Pienen budjetin perunapurjokeitto nousee arjen luksuskeitoksi mallasmurun ansiosta. Keittoa kannattaa valmistaa isompi satsi useammalle päivälle.
Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4 annosta
Munaton
Ainekset
Peruna-purjokeitto:
250 g (2 ison)
purjon vaaleaa osaa
4
salottisipulia
20 g
voita
500 g
jauhoisia perunoita
5 dl
vettä
1
kanaliemikuutio
2 tl
suolaa
1 tl
timjamia
ripaus
rouhittua mustapippuria
ripaus
rouhittua valkopippuria
4 dl
kermaa
Mallasmuru:
½ dl
vehnäjauhoja
4 rkl
fariinisokeria
1 tl
suolaa
1 dl
kaljamallasrouhetta
50 g
sulatettua voita
Valmistusohje
1. Halkaise purjon vaaleat osat ja huuhtele huolella. Viipaloi purjot ja sipulit. Pehmennä sipuleita kattilassa voissa 5–8 minuuttia, ja varo, etteivät ne pala tai saa väriä missään vaiheessa.
2. Kuori ja paloittele perunat ja lisää ne kattilaan, kun purjo ja sipuli ovat pehmenneet. Pehmennä perunoita kattilassa muutama minuutti.
3. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna keittopohjan kiehua hiljalleen kannen alla noin puolisen tuntia.
4. Sekoita kaikki mallasmurun ainekset huolella sulatetun voin kanssa kulhossa. Levitä seos leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 160 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia tai, kunnes muru on saanut vähän paahteisuutta pintaansa.
5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta kevyesti suolalla, timjamilla ja pippureilla. Lisää kerma. Nauti kylmänä. Tai jos haluat syödä keiton kuumana, kuumenna keitto kerman lisäämisen jälkeen vielä nopeasti. Lisää mallasmurua peruna-purjokeiton pinnalle.
Pienen budjetin perunapurjokeitto nousee arjen luksuskeitoksi mallasmurun ansiosta. Kuva: Pekka Holmström
Kommentoi
Kommentoi juttua: Peruna-purjokeitto ja mallasmuru