Opas hautakukkien valintaan ja hoitoon: Näin saat haudan pysymään kauniina ympäri vuoden

Perinteiset yksivuotiset hautakukat ruusubegonia ja verenpisara ovat kauniita, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Katso lista ja istutus- ja hoito-ohjeet.

Haudalle ei ole pakko istuttaa kukkia, mutta hauta tulee pitää siistinä. Seurakunnat hoitavat hautausmaan yleiset alueet ja istutukset. Seurakunnat järjestävät hoitopalveluita, joiden hintaan sisältyvät kukat, niiden istuttaminen, hoito ja poiskorjuu. Palveluun kuuluvat hautakukat ovat yksivuotisia.

Monien seurakuntien nettisivuilla on esitelty kasvit, joita voi tilata hoitopalveluna. Niistä saa vinkkiä itse kukat hankkiva ja istuttava haudan hoitaja. Jos hankkii ja istuttaa hautakukat itse, ne täytyy myös hoitaa itse.

Lue myös: Värikäs kukkatorni kerää kehut! Katso kuvat 3 tornista – ja nappaa vinkit, joilla rakennat pihallesi kukoistavan katseenvangitsijan 

Mitä kesäkukkia haudalle?

Ruusubegonia ja verenpisara ovat perinteisiä hautakukkia, mutta haudalle voi istuttaa muitakin kesäkukkia. Jos haudalla käydään harvakseltaan, istutusten on sopeuduttava ajoittaiseen kuivuuteen ja pysyttävä siisteinä, vaikkei niitä päivittäin nypitä.

Yksivuotiset hautakukat

Begonia © Jorma Marstio

verenpisara on yksivuotinen hautakukka.

Verenpisara © Jorma Pouta

  • Aurinkoisella haudalla viihtyvät yksivuotiset marketta, samettikukka, pelargoni, kesäbegonia ja daalia. Kääpiösamettikukat viihtyvät kuivassakin ja kukkivat, vaikkei kuihtuneita kukkia poisteta. Pelargoneista suosittuja ovat runsaskukkaiset enkelinsilmäpelargonit.
Marketta on yksivuotinen hautakukka

Marketta © Seppo Saarentola

Yksivuotiset hautakukat

Keltainen sarviorvokki ja oranssi kääpiösamettikukka © Suvi Laine

Enkelinsilmäpelargoni

Enkelinsilmäpelargoni © Kari Hirvo

Daalia

Daalia © Seppo Saarentola

  • Puolivarjoon voi istuttaa kaikkia aurinkoisen paikan kesäkukkia ja lisäksi ruusubegonioita, ahkeraliisoja, uudenguineanliisoja ja verenpisaroita. Suosituimpia ovat ahkeraliisa ja uudenguineanliisa, jotka säilyvät kauniina, vaikkei kukkia nypitä.
Ahkeraliisa

Ahkeraliisa © Kristiina Kurronen

  • Varjoisassa paikassa maa pysyy sateen jälkeen pitkään kosteana, joka on hautakukille mieleen. Varjossa menestyvät etenkin palleroverenpisara, ahkeraliisa tai mukulabegonia.

Kaikenlaisilla kasvupaikoilla menestyy hopealehti, jonka koristearvo on kauniissa lehdissä.

Istuta yksivuotiset hautakukat näin

  1. Istuta hautakukat vasta alkukesällä, kesäkuun puolella, jottei halla vie tuoreita istutuksia.
  2. Muokkaa kukkapesän multa ja sekoita siihen pitkäkestoista lannoitetta, kuten kanankakkarakeita. Kalkitse 2–3 vuoden välein.
  3. Istuta taimet entiseen syvyyteensä ja sellaisin välein, etteivät taimet kosketa toisiaan, jotta ne mahtuvat kasvamaan kokoa. Hyvä väli on taimen koosta riippuen 15–30 cm.
  4. Kastele istutuspaikka perusteellisesti istuttamisen jälkeen. Jos on kuivaa, kastele aina haudalla käydessäsi.

Hautakukat keväällä, syksyllä ja talvella

Jo maalis–huhtikuussa haudoille voi tuoda tetenarsisseja, jotka kestävät muutamia asteita pakkasta.

Toukokuussa, ennen varsinaisia kesäkukkia, voi haudalle istuttaa puutarhalla karaistut orvokit.

Aitokanervat ja kellokanervat voi istuttaa elo–syyskuussa kesäkukkien ränsistyttyä.

Jos maa pysyy kosteana, aitokanervat säilyvät jopa seuraavaan kesään. Kellokanervat varisevat pienestäkin kuivahtamisesta. Ränsistyneet kasvit kannattaa kerätä pois kompostiin.

Loppusyksyllä vietetään vainajien muistopäivää, jolloin moni vie haudalle havukranssin tai havunoksia. Kosteassa ja viileässä havut säilyvät vehreinä pitkään.

Avainsanat

Keskustelu

Miksi artikkelissa ei esitelty sopivia luonnonkukkia tai perennoja? Ne ovat kesä-syys-talvi-kevät -koristelua ekologisempi vaihtoehto! Matalat sipulikukat, kissankello, päivänkakkara… kuivaan maahan kissankäpälä, kivikkokasvit jne.

Kommentoi juttua: Opas hautakukkien valintaan ja hoitoon: Näin saat haudan pysymään kauniina ympäri vuoden

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X