Puutarhamatka Hollantiin vie väriloiston ja sipulikukkien keskelle – ota talteen 5 kohdetta

Puutarhamatka Hollantiin on monen intohimoisen puutarhurin toivelistalla. Jos et vielä pääse matkaan, inspiroidu vinkeistä kotisohvalla. Tässä viisi viherpeukalon vierailuvinkkiä.

Puutarhamatka Hollantiin tarjoaa viherpeukalolle paljon vaihtoehtoja. Monet pääkohteista sijaitsevat pääkaupunki Amsterdamissa tai sen läheisyydessä. Virtuaalimatkalle pääsee vinkkien lopussa olevien linkkien avulla!

Lue myös: Puutarhurin matkakohteet: tunnetko nämä Englannin ihanat puutarhat?

Vielä lehdettömät magnoliat kukkivat yhtä aikaa tulppaanien kanssa keväällä. Se on myös otollisin aika puutarhamatkalle Hollantiin.

Vielä lehdettömät magnoliat kukkivat yhtä aikaa tulppaanien kanssa keväällä. Se on myös otollisin aika puutarhamatkalle Hollantiin.

1. Amsterdam: Kukoistavat ruukkupuutarhat kanaalien rannalla

Puutarhamatka Hollantiin alkaa tietysti pääkaupunki Amsterdamista, jossa on enemmän kanaaleja kuin Venetsiassa ja useampia siltoja kuin Pariisissa. Koko kaupunki on rakennettu veden ehdoilla. Amsterdamia ei kutsuta turhaan Pohjolan Venetsiaksi.

Tulppaanifestivaalien motto ”Tulppaani jokaiselle kaupunkilaiselle” värittää Amsterdamin huhtikuun.

Tulppaanifestivaalien motto ”Tulppaani jokaiselle kaupunkilaiselle” värittää Amsterdamin huhtikuun.

Talven ja kevään taitekohdassa kosteuden kyllästämä kanavakaupunki värittyy hennonvihreään ja sumunharmaaseen. Hillittyjen sävyjen seassa läiskyvät värit, kun kadut ja kanaalien varret täyttyvät sadoista ruukuissa kukkivista sipuleista. Keltaiset ja punaiset tulppaanit julistavat kevään alkaneeksi. On vuotuisen tulppaanifestivaalin aika.

tulpfestival.com

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Yksi kikka on ylitse muiden

2. Puutarhamatka Hollantiin ei ole täydellinen ilman käyntiä kasvitieteellisessä puutarhassa

Vieraat kulttuurit ovat olennainen osa Amsterdamia. Kansainvälisyyden siemenet kylvettiin 400 vuotta sitten, kun Hollannilla oli kiinteät merenkulku- ja kauppayhteydet siirtomaihinsa Itä-Intiassa ja Etelä-Afrikassa. 1600-luvulla Amsterdamin satamaan purjehtivien laivojen ruumista purettiin eksoottista tuontitavaraa: myös uusia, ihmeellisiä kasveja. Kasvit ja niistä saatavat ainesosat olivat tärkeä osa sekä tieteellistä lääketiedettä että kansanparantajien rohtovalikoimaa.

Kaarevat puksipuuaidat järjestävät lajit omiin luokkiinsa De Hortuksen systemaattisessa osastossa.

Kaarevat puksipuuaidat järjestävät lajit omiin luokkiinsa De Hortuksen systemaattisessa osastossa.

Myös vuonna 1638 perustettu De Hortus oli alkujaan lääketieteellisten yrttien kokoelma. Vähitellen kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi sijaa koristekasveillekin. Reilun hehtaarin kokoisessa puutarhassa kasvaa nelisentuhatta lajia kaikilta mantereilta, joten puutarhamatka Hollantiin ei voi välttää tätä kohdetta.

Amsterdamin lämmin mikroilmasto mahdollistaa subtrooppistenkin lajien viihtymisen ulkotiloissa. Lähes 400 viljelyvuotta on tuonut puutarhaan monia muutoksia. Tiukasti linjatut viljelyruudut ovat saaneet rinnalleen kiemurtelevia käytäviä, ja orangeriassa on kahvipöydät.

Lue myös: Paratiisi takapihalla: Kuinka pitkäaikainen onkaan tulppaani?

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha on yksi maailman vanhimmista ja siksi ehdoton osa puutarhamatkaa Hollantiin.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha on yksi maailman vanhimmista.

dehortus.nl

3. Tulppaanikuvastot heräävät eloon Keukenhofin puistossa

Bussin ikkunasta näyttää kuin pelloille olisi levitetty valtavia räsymattoja. Punaiset, siniset ja hempeän vaaleanpunaiset raidat juovittavat tummaa pohjaväriä. Puutarhamatka Hollantiin suuntaa kohti Keukonhofin puistoa, jossa sipuliviljelmien värikkyys on vasta alkusoittoa. Oransseja hyasintteja, aprikooseja lummetulppaaneja, kullankeltaisia onnenpensaita ja varisevia kirsikankukkia, helmililjoja, narsisseja, pikarililjoja… Ja yhä vain lisää tulppaaneja.

