Puutarha

Karviainen on kestävä marjapensas – katso ohjeet istutukseen ja hoitoon!

Hidaskasvuinen ja pitkäikäinen karviainen on hoidon suhteen helppo. Vain istutuspaikka kannattaa valita tarkkaan.

Karviainen (Ribes Uva-crispa) on herukoiden sukuun kuuluva marjapensas. Karviaispensas on kestävä ja hoidon suhteen helppo. Se menestyy Suomessa lajikkeesta riippuen kasvuvyöhykkeellä I–V.

Lue myös: Karviaisesta limonadia, jäätelöä, marmeladia ja kakkuja – 5 virkistävää ohjetta

karviainen
© Hanna Maunuksela

Karviainen kukkii touko-kesäkuussa pienin punertavin tai kellanvihrein kukin.

Karviaisen istutus

Karviainen kannattaa istuttaa valoisaan paikkaan. Kasvualustan tulisi olla syvämultainen, kuohkea, ravinteikas ja läpäisevä maa.

Savimaassa kasvu voi olla kituliasta ja pensas herkkä kasvitaudeille. Liian hiekkapitoisessa maassa marjat saattavat ravista raakoina.

Karviaispensas voi kasvaa rinteessäkin, mutta ravinteiden saanti on varmempaa tasamaalla.

Lue myös: Milloin maanparannus on tarpeen ja miten se tehdään? Näin teet kasviksille ja kukille otollisen kasvualustan

Piikikäs, oksainen ja hidaskasvuinen karviainen kasvaa 0,5–1 metrin korkuiseksi pensaaksi. Sopiva istutusväli on kaksi metriä, aidanteessa yksi metri.

Paljasjuuriset taimet istutetaan keväällä tai syksyllä 10–15 senttiä entistä syvempään. Taimet katkaistaan 15–20 sentin pituisiksi. Astiataimia voi istuttaa pitkin kesää entiseen syvyyteensä.

Karviainen on multaisan maan helppo pensas.
Karviainen on multaisan maan helppo pensas. © iStockphoto

Uusi taimi vanhasta pensaasta

Uusia taimia saa, kun taivuttaa aikaisin keväällä pitkän oksan maata vasten ja kiinnittää sen oksakoukulla tai tukee kivellä multaan. Juurtunut oksa leikataan irti emosta seuraavana keväänä ja istutetaan kasvupaikalleen.

Karviaisen lannoitus

Karviaispensasta voi keväällä kalkita ja lannoittaa marjalannoitteella. Syksyllä sadonkorjuun jälkeen marjapensaalle voi antaa syyslannoitteen.

Karviainen tekee suuren juuriston, jonka ansiosta se kestää kuivuutta hieman paremmin kuin herukka.

Karviaispensaan juurien alueelle leviää helposti rikkakasveja, sillä pensaan pienet lehdet eivät varjosta aluetta tarpeeksi. Kitke mahdolliset pensaan juurella kasvavat rikkaruohot huolellisesti istutusvaiheessa. Istutuksen jälkeen juurelle voi levittää katetta, joka estää rikkaruohojen kasvun. Kate myös edistää kasvuunlähtöä, kun kosteus pysyy kasvin juurilla.

Karviaispensaan leikkaus

Karviaista ei tarvitse leikata joka vuosi, ja sitä on hyvä leikata vain vähän kerrallaan. Paras leikkausajankohta on keväällä, ennen kasvuunlähtöä.

Poista marjapensaasta tarvittaessa kuivuneet ja vioittuneet versot sekä maahan lamoavat ja huonosti satoa tekevät oksat.

Karviaislajikkeita

Lajikkeesta riippuen marjat voivat olla keltaisia, kellanvihreitä tai punaisia. Marjojen kypsymisaika vaihtelee lajikkeen mukaan. Karviainen maistuu parhaalta aavistuksen raakana. Kypsät marjat ovat joustavia, mutteivät liian pehmeitä.

Satoa korjatessa ja marjoja säilöessä kannattaa huomioida, että karviaiset jatkavat kypsymistä vielä poimimisen jälkeenkin.

Vaaleat karviaislajikkeet maistuvat makeammilta, tummat happamemmilta. Vanhoja, hyviä karviaislajikkeita ovat Hinnomäen keltainen ja Lepaan punainen.

Karviaisia on erivärisiä.
Karviaisia on erivärisiä. © iStockphoto

Lähteet: Hankkija, Kekkilä ja Satokausi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karviainen on kestävä marjapensas – katso ohjeet istutukseen ja hoitoon!

Maatiaisakka

Karviainen on risteytynyt mustaherukan kanssa Kanadassa. Olisi kiinnostavaa lukea tästä melkein piikittömästä karviaisesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.