Ruoka

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2023 – ykkössijalle äänestetty Michelin-tähtipaikka on vuodesta toiseen voittamaton

Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen Paras Ravintola 2023. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan voittajaksi jo neljännen kerran peräkkäin. Katso koko lista!

Helsinkiläinen ravintola Palace äänestettiin voittajaksi Suomen 50 parasta ravintolaa 2023 -äänestyksessä jo neljättä kertaa. Jokavuotisen äänestyksen toteuttaa Viisi Tähteä Media.

Pääkaupunkiseutu piti pintansa äänestyksen kärkisijoilla. Toiseksi listalla sijottui kortteliravintola Basbas. Kolmanneksi äänestyksessä nousi ravintola Helsingin ulkopuolelta, Kaskis Turusta, joka sai viime vuonna ensimmäisen Michelin-tähden Helsingin ulkopuolelta.

Alan uusista tulokkaista 10 parhaan joukkoon nousi Café Savoy ja Luovuus kukkii kaaoksesta.

Suomen parhaiