Puutarha

Näistä kasveista puutarha-alan ammattilaiset intoilevat tänä vuonna – mukana sekä hyöty- että koristekasveja

Koristeellisia kukkia, vuoden hevi sekä uusia kestäviä ja satoa tuottavia lajikkeita. Nämä kasvit innostavat vuonna 2024.

Kysyimme viideltä puutarha-alan asiantuntijalta, minkä koristekasvin ja hyötykasvin he nostaisivat esille vuonna 2024 ja miksi.

Mari Kaartokallion valitsi daalian ja basilikan

Mari Kaartokallio.
Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio on intohimoinen puutarha­harrastaja. Kukkia ja vihanneksia pursuilevalla kaupunkipalstallaan hän jakaa satonsa nöyrästi vesimyyrien ja kirppojen kanssa – kaikille riittää. © Kekkilä

Daaliat tulivat jo viime vuonna, ja tänä vuonna ne todella lyövät läpi. Omien leikkokukkien kasvatus nousee, ja daalia on leikkokukkien kuningatar.”

Basilika on Puutarhaliitto ry:n ja Kotimaiset kasvikset ry:n valitsema vuoden hevi. Siitä löytyy monia lajikkeita ja ihania makuja. Monilla on mahdollisuus kasvattaa yrttejä lämpimillä, suojaisilla parvekkeilla tai terasseilla, joilla basilika menestyy hyvin. Se sopii myös kasvihuoneeseen, ulkona se ei kestä alle 10 lämpöasteen öitä.”

Satu Laurell valitsi loistokärhöt ja viiniköynnökset

Satu Laurell.
Viherrinki Oy:n toimitusjohtaja Satu Laurell on vapaa-ajallaan kokeileva ja boheemi kotipuutarhuri. Hän on koulutukseltaan hortonomi AMK, ja työ on tuonut monipuolisen kokemuksen puutarhakaupan alalta. © Satu Laurell

Loistokärhöjen rakkaussarjan lajikkeiden ’First Love’, ’Hot Kisses’ ja ’Hot Love’ -kukat ovat kaikki upean täyteläisiä ja kauniita. ’Hot Kisses’ ja ’Hot Love’ ovat lisäksi matalakasvuisia, joten ne sopivat mainiosti ruukkuistutuksiin.”

”Viininviljely kotipuutarhoissa on entistä suositumpaa. Viiniköynnösten lajikevalikoima on laajentunut ja Suomeen on saatu useita uusia kestäviä lajikkeita. Valikoimista löytyy sekä siemenettömiä herkuttelurypäleitä että mehujen ja viinien valmistukseen soveltuvia lajikkeita.”

Sari Weckströmin valinta on koristeomenapuut ja viherherukka

Sari Weckström.
Puutarha Studio -yrityksessään työskentelevä hortonomi Sari Weckström suunnittelee yksityispihoja ja opettaa puutarhakursseilla. Fengshui-konsulttina hän kokee pihan ekologisuuden ja kauneusarvot todella tärkeiksi. © Sari Weckström

”Koristeomenapuut, esimerkiksi paratiisiomenapuut ‘Dolgo’ ja ‘Erstaa’, jotka ovat talvenkestäviä 6. vyöhykkeelle asti. Ne ovat kauniita ja mahtuvat pieneenkin pihaan, ja omenat ovat pieniä, jolloin ei tarvitse pelätä, että niitä tulee röykkiöittäin. Hedelmäpuut ovat tärkeitä pölyttäjille, ja puut yleensäkin parantavat pihan pienilmastoa, vaimentavat tuulta ja sitovat pölyä ilmasta.”

”Viherherukka on helppo, monivuotinen pensas, josta saa hurjan paljon c-vitamiinia edullisesti. Hyvänmakuiset marjat eivät ole niin happamia kuin muut herukat, ja niiden hyvä puoli on myös, että linnut eivät huomaa syödä vihreitä marjoja.”

Minna Harju valitsi luonnonperennat ja persikkapuun

Minna Harju.
Puutarhuri ja maisemasuunnitteluhortonomi AMK Minna Harju on Viherkuutio Oy:n toimitusjohtaja. Hän hoitaa pihasuunnittelun lisäksi koko pihanrakentamisprojektin yhteistyökumppaniverkostonsa kanssa. © Vesa Hovi

”Ihmiset kaipaavat kukkaloistoa ja värikkäitä lehtiä. Yhden lajin kukkapenkin sijaan tehdään monilajisia istutuksia, joihin sopivat hyvin luonnonperennat.”

”Persikkapuusta on Suomessakin kestäviä lajikkeita. Minulla on ollut pihalla persikkapuu kaksi talvea, ja tutuilla se jo tuottaa satoakin. Herättelisin ihmisiä yleensäkin kokeilemaan uutuuslajeja, myös puuvartisilla kasveilla voi leikitellä.”

Lue myös Anna.fi: Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

Timo Taulavuoren valinta on hortensia ja kurpitsa

Timo Taulavuori.
Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori on aktiivinen puutarhaharrastaja ja koulutukseltaan puutarha-agronomi (MMM). Hänen mottonsa on: ”Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta se on aina kokemisen arvoinen.” © Puutarhaliitto

Hortensioiden kukinta tuo pitkäaikaista iloa ja ne ovat helppohoitoisia, jos vain huolehtii ruukkuhortensioiden tasaisesta kastelusta. Monivuotisten hortensioiden joukossa on uusia punaisia värejä, ja yksivuotisten suosio patiokasveina kasvaa edelleen.”

”Kurpitsoiden viljely on helppoa aurinkoisilla ja runsasravinteisilla kasvupaikoilla. Lajiketyyppejä on useita, ja osa säilyy myös hyvin pitkälle talvelle. Omia suosikkejani ovat eriväristen kesäkurpitsoiden lisäksi spagettikurpitsa ja ’Uchiki kuri’ -kurpitsa, joka säilyy kuukausia varastoituna talven varallle. Kurpitsat ovat ruoanlaitossa monipuolisia, terveellisiä ja herkullisia.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näistä kasveista puutarha-alan ammattilaiset intoilevat tänä vuonna – mukana sekä hyöty- että koristekasveja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.