Lemmikit

Apua, koira vetää hihnassa! Koirankouluttaja kertoo 4 vinkkiä, jotka auttavat

Koirankouluttaja kertoo, mikä on paras tie vetävän koiran kouluttamiseen – eikä se ole pysähtely.

Tuntuuko kuin taluttimen päässä olisi höyryjuna? Jos koira vetää hihnassa, kannattaa toimia. Epämukavuuden lisäksi tilanne voi aiheuttaa kipeitä hartioita koiran ulkoiluttajalle ja koiralle.

Koirakoulu Kompassin omistaja Camilla Leijona kertoo kohtaavansa ongelman kanssa painivia koirakkoja säännöllisesti.

”Tämä on ehkä yleisin ongelma, joka tulee vastaan. Pentukurssinkin aiheista hyvä hihnakäytös lienee yksi yleisimmistä jutuista, joita harjoitellaan.”

Leijonan mukaan juuri silloin harjoittelu kannattaakin aloittaa: pentuna. Pieni pentu kulkee luonnostaan ihmisen lähellä. Kun koira kasvaa, ulkomaailman muut ihmeelliset asiat saattavat syödä keskittymistä. Koira voi vetää esimerkiksi hajujen tai kavereiden perään – tai ihan puhtaasta tottumuksesta.

Lue myös Seura.fi: Koirat eivät ole suotta ihmisen parhaita ystäviä! Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä

Koira vetää hihnassa, mitä tehdä? 4 vinkkiä

Kun koira vetää hihnassa, valjaissa ja pannassa tuntuu painetta. Hyvän hihnakäytöksen opettelu voi tarkoittaa sitä, että koira opetetaan kulkemaan rauhassa löysällä hihnalla tai että koiralle opetetaan tietty paikka, jossa se kulkee taluttajan vieressä.

”Koira pyrkii kuitenkin lähtökohtaisesti siihen, että siihen oltaisiin tyytyväisiä. Oikeasta toiminnasta palkitsemalla päästään parhaaseen lopputulokseen”, Leijona sanoo.

Mutta miten touhukkaasta veturista saa mallikkaan hihnakäyttäytyjän? Leijona jakaa vinkkinsä.

1. Mieti, mistä vetäminen johtuu

Hihnakäytöksen opettelu kannattaa aloittaa miettimällä, miksi koira vetää hihnassa.

”Jos koira kiskoo koirapuistoon, se alkaa oppia, että kiskomalla pääsee koirapuistoon. Aina kun se vetää ja pääsee esimerkiksi moikkaamaan toisia koiria tai ihmisiä, vetäminen vahvistuu”, Leijona sanoo.

Ratkaisu on silloin helppo. Älä päästä vetävää koiraa sinne, minne se haluaa. Perille pääsee kyllä, mutta vain jos ei vedä.

2. Huolehdi riittävästä tekemisestä ja liikunnasta

Kun koiran ottaa perheenjäseneksi, sitä on sitouduttava liikuttamaan riittävästi. Patoutunut energia voi näkyä muun muassa siinä, että koira vetää.

”Nuorelle, vilkkaalle koiralle ei riitä, että se saa kaksi kertaa päivässä puolen tunnin lenkin ja yhden vartin pissalenkin. Koiran pitää saada juosta vapaana, mennä ja haistella riittävästi.”

Paimentamaan tai metsästämään jalostetut koirat tarvitsevat erityisen paljon liikuntaa ja muuta aktivointia. Leijona muistuttaa, että myös pienet koirat tarvitsevat ulkoilua. Pitkälle pääsee siis jo valitsemalla omaan aktiivisuustasoon sopivan koirarodun.

”Terve koira haluaa liikkua. Jos koira ei halua liikkua, se on jollain tavalla rikki.”

3. Älä vesitä koulutusta omalla toiminnallasi

Jos koiralle yrittää opettaa, ettei pannassa saisi tuntua painetta, ei harjoittelua kannata pilata omalla toiminnalla.

”Hihnasta ei saa kiskoa itsekään. Jos koira on haistelemassa ja sitä vedetään, sabotoit itse harjoittelua.”

4. Ole kärsivällinen

Varsinkin nuoren koiran kouluttamisessa pitää muistaa olla armollinen sekä itselleen että karvakorvalleen. Koira ei voi heti osata olla täydellinen.

”Voi olla fiksumpaa aloittaa hihnaharjoittelu vasta lenkin loppupäästä. Alle vuoden ikäinen, kahdeksan tuntia sisällä ollut koira ei välttämättä malta heti harjoitella, jos sillä on hirveä pissahätä. On paljon helpompaa ensin tehdä kunnon lenkki ja harjoitella vasta lenkin loppupäässä”, Leijona vinkkaa.

”Esimerkiksi alkulenkistä koiralla voi olla vaikka vetovaljaat ja joustohihna, jolloin nykäisyt eivät rasita koiraa eikä taluttajaa. Koira saa vetovaljaissa luvan kanssa purkaa energiaa vetämiseen. Tavallisessa pannassa taas opetellaan nätisti kävelyä.”

Lue myös: Tässä ovat 30 suosituinta koiran nimeä Suomessa – katso, löytyykö koirasi nimi listalta

Hihnaharjoittelun avuksi apuvälineitä?

Eläintarvikekaupoista löytyy kasoittain erilaisia välineitä vetämisen lopettamiseksi. On valjaita, kuonopantoja ja remmejä. Osan niistä Leijona tuomitsee oitis.

”Mikään väline ei saa aiheuttaa kipua. Kaupoissa on esimerkiksi myynnissä koiran kainaloiden alta meneviä valjaita, joiden toiminta perustuu kipuun. Hyvin äkkiä se kipu yhdistyy johonkin ihan muuhun kuin vetämiseen, mistä seuraa ongelmia.”

Leijonan mukaan on olemassa paljon parempiakin keinoja. Esimerkiksi edestä kiinnitettävät valjaat ja kuonopannat ovat ”ihan okei”.

”Mutta oli väline mikä tahansa – valjas tai panta – se ei saa koskaan olla pääasia. Välineet ovat nimenomaan apuvälineitä. Ei saa ajatella, että nyt kun minulla on tämä, koiraa ei tarvitse enää kouluttaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apua, koira vetää hihnassa! Koirankouluttaja kertoo 4 vinkkiä, jotka auttavat

pipsa

hienoja neuvoja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.