Haluatko esitellä puutarhaasi muillekin kuin naapureille? Avoimet puutarhat tulee taas – näin ilmoittaudut mukaan

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina pidettävä Avoimet puutarhat -tapahtuma etsii uusia puutarhoja. Voisiko sinun puutarhasi olla yksi uusista kohteista? Näin ilmoittaudut ja valmistaudut puutarhojen iloiseen kesätapahtumaan.

Toukokuu on parasta aikaa ilmoittaa oma puutarha mukaan tämän vuoden Avoimet puutarhat -tapahtumaan.

Jo kahdeksannen kerran järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä on sunnuntaina 7. heinäkuuta. Tänä vuonna odotetaan ennätysmäärää kohteita, sillä tapahtuma on kasvattanut suosiotaan vuosittain.

Vuodesta 2012 järjestetty Avoimet puutarhat -tapahtuma on jo vakiintunut osaksi puutarhaharrastajien kesää, sillä esimerkiksi vuonna 2017 kävijöitä oli peräti 60 000– 550 eri puutarhassa.

Lue myös: 9 vinkkiä: Puutarhuri kertoo, mitkä puutarhan kevättyöt sinunkin kannattaa tehdä – ja jättää tekemättä

Avoimet puutarhat -tapahtuman teemana on tänä vuonna Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen.

”Puutarhan ei tarvitse olla täydellinen tai erikoinen tai edes valmis. Pääasia on ilo oma puutarhasta ja sen jakaminen kävijöiden kanssa”, sanoo Avoimet puutarhat -tapahtuman vastaava Heidi Wirtanen.

Monesti käy niin, että myös puutarhansa portit avannut emäntä tai isäntä saa vierailijoilta hyviä vinkkejä.

Katso, millaisia puutarhoja tapahtumassa oli viime vuonna mukana: 10 tärppiä puutarhapäivään

Näin ilmoittaudut mukaan Avoimet puutarhat -tapahtumaan

Tämän vuoden tapahtumaan ilmoittautumiset ovat alkaneet. Aikaa ilmoittautua on toukokuun loppuun asti.

Ilmoittautuminen tapahtuu www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta. Omalle puutarhalle luodaan puutarhaprofiili. Profiiliin kirjoitetaan lyhyt esittely puutarhasta, ja siitä ladataan 2–5 kuvaa.

Kuviksi kannattaa valita ainakin pari sellaista, jotka antavat yleiskuvan puutarhasta niin, että vierailija osaa päätellä, minkätyylisestä puutarhasta on kyse. Kasvien lähikuvat ovat kauniita, mutta eivät kerro vierailijalle puutarhasta kovin paljon.

Merkitse lisäksi osallistuminen teemapäivään. Tämä tehdään joka vuosi erikseen, näin profiili saa jäädä verkkosivuille, ja seuraavalla kerralla voit taas päättää, osallistutko sinä vuonna vai et.

Järjestäjät piilottavat verkkosivuilta pari viikkoa ennen teemapäivää ne puutarhat, jotka eivät osallistu sinä vuonna. Näin vierailijoita ei vahingossa eksy vääriin puutarhoihin.

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Nettisivu toimii myös puutarhamatkailun ideapankkina, josta voi etsiä vierailukohteita muulloinkin kuin teemapäivänä. Puutarhaprofiilissa on nimittäin mahdollisuus ilmoittaa myös muita aukioloaikoja, esimerkiksi muoto ”Avoinna sopimuksen mukaan” on hyvin yleinen.

”Kannattaa ottaa huomioon, että vierailijoita voi tulla paljon ja että teemapäivänä puutarhojen odotetaan pitävän kiinni aukioloajoista. Puutarhat ovat avoinna 7.7. kello 12–17. Vierailijoiden täytyy voida luottaa siihen, että kun he saapuvat paikalle, niin kohde on myös auki”, Heidi Wirtanen sanoo.

Omasta puutarhasta voi halutessaan laittaa kuvia ennakkoon myös Instagramiin #avoimetpuutarhat -tunnisteella.

Lue myös: Ekologinen puutarha on helppo perustaa

Miten valmistaudun puutarhatapahtumaan?

Avoimet puutarhat -tapahtuma lähettää osallistuville puutarhureille tunnusviirin. Viiri on tarkoitus laittaa näkyvälle paikalle portin viereen, jotta vierailijat näkevät helposti, minne suunnistaa.

Kannattaa miettiä myös pysäköintipaikkoja ja ohjata autot vaikkapa lähellä olevalle parkkipaikalle.

Jos puutarhasi on pieni, suunnittele reitti, jota kävijät voivat seurata yksisuuntaisesti ilman takaisin paluuta ja tungosta.

Vieraskirja on kiva, sillä siitä voi seurata, kuinka paljon vieraita päivän aikana on ollut. Jos on alueita, minne vieraiden ei haluta menevän, ne voi rajata esimerkiksi narulla.

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat pihasuunnittelussa

Avoimet puutarhat -tapahtumassa ihmiset aukaisevat puutarhojensa ovet tuntemattomille.

”Pääasia on ihmisten kohtaaminen iloisesti ja avoimesti. Jos jokin seikka ei mene ensimmäisenä vuonna aivan täydellisesti, niin seuraavana vuonna on jo viisaampi”, Wirtanen sanoo.

Älä siis ujostele, vaan avaa puutarhasi! Kuten ruotsalaiset sanovat: ”Kukaan ei ole vielä koskaan tullut pahalle mielelle siitä, että pääsee jonkun toisen puutarhaan.”

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa. Yhteistyökumppanina on lisäksi Allergia-, iho- ja astmaliitto ’Terve askel luontoon’ -kampanjallaan.

Aiotko osallistua Avoimet puutarhat -tapahtumaan?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Haluatko esitellä puutarhaasi muillekin kuin naapureille? Avoimet puutarhat tulee taas – näin ilmoittaudut mukaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X