Esplanadin puisto on puutarhamatkan arvoinen kohde: Puistossa on käyty näyttäytymässä ja viljelty jopa lanttua

Esplanadin puiston tai tuttavallisemmin Espan puiston tuntevat kaikki Helsingin kävijät ja siellä riittää puutarhafanille nähtävää ympäri vuoden. Kasvukaudella puiston kukkaistutukset saavat uuden ilmeen kolmeen otteeseen.

Esplanadin puisto kesäisin vehreänä keitaana houkuttaa istahtamaan ja nauttimaan ohikulkevasta ihmisvilinästä. Puiston hahmotteli kaupungin pääarkkitehti Carl Ludvig Engel, ja viimein 1850-luvulla kaupungissa oli mannermainen viherpromenadi puukujanteineen. Sinne tultiin näyttäytymään ja kuljeskelemaan.

Esplanadia reunustavat muotoon leikatut tuhkapuupensaat ja ryhmäruusut. Johan Ludvig Runebergin patsaan kukkaryhmän istutuksia vaihdetaan kolmesti kasvukauden aikana. Keväisin istutuksiin tuovat väriä sipulikukat, juhannusta ennen kesäkukat ja syksyllä alue koristellaan kanervin ja havuin.

Lue myös: Annalan kartano Helsingissä on loistava puutarhamatkakohde –  Koe puutarha 1800-luvun tyyliin

Esplanadin puisto katkeaa pohjois-eteläsuuntaisilla kaduilla kolmeen osaan: Teatteri-, Runebergin ja Kappeliesplanadiin.

Esplanadin puisto katkeaa pohjois-eteläsuuntaisilla kaduilla kolmeen osaan: Teatteri-, Runebergin ja Kappeliesplanadiin. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/Mika Lappalainen

Esplanadin puiston keskellä olevan J. L. Runebergin patsaan on tehnyt kansallisrunoilijan poika, kuvanveistäjä Walter Runeberg.

Esplanadin puiston keskellä olevan J. L. Runebergin patsaan on tehnyt kansallisrunoilijan poika, kuvanveistäjä Walter Runeberg.

Esplanadin puisto on ollut jopa viljelymaata!

Vuosikymmenten tapahtumat ovat vaikuttaneet Esplanadin puiston istutuksiin. Esplanadin istutuksissa käytettiin 1900-luvun alussa mannermaiseen tapaan kookkaita palmuja, kaktuksia ja mehikasveja, jotka talvettiin kaupunginpuutarhan kasvihuoneissa. Sotien jälkeen ruoan tarve ajoi estetiikan edelle, ja Esplanadin puistossa viljeltiin jopa lanttua. 1960–70-luvuilla tulivat muotiin massaistutukset. Silloin puiston näyttävimmät istutukset toteutettiin yksinkertaisina kolmen lajin istutuksina, mutta tuolloinkin käytettiin vanhoja runkoverenpisaroita. Nykyisin istutuksissa huomioidaan teemavuosia.

Lue myös: Puutarhamatka Hollantiin vie väriloiston ja sipulikukkien keskelle – ota talteen 5 kohdetta

Esplanadin puisto Pohjois- ja Eteläesplanadin välissä

Lue myös: Karinin puutarhassa tärkeintä on rentous – katso kuvat idyllisestä maalaispuutarhasta!

Asiantuntijana Helsingin kaupungin kesäkukkasuunnittelijamaisemasuunnittelija AMK Kirsti Oksanen Lähteet: Kasvit kaupungin vaatteet, Helsingin historiaa puistojen kertomana Kävelyretkiä Helsingin puistoihin: vihreatsylit.fi Kirsti Oksanen, opinnäytetyö HAMK, Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten historia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Esplanadin puisto on puutarhamatkan arvoinen kohde: Puistossa on käyty näyttäytymässä ja viljelty jopa lanttua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X