olla tihentynyt hengitys, tärinä ja heikotus. Oireet voivat ilmetä vasta useiden tuntien kuluttua aineen syömisestä.

Lue myös Seura.fi: Koiran hampaat kaipaavat pesua ja harjausta – Suun tulehdusten riskiryhmässä ovat pienet ja lyttykuonoiset koirat

Nämä ovat koiralle aina vaarallisia

Jos epäilee, että koira on syönyt jotain myrkyllistä tai terävää, kannattaa ottaa saman tien yhteys eläinlääkäriin ja kysyä toimintaohjeita. Soitto lääkärille kannattaa aina myös silloin, jos jokin mietityttää.

”Jos koira on syönyt jotain terävää, esimerkiksi broilerin luita, ensiavuksi koiralle voi antaa tankopurkkiparsaa ja parafiiniöljyä”, Lankila vinkkaa.

Kuituiset parsat kietoutuvat terävien luiden ympärille ja öljy auttaa saamaan terävät asiat helpommin pois. Aina kannattaa kuitenkin varmistaa toimintaohjeet tapauskohtaisesti eläinlääkäriltä ja suunnata tarvittaessa tutkimuksiin.

Tyypillisiä maasta löytyviä koiralle myrkyllisiä asioita ovat erityisesti tupakkatuotteet, tumpit ja nuuskapussit.

”Ne voivat olla vaarallisia. Silloin kannattaa oksettaa koira ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.”

Jos puskasta on löytynyt jotain muuta vaarallista, siitä kannattaa informoida alueen sosiaalisen median kanavissa. Silloin muutkin koiranomistajat osaavat pitää silmänsä auki.

”Usein asiat eivät kuitenkaan ole kenenkään sinne tahallaan laittamia. Voi olla, että joltain on vahingossa tippunut jotain maahan tai lintu on sen sinne jättänyt. Ketään ei kannata lähteä heti syyllistämään.”

Opeta koiralle jo pentuna luopumiskäsky, eläinlääkäri vinkkaa

Jos koiralle on opetettu jo nuorena luopumista, se osaa käskystä irrottaa otteensa lenkillä löytämistään epämääräisistä aarteista. Lankilan mielestä luopumiskäskyn opettelun kannattaisikin olla jokaisen uuden koiranomistajan opetuslistalla.

”Luopumisessa opetetaan koiraa positiivisen kautta vaihtamaan suussa olevan aarteen johonkin vieläkin parempaan. Silloin koira oppii sylkäisemään löytönsä pois.”

Luopumiskäsky osoittautuu hyödylliseksi monella lenkillä, kun pusikoista on paljastunut jotain houkuttelevaa.

”Jos käskyä ei ole opetettu tai se ei jostain syystä toimi, voi löytöä toki yrittää kaivaa koiran kurkusta. Mutta usein siinä käy niin, että koira vain nielaisee sen heti, kun joku muu sitä sieltä havittelee.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Söikö koira lenkillä jotain epämääräistä? Eläinlääkäri kertoo, miten tilanteessa kannattaa toimia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X