Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Peruna-purjokeitto ja mallasmuru

Pienen budjetin peruna­purjokeitto nousee arjen luk­suskeitoksi mallas­murun ansiosta. Keittoa kannattaa valmistaa isompi satsi useammalle päivälle.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Peruna-purjokeitto:

  • 250 g (2 ison) purjon vaaleaa osaa
  • 4 salottisipulia
  • 20 g voita
  • 500 g jauhoisia perunoita
  • 5 dl vettä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl timjamia
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • ripaus rouhittua valkopippuria
  • 4 dl kermaa

Mallasmuru:

  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl fariinisokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl kaljamallasrouhetta
  • 50 g sulatettua voita

Valmistusohje

1. Halkaise purjon vaaleat osat ja huuhtele huolella. Viipaloi purjot ja sipulit. Pehmennä sipuleita kattilassa voissa 5–8 minuuttia, ja varo, etteivät ne pala tai saa väriä missään vaiheessa.

2. Kuori ja paloittele perunat ja lisää ne kattilaan, kun purjo ja sipuli ovat pehmenneet. Pehmennä perunoita kattilassa muutama minuutti.

3. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna keittopohjan kiehua hiljalleen kannen alla noin puolisen tuntia.

4. Sekoita kaikki mallasmurun ainekset huolella sulatetun voin kanssa kulhossa. Levitä seos leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 160 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia tai, kunnes muru on saanut vähän paahteisuutta pintaansa.

5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta kevyesti suolalla, timjamilla ja pippureilla. Lisää kerma. Nauti kylmänä. Tai jos haluat syödä keiton kuumana, kuumenna keitto kerman lisäämisen jälkeen vielä nopeasti. Lisää mallasmurua peruna-purjokeiton pinnalle.

peruna-purjokeitto ja mallasmuru
Pienen budjetin peruna­purjokeitto nousee arjen luk­suskeitoksi mallas­murun ansiosta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 02/19.

Kasvisosekeitot ovat edullista kotiruokaa:

palsternakkakeitto

Palsternakkakeitto

Lanttusosekeitto

Lanttusosekeitto

Maa-artisokkakeitto mallasmurun kera

Maa-artisokkakeitto mallasmurun kera

Anna.fi: Pehmeä perunakeitto


Kommentoi

Kommentoi juttua: Peruna-purjokeitto ja mallasmuru

Sinun täytyy kommentoidaksesi.