Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Rouheinen paahtoleipä hapanjuureen

Paahtoleivän valmistus on kiitollista puuhaa. Se paistetaan vuoassa, jolloin taikina pysyy hyvin kasassa. Jouluaamuna paahtoleipä leivotaan hapanjuureen ja syödään itse tehdyn aprikoosihillon kanssa.

Ainekset

Rouheinen paahtoleipä hapanjuureen:

  • 200 g virkeää juurta
  • 200 g kauramaitoa
  • 255 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 70 g rouheaa sämpyläjauhoa tai jyvärouhetta / rouheista jauhosekoitusta
  • 10 g suolaa
  • 25 g pehmeää voita tai oliiviöljyä

Vuoan voiteluun:

  • voita

Valmistusohje

1. Käytä leivontaan aina virkeää ruokittua juurta. Sekoita 200 grammaa virkeää juurta ja 200 grammaa kauramaitoa. Lisää 250 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja ja 7o grammaa rouheaa sämpyläjauhoa tai jyvärouhetta / rouheista jauhosekoitusta. Sekoita ne keskenään löysäksi taikinaksi. Jätä liinan alle noin 30 minuutiksi tekeytymään. Tätä vaihetta kutsutaan autolyysiksi.

2. Lisää taikinaan kymmenen grammaa suolaa ja 25 grammaa pehmeää voita tai oliiviöljyä. Vaivaa hitaasti taikinakoukulla yleiskoneella noin 10–15 minuuttia. Taikinasta tulee kiinteähköä.

3. Anna taikinan olla muovipussin sisällä lämpimässä paikassa kohoamassa noin neljä tuntia. Muovipussi tai kansi pitää kosteuden kohoamisen aikana astiassa, eikä taikina kuivu liikaa. Tänä aikana taittele taikinaa noin 45 minuutin välein. Eli nosta reunoilta ja paina taikinareuna aina takaisin keskelle kevyesti.

4. Nosta taikina pöydälle ja muotoile se pallukaksi. Pyöritä taikinaa kevyesti tasoa vasten, kitka tekee pinnasta kimmoisan. Anna leivän levätä pöydällä puolituntia. Venyttele taikinapallo nyt suorakaiteen muotoon kevyesti. Jos haluat oikein tiiviin paahtoleivän, taikinasta voi painella pois ilmakuplat muotoilemalla siitä pitkulainen ja painelemalla taikinaa samalla voimakkaasti tasoa vasten. Paahtoleivästä tulee kuohkeampi mitä varovaisemmin taikinaa muotoilee ja käsittelee. Kun taikina on muotoiltu pitkulaiseksi, nosta se voilla voideltuun leipävuokaan. Laita liina tai muovipussi päälle ja kohota vielä pari tuntia lämpimässä paikassa.

5. Paista kohonnutta leipää 220 asteessa 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetken ja poista vuoasta. Jäähdytä täysin ennen leikkaamista. Paahtoleipä on parasta seuraavana päivänä paistosta.

6. Tarjoa paahtoleipä kuivatuista aprikooseista valmistetun hillon kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/19.

Katso myös: Juureen leivottu maalaisleipä, spelttifocaccia ja 3 muuta rapeakuorista leipäreseptiä

Lue myös: Hapanjuurileipä on nosteessa: ”Nousukäyrä on jyrkkä. Koukkuun jää ensimmäisestä puraisusta!”


Kommentoi

Kommentoi juttua: Rouheinen paahtoleipä hapanjuureen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.