Sisustus

Kodin huonejärjestys meni uusiksi – miksi ihmeessä privaattitilat ja oleskelualueet erotetaan toisistaan?

Omakotitalojen huoneet sijoitetaan nyt kokonaisuuksiksi, joissa julkinen avoin tila ja yksityinen puoli luovat toimivan kokonaisuuden arkeen. Myös nostalginen ruokakomero on tehnyt kaivatun paluun.

Kuvittele rentouttava suihkuhetki avarassa kylppärissä, josta voit kävellä suoraan tunnelmalliseen pukeutumistilaan peilipöytineen. Kauneushetken jälkeen voit liihottaa viereiseen vaatehuoneeseen, hypätä pyjamaan ja jatkaa muutamalla loikalla makuuhuoneen puolelle sänkyyn. Kaikki tämä vähäisin askelin ja ilman verhojen sulkemista. Kuulostaa elokuvan kulissilta, mutta on todellisuudessa lähempänä arkielämää kuin uskoisikaan.

Uusi huonejärjestys – syynä isot ikkunat

Tämän kesän Asuntomessuilla Naantalissa käy ilmi, kuinka kodin tiloja jaetaan nyt uudella tavalla. Hyvinvointiin liittyvät tilat kuten makuuhuone, kylpytilat, kodinhoitohuone ja vaatehuone yhdistetään toisiinsa jatkumoksi, jossa pääsee kulkemaan huoneesta toiseen ilman, että tarvitsee poiketa olohuoneen tai keittiön kautta. Näin kotiin syntyy yksityinen ja julkinen puoli, jota edustavat olohuone, keittiö ja kodin muut tilat.

Ilmiö ei sinänsä ole uusi, sillä esimerkiksi 1800-luvun loppupuolella suomalaisten porvariskotien perheen asuintilat ja edustuspuoli rakennettiin toisistaan erilleen. Nyt syyt tähän tilanjakoon liittyvät pohjimmiltaan luonnonvaloon.

”Suuret ikkunapinnat ovat lisääntyneet hurjasti omakotitaloissa, koska kotiin halutaan luonnonvaloa ja luonto osaksi kodin tunnelmaa. Verhoja joutuu siis pitämään jonkin verran kiinni, jos haluaa kulkea kotona vähissä vaatteissa. Tällaiset yhdistetyt privaattitilat mahdollistavat, että makuuhuoneesta pääsee suoraan suihkuun ja vessaan ilman, että tarvitsee kulkea oleskelutilojen suurten ikkunoiden ohi”, Kastellin sisustus- ja projektivastaava Sanna Siik-Keskisarja selittää.

Kastelli Kultarannan kylpyhuoneen ja vaatehuoneen välissä on kosteisiin tiloihin suunniteltu lasiliukuovi, joka päästää valoa kylpyhuoneeseen. Kuva: Niclas Makela
Kastelli Kultarannan kylpyhuoneen ja vaatehuoneen välissä on kosteisiin tiloihin suunniteltu lasiliukuovi, joka päästää valoa kylpyhuoneeseen. Kuva: Niclas Makela

Sen lisäksi, että vähäpukeisen asukkaan ei tarvitse enää hivuttautua seiniä pitkin suihkuun, toisiinsa kytketyt tilat tuovat helppoutta myös arjen toimintoihin, kuten pyykkihuoltoon. Kun kodinhoitohuone sijaitsee makuuhuoneen kaapin tai vaatehuoneen läheisyydessä, pyykkikasoja ei tarvitse kuljettaa hankalasti läpi asunnon.

Lue myös: Hannan vehreä minikoti on kuin keidas keskellä kaupunkia

Makuuhuone on sijoitettu takapihan puolelle omaan rauhaan. Käynti vaatehuoneeseen on erotettu kätevällä liukuovella, joka säästää tilaa.
Makuuhuone on sijoitettu takapihan puolelle omaan rauhaan. Käynti vaatehuoneeseen on erotettu kätevällä liukuovella, joka säästää tilaa. Kuva: Niclas Makela

Uusi huonejärjestys: Oma tila rauhoittumiselle

Makuuhuone, kylpyhuone, ja vaatehuone on kytketty toisiinsa pihan puolelle ikään kuin rauhoittumistiloiksi myös Kastellin Naantalin Asuntomessujen Kultaranta-kohteessa. Kodinhoitohuone ja pukuhuone on liitetty samaan jatkumoon, ja huoneita jakavat kätevät liukuovet.