Lue myös: Blogiverkosto Talosta koti: Amsterdam ja 5 matkavinkkiäni

Keukenhofin keväinen loisto vetää puoleensa ihailijoita kaikkialta maailmasta. Liput puistoon kannattaa ostaa etukäteen.

Keukenhofin keväinen loisto vetää puoleensa ihailijoita kaikkialta maailmasta. Liput puistoon kannattaa ostaa etukäteen.

Syksyllä istutetut seitsemän miljoonaa sipulia varmistavat, että maaliskuussa alkanut väriloisto jatkuu toukokuulle saakka. Lyhyestä kaudestaan huolimatta Keukenhof on yksi Hollannin suosituimmista nähtävyyksistä. Kahdeksan aukioloviikon aikana puistossa käy miljoona vierailijaa.

Puisto toimii myös viljelijöiden näytemaana, jossa sipulien ostajat voivat tutustua lajikkeisiin kuvastoja perusteellisemmin. Uusien lajikkeiden jalostaminen on hyvin hidasta. Tulppaanin kasvatus siemenestä kukkivaksi sipuliksi vie viisi vuotta. Sen jälkeen uutuutta testataan, ja jos se havaitaan hyväksi, se saa oman lajikenimen ja sitä aletaan lisätä.

Vasta 25 vuoden kuluttua uutuus on valmis esiteltäväksi markkinoille Keukenhofin puistossa. 32 hehtaarin alueella ja hallitsijoiden mukaan nimettyjen paviljonkien sisätilojen näyttelyissä vierähtää helposti koko päivä, vaikka ei aivan ostajan tarkkuudella lajikkeita tutkisikaan. Keukenhofiin on turistikaudella suora bussiyhteys Amsterdamin lentokentältä.

keukenhof.nl

Lue myös: Kasvitieteen professori syö villivihanneksia pelotta, vaikka kerran kävi vahinko

4. Puutarhamatka Hollantiin vie maan suurimpaan näytepuutarhaan

Puolentoista tunnin matkan päässä Amsterdamista kaakkoon sijaitseva Tuinen van Appletern on todellinen viherihmisen runsaudensarvi. Hollannin suurin näytepuutarha sai alkunsa 1980-luvulla, kun paikallinen puutarhuri alkoi houkutella asiakkaita esittelemällä taimien ohella tukkukauppiaiden tavaravalikoimaa. Kasveja, kalusteita, materiaaleja ja tarvikkeita yhdistävä konsepti oli menestys.

Appelternin puutarhassa vettä on käytetty oivaltavasti.

Appelternin puutarhassa vettä on käytetty oivaltavasti.

Nykyään Appelternin 23 hehtaarin ja yli 200 näytepuutarhan alue on pullollaan moderneja terasseja lepotuoleineen ja villejä leikkipuutarhoja puumajoineen. Kuution muotoon leikattuja latvuksia ja hulmuhelmaisia heiniä. Ruukuittain kevätkukkia – tai ruokailuvälineitä. Appelternin näytepuutarhassa riittää ideoita poimittaviksi.

appeltern.nl

5. Puutarhamatka Hollantiin on täydellinen tilaisuus huumaantua leikkokukista

Hollannissa mereltä pengertämällä vähitellen vallattu maaperä on hedelmällistä, tasaista ja kivetöntä. Vaikka Hollanti on kooltaan vain puolet Lapin maakunnasta, maa on maailman toiseksi suurin maataloustuotteiden viejä heti Yhdysvaltojen jälkeen. Leuto ilmasto soveltuu erinomaisesti myös koristekasvien viljelyyn.

Hollannissa tuotetaan valtavat määrät leikkokukkia, kukkasipuleita, siemeniä ja taimia. Tätä vihreää rahtia viedään Rotterdamin sataman ja Schipholin lentoaseman kautta ympäri maailmaa. Lentokentän lähelle Aalsmeeriin on pystytetty maailman suurin kukkahuutokauppa, jossa myydään joka päivä yli 30 miljoonaa kukkaa.

Lue myös: Tee upea kimppu luonnonkukista! 5 vinkkiä, joiden avulla kukkaloisto kestää

Royal Flora Hollandin leikkokukkavalikoima on ylenpalttinen. Ylivoimainen ykkönen on ruusu.

Royal Flora Hollandin leikkokukkavalikoima on ylenpalttinen. Ylivoimainen ykkönen on ruusu.

Royal FloraHollandin kansainvälisessä rekkarallissa pyörähtävät kaupattavana myös muissa maissa kasvatetut kukat. Yltäkylläinen leikkokukkavalikoima näkyy Amsterdamissa kaikkialla, ja puutarhamatka Hollantiin on oikeastaan kukkamatka alusta loppuun jo tästä syystä. Kahviloita, kampaamoita, museoita ja kotien portaanpieliä koristavat kimput ilahduttavat ohikulkijoita. Toreilta kukkia saa edullisesti, mutta myös kukkakaupoissa kannattaa pistäytyä. Paperiin kääräistyn kimpun jokainen kukka on erilainen.

Pomponin kukkakauppa on Amsterdamin kuuluisimpia.

Pomponin kukkakauppa on Amsterdamin kuuluisimpia.

royalfloraholland.com

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 06/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puutarhamatka Hollantiin vie väriloiston ja sipulikukkien keskelle – ota talteen 5 kohdetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X