Puutarha

Voiko kasvimaata kastella liikaa? Kasvimaan kastelu onnistuu, kun muistat muutaman tärkeän seikan

Kasvimaan kastelu voi herättää kysymyksiä. Milloin ja kuinka runsaalla vedellä kasvimaata kannattaa kastella? Kokosimme yhteen toimivat vinkit.

Kasvimaa kaipaa hoitoa, jotta se tuottaa kunnon sadon. Kasteluakin tarvitaan lähes aina jossain vaiheessa, olivat kesän säät millaiset tahansa. Mitä viherpeukalon pitää tietää, jotta kasvimaan kastelu onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla?

Kokosimme vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin kasvimaan kastelusta. Tutustu näihin, ja olet askeleen edellä vaikeuksia!

Lue myös: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin perustat kasvimaan

1. Mitä kasvimaalla kastellaan ja mitä ei?

Lajit, jotka kylvetään tai istutetaan pintamultaan, kaipaavat alkuviikkoina kastelua lähes säistä riippumatta.

Vesi annostellaan istutuksille tai kylvöriviin. Ei välttämättä suoraan taimen päälle, mutta välittömään läheisyyteen. Rivivälejä ei kannata kastella, jottei kasvata rikkaruohoja.

Kun kasvit ovat itäneet ja juurtuneet pintamaata syvemmälle, kastellaan sään mukaan.

Lue myös: Rikkaruohojen kitkeminen on helpompaa, kun torjut ne etukäteen – poimi vinkit!

2. Kuinka usein kasvimaata kannattaa kastella?

Kylvöksiä ja uusia istutuksia kastellaan poutasäällä jopa päivittäin. Myöhemmin kastelurytmiin vaikuttavat muun muassa sää, kasvilaji ja kasvukauden ajankohta.

Helteellä kasvimaata kastellaan 1–3 päivän välein. Sadesäällä kannattaa tarkkailla, kuinka syvälle sadevesi oikeasti ulottuu: työnnä sormet multaan ja tunnustele. Myös sademittari kertoo, kuinka monta millimetriä vettä neliömetrille oikeasti tuli.

Pienikin sade on hyödyksi, sillä kostunut multa imee paremmin vettä kuin rutikuiva maanpinta. Samaa voi hyödyntää kastellessakin. Ensi kastellaan pintamulta, sitten vettä annetaan lisää.

© Kari Hautala

3. Onko kasteluajalla väliä? Kannattaako kastella aamulla vai illalla?

Kylvöksiä ja vasta istutettuja taimia kastellaan säännöllisesti ajasta riippumatta.

Alku- ja keskikesällä kasvimaata voi kastella mihin aikaan tahansa. Silloin kun kasvit vettä tarvitsevat ja kun hoitajalle sopii. Tärkeintä on turvata se, että kylvös itää tai taimet juurtuvat. Aurinkoisina päivinä vettä haihtuu eniten keskipäivällä. Se lisää hieman vedenkulutusta.

Loppukesällä kasvimaata ei kannata kastella enää iltaisin. Ainakaan silloin, jos kasvusto on hyvin rehevä tai tontilla on nilviäisiä. Se, että kasvimaa jää yöksi kosteaksi, saattaa edesauttaa kasvitautien leviämistä ja vaikkapa lehtokotiloiden tuhoja.

Jos kasvit nuutuvat, on syytä kastella heti kellonajasta riippumatta.

Lue myös: Kasvien ja kukkien kastelu: 7 vinkkiä, joiden avulla huonekasvien kastelu onnistuu kaikilta!

4. Kuinka runsaalla vedellä kastellaan?

Kylvöksiä ja taimia kastellaan tiheämmin ja pienemmällä vesimäärällä kuin kasvimaata myöhemmin. Hentoja taimia ei tainnuteta vesisuihkulla.

Veden määrä riippuu jatkossa säästä ja kasvatettavista lajeista. Lehtevät kasvikset, perunat ja juurekset juovat paljon enemmän vettä kuin neulasmaiset yrtit.

Yksi 10 litran kastelukannullinen neliömetrille kastelee maata vain hieman. Kun työntää sateen tai kastelun jälkeen käden multaan, tietää, kuinka syvälle vesi ulottui.

Jos nuupahtamaan päässyt kasvi näyttää nuutuneelta pitkään kastelun jälkeen, syy saattaa olla muualla kuin kastelussa. Lisää vettä ei kannata heti antaa.

5. Kannattaako kastella lämpimällä vedellä? Voiko veden ottaa suoraan hanasta?

On ekologisesti suositeltavaa kerätä sadevettä kasteluun. Sadeveden hyödyntäminen säästää myös kastelukuluissa. Muuten veden voi ottaa kesällä hanasta.

Erityisen paljon lämpöä vaativat paprikat, tomaatit ja kurkut kastellaan haalealla vedellä. Aurinkoon jätetyssä kastelukannussa vesi saattaa lämmetä liikaakin, joten kannattaa tunnustella vettä ennen kuin kaataa sitä taimille.

6. Millä välineellä kasvimaa kannattaa kastella?

Kasvimaan voi kastella esimerkiksi sadettimella, tihkuletkulla tai kastelukannulla.

7. Kuinka laatikkoviljelmää kastellaan?

Lavakaulus- ja laatikkoviljelmät kuivuvat nopeammin kuin kasvimaa tasamaalla. Varaudu kastelemaan niitä useammin ja runsaammin.

Lue myös: Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato

8. Voiko kasvimaata kastella liikaa?

Kastelutarpeen voi aina todeta työntämällä sormet multaan. Märkää maata ei kastella.

Sateisena kesänä kasvimaalle voi kertyä liiallista kosteutta etenkin silloin, jos kasvimaa sijaitsee painanteessa. Ylimääräinen vesi valuu kuitenkin pikkuhiljaa maakerrosten läpi tontin ojitukseen. Kun sää poutaantuu, vesi alkaa haihtua.

Ruukuissa ja astioissa kasvit voivat kärsiä liikakosteudesta helpommin. Varsinkin jos astioiden pohjareiät ovat pienet tai niitä ei ole ollenkaan. Kun vesi ei pääse pois juuristosta, juuristo alkaa kärsiä hapenpuutteesta.

Kasvimaan kastelu helposti: 4 vinkkiä

@kotiliesi Kuolevatko tomaatit kuumuuteen kasvihuoneessa, kun olet reissussa? Rakenna niille kasteluautomaatti! #kotiliesi #vinkki #puutarha #teeseitse #tiesitkö ♬ Sunny – Official Sound Studio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko kasvimaata kastella liikaa? Kasvimaan kastelu onnistuu, kun muistat muutaman tärkeän seikan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.