”Tällainen tilaratkaisu tarjoaa etuja myös rakentamisvaiheessa, kun vesipisteet ovat lähekkäin. Näin LVI-putkivetoja ja alaslaskettuja kattoja ei tarvitse tehdä niin paljon. Huonekorkeus pystytään pitämään myös korkealla, kun putket voidaan vetää jo maanrakennusvaiheessa”, Siik-Keskisarja sanoo.

Tilaratkaisussa kysymyksiä saattaa herättää kosteus- ja hajuhaitat. Miten vaatehuoneessa roikkuvat vaatteet saa suojattua kosteudelta, jos vieressä suihkutellaan?

”Kun huoneet sijaitsevat lähes saumattomassa yhteydessä, ilmanvaihtoon täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Poisto- ja tuloilman pitää toimia tehokkaasti, etteivät suihkuhöyryt lähde leijailemaan muihin tiloihin. Esimerkiksi Kastellilla ilmanvaihtoa on tehostettu suihkuhuoneessa LVI-koneilla, ja poistoilmakanavia on rakennettu enemmän. Kosteuden leviämistä estää myös kylppärin ja vaatehuoneen välinen kosteisiin tiloihin tarkoitettu liukuovi.”

Monissa tämän tyyppisissä yhdistetyissä tiloissa käytetään juuri liukuovia, jotka erottavat tilat toisistaan. Liukuovi säästää tilaa, kun se ei aukea kummankaan huoneen puolelle. Lisäksi se lisää tilojen avaruutta, kun avonaiset ovet eivät näy.

Designtalo Auroran Ruusun vaatehuone rajautuu makuuhuoneessa hauskasti seinän toiselle puolelle, jonne on käynti sängyn molemmin puolin.
Designtalo Auroran Ruusun vaatehuone rajautuu makuuhuoneessa hauskasti seinän toiselle puolelle, jonne on käynti sängyn molemmin puolin. Kuva: Niclas Makela

Ruokakomeron paluu

Toinenkin tilanjakoon liittyvä ilmiö on yleistynyt parin viime vuoden aikana. Koteihin rakennetaan nyt kunnollisia, vanhan ajan ruokakomeroita eli skaffereita.

Ennen vanhaan komero toimi myös jääkaappina, sillä talvella tuuletusta säädettiin venttiileillä siten, että lämpötila pysyi muutaman asteen plussan puolella. Nykyään komeroita kutsutaan apukeittiöiksi.

”Ihmiset haluavat keittiötasoilleen mahdollisimman vähän tavaraa ja kodinkoneita, jotta ne eivät näy samassa yhteydessä olevaan olohuoneeseen. Apukeittiöön voi sijoittaa tärkeitä toimintoja, kuten arkkupakastimen, pienkoneita ja kierrätyspisteet”, Siik-Keskisarja pohtii.

Aamiaiskaappiin voi sulloa pienkoneet ja aamiaistarvikkeet, jotta ne ovat helposti saatavilla, mutta eivät vie tilaa tasolta. Designtalo Auroran Ruusun aamiaiskaapissa on tilavat laatikot ja kätevä paikka mikrolle.
Aamiaiskaappiin voi sulloa pienkoneet ja aamiaistarvikkeet, jotta ne ovat helposti saatavilla, mutta eivät vie tilaa tasolta. Designtalo Auroran Ruusun aamiaiskaapissa on tilavat laatikot ja kätevä paikka mikrolle. Kuva: Niclas Makela

Ruokakomeron etuna on myös se, ettei keittiötä tarvitse suunnitella säilytystilan ehdoilla. Sen ilmavuus ei kärsi, kun tavarat voi säilöä vieressä olevaan komeroon.

Apukeittiöt ovat yleistyneet eritoten uudiskohteissa, mutta keittiöremontin yhteydessä mihin tahansa asuntoon voi rakentaa komeron moduulin avulla. Tällainen löytyy esimerkiksi Keittiömaailmalta.

”Ruokakomeron idea on, että se on helposti käytettävissä, mutta silti piilossa. Se mahdollistaa myös harvemmat kauppareissut suuremman säilytyskapasiteetin vuoksi”, kertoo Keittiömaailman keittiösuunnittelija Sanna Mertakivi.

Muutama vuosi sitten keittiöissä yleistyneet aamiaiskaapit tarjoavat saman ratkaisun pieneen tilaan.

”Tavarat ovat piilossa, mutta helposti saatavilla. Komero maksimoi tilaa ja sen käyttöä, aamiaiskaappi piilottaa päivittäin käytettävät pienkoneet.”

Juttu on julkaistu Dekossa 7/2022.

Lue myös: Tainan ja Markon kakkoskodissa Espanjassa sisustus saa olla ihanasti överiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodin huonejärjestys meni uusiksi – miksi ihmeessä privaattitilat ja oleskelualueet erotetaan toisistaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.