Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Isoäidin lihamureke

Lihamureke saa tässä reseptissä maukkaan täytteen. Pekoniraidoitus pitää murekkeen muodossaan ja valelee vähärasvaisesta jauhelihasta valmistetun murekkeen meheväksi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Isoäidin lihamureke:

  • 800 g jauhelihaa (80 % naudanpaistia, 20 % sianlihaa)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 dl kermaa tai lihalientä
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

Murekkeen täyte:

  • 150-200 g herkkusieniä
  • (lisäksi kuivattuja suppilovahveroita tai torvisieniä)
  • 1 kpl sipuli
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 1-2 rkl voita tai öljyä
  • noin 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl persiljaa silppuna

Murekkeen päälle:

  • 150-170 g Amerikanpekonia

Valmistusohje

Isoäidin lihamureke valmistuu näin helposti:

Isoäidin lihamureke maistuu kaikille ja  se on täydellinen viikonloppuruoka. Tämä mureketaikinan ohje on Kotilieden klassikko, isoäidin keittiöstä. Murekkeesta tulee erityisen mehevä, kun se kääritään pekoniin. Modernimmassa versiossa mureke kääritään munakoisoviipaleilla.

  1. Sekoita korppujauhot ja kerma tai lihaliemi. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Lisää korppujauhoseokseen muna ja jauheliha puuhaarukalla tai käsin vaivaten. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  2. Viipaloi tai paloittele herkkusienet. Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Kuumenna rasva ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Lisää sienet. Pienennä lämpöä. Voit murentaa joukkoon myös kuivattuja suppilovahveroita tai torvisieniä. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa persilja hienoksi silpuksi.
  3. Voitele folioarkki, ripottele sille vähän korppujauhoja ja levitä murekeseos foliolle kylmään veteen kostutetuin käsin noin 30 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle sieni-sipuliseos ja persiljasilppu. Kiedo murekelevy rullaksi kääretortun tapaan folion avulla. Jätä folio murekerullan alle. Painele kostutetuin käsin saumakohta ja päädyt kiinni. Nosta folion avulla lihamureke sopivankokoiseen uunivuokaan.
  4. Levitä ohuet pekoniviipaleet hiukan limittäin vinosti murekkeen päälle. Käännä pekonisuikaleiden päät murekerullan alle molemmin puolin. Nosta lihamurekkeen päälle toinen voideltu folio. Sulje lihamurekepaketti ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Poista folio päältä ja jatka lihamurekkeen kypsentämistä 10-15 minuuttia tai kunnes pekoniraidoitus saa kauniin värin.
  5. Tarjoa  isoäidinlihamureke keitettyjen perunoiden tai  perunamuusin kanssa.

Katso myös: Itämainen jauhelihapata ja kreikkalaiset lihapyörykät uunikasviksilla

Katso myös Anna.fi: Jauheliha-perunasoselaatikko


Kommentoi

Kommentoi juttua: Isoäidin lihamureke

Yks mummon lapsenlapsi

Tämä kirjoittajan ”isoäiti” taitaa olla syntynyt 1980-luvun jälkeen! Entiset mummot eivät Suomessa öljyä käyttäneet, eivätkä tunteneet mitään ”mustapippuria”. Jauhelihataikinaan pantiin maitoa ja jauhoja. Mausteeksi valkopippuria. Ainoa mummojen ”mustapippuri” oli MAUSTEPIPPURI, jota käytettiin mm. keittojen mausteena kokonaisena, jauhettuna myös joskus lihapullataikinaan. Mustapippuri tuli vasta paljon mummojen jälkeen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.