Lemmikit

Hui, koiralla on punkki! Asiantuntija vastaa 7 kysymykseen koiran punkeista

Punkit vaanivat erityisesti korkeissa ruohikoissa, josta ne pääsevät tarttumaan ohikulkeviin karvakorviin. Asiantuntija kertoo, miten kannattaa toimia, jos koiralla on punkki.

Punkki koiralla on yleinen riesa kesäkuukausina. Kuinka yleisiä punkit ovat? Miten perheen karvaisen jäsenen voi suojata niiltä parhaiten? Entä kuinka huolissaan koiranomistajan kannattaa punkeista olla?

Eläinlääkäri Niina Koski Omaeläinklinikka Turku Keskustasta kertoo vastaukset seitsemään monia koiranomistajia mietityttäviin kysymyksiin.

Lue myös: Aivot paljastavat, että ihminen rakastaa lemmikkiään samalla lailla kuin lastaan – ja siitä on lukuisia terveyshyötyjä

1. Missä punkit tyypillisesti lymyilevät luonnossa?

Puutiaiset eli punkit ovat yleisiä Suomen luonnossa. Niitä löytyy Ahvenanmaalta lähtien aina eteläiseen Lappiin saakka.

”Tyypillisesti punkit viihtyvät kosteissa ympäristöissä ja metsiköissä”, Koski kertoo.

Usein punkit vaanivat erityisesti korkeissa ruohikoissa, josta ne pääsevät helposti tarttumaan ohikulkevien eläinten matkaan mukaan. Tyypillinen punkkimagneetti on pahaa-aavistamaton jänis, peura tai koira.

Punkit heräävät, kun päivien lämpötilat nousevat keväällä viiden asteen yläpuolelle. Punkkikausi alkaa tyypillisesti huhtikuusta ja jatkuu aina lokakuuhun saakka. Leutojen talvien jälkeen punkkikausi voi olla jopa tätä pidempi.

Lue myös Seura.fi: Läkähtyykö lemmikkisi helteellä? – Näin tunnistat lämpöhalvauksen ja sinilevämyrkytyksen eläimellä

2. Missä punkit viihtyvät koirassa?

Jotkut koirat ovat alttiimpia punkeille kuin toiset. Luonnossa paljon möyryävät karvakorvat saavat helpommin matkaansa epätoivottuja vieraita.

Kun punkki tarttuu ohikulkevaan koiraan kiinni, se aloittaa matkansa verisuonten lähelle. Vaikka punkit voivat kiinnittyä koirassa mihin tahansa, ne viihtyvät parhaiten siellä, missä verisuonet ovat pinnassa, iho on ohutta ja usein vähemmän karvaista.

”Yleensä niitä löytää erityisesti kaulan, korvien, sisäreisien ja kainaloiden alueilta”, Koski sanoo.

3. Apua, punkki koiralla! Mitä teen?

Koirasta löytynyttä punkkia ei kannata säikähtää. Kävelevän punkin voi napata pois käsin. Ihoon kiinnittyneen punkin poistossa kannattaa aina turvautua kaupasta saataviin apuvälineisiin. Hyviä punkinpoistovälineitä ovat Kosken mukaan esimerkiksi punkkikoukut ja punkkilassot.

Punkki on tärkeää poistaa oikein. Tee se näin:

  1. Siirrä koiran karvat siististi sivuun ja aseta työkalu mahdollisimman lähelle koiran ihoa.
  2. Kierrä punkkia, jotta se lähtee kokonaisena ihosta irti.
  3. Lopuksi puremakohta puhdistetaan desinfiointiaineella.

Jos punkin poistaminen tuntuu vaikealta, eläinlääkäriasemalta voi varata avuksi hoitajakäynnin.

Punkin voi hävittää vessanpöntön kautta, lukitsemalla sen kuivaan ja tiiviiseen purkkiin tai varovaisesti polttamalla. Punkin puristelua kannattaa välttää, jotta mahdolliset taudit eivät leviä.

Puremakohtaan jää usein hetkeksi punertava kohta. Jos kohta punoittaa, kuumottaa tai turvottaa merkittävästi tai vielä parin päivän kuluttua, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin.

4. Mitä tauteja punkit voivat tartuttaa koiriin?

Tyypillisiä tauteja, joita punkki koiralla voi aiheuttaa, ovat borrelioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume eli puutiaisenkefaliitti. Kaikkia tauteja yhdistävät hieman epämääräiset oireet.

Esimerkiksi borrelioosi voi oireilla kuumeiluna, uneliaisuutena ja raajasta toiseen siirtyvänä ontumisena. Anaplasmoosiin voi liittyä kuumeilun ja uneliaisuuden lisäksi myös ruokahalun heikentymistä ja oksentelua tai ripulia. Puutiaisaivokuumeeseen saattaa liittyä käytösmuutoksia ja neurologisia oireita, kuten halvaantumista.

Diagnosointi on usein vaikeaa, sillä taudit voivat olla oireettomia. Erityisesti borrelioosin itämisaika voi olla pitkä, jopa useita kuukausia. Muissa taudeissa oireet ilmaantuvat usein 1–2 viikon kuluessa. Tautiepäilyn kanssa kannattaa aina kääntyä eläinlääkärin puoleen.

5. Kuinka helposti taudit tarttuvat koiriin ja voiko niistä parantua?

Koira sairastuu punkin puremasta varsin harvoin. Varsinkin puutiaisaivokuume on koirilla harvinainen. Tarkkaa määrää on kuitenkin vaikea arvioida.

”Joskus testeissä koiran verestä voi löytyä vasta-aineita, eli ne ovat saaneet tartunnan, mutta eivät kliinisesti oireile.”

Borrelioosi- ja anaplasmatartuntaa voidaan hoitaa eläinlääkärin määräämällä pitkällä antibioottikuurilla. Pitkään oireilleita tartuntoja voi kuitenkin olla viheliäistä hoitaa. Puutiaisaivokuumeeseen sen sijaan ei ole tehokasta hoitoa.

Punkkien taudit vaativat usein 1–2 päivän kiinnittymisajan tarttuakseen koiraan. Siksi punkit kannattaa poistaa koiran iholta heti kun mahdollista.

6. Miten koiraa voi suojata punkeilta?

Paras tapa suojata koiraa punkeilta on tehdä sille säännöllinen punkkitarkastus ainakin kerran päivässä tai jopa jokaisen lenkin jälkeen.

Karvakorvainen perheenjäsen kannattaa myös suojata vuosittain siihen tarkoitetuilla punkkilääkkeillä. Tärkeintä on oikea lääkitysajankohta, annostelu ja annostelutiheys.

Suosittuja ja tehokkaita vaihtoehtoja ovat reseptillä saatavat tabletit, jotka annostellaan koiralle suun kautta. Myös niskaan annosteltavat reseptivapaat liuokset saavat Koskelta vihreää valoa.

”Jotkut tykkäävät käyttää punkkipantoja, mutta niistä on olemassa eriäviä mielipiteitä. Niiden vaikuttavia aineita saattaa liueta vesistöihin.”

Punkkipanta tulisikin aina irrottaa uimisen ajaksi.

7. Punkki koiralla – pitääkö huolestua?

Ei, toteaa Koski.

”Ensimmäinen sääntö on: älä panikoi!” hän naurahtaa.

Vaikka punkki koiralla voi huolestuttaa, kesää ei kannata käyttää murehtimiseen. Punkkilääkkeiden tehoon voi luottaa, ja säännöllisellä punkkitarkastuksella punkit löytyvät usein nopeasti.

Kannattaa kuitenkin myös huomioida, että punkki voi siirtyä lemmikistä omistajaan. Tarkkana kannattaa siis olla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hui, koiralla on punkki! Asiantuntija vastaa 7 kysymykseen koiran punkeista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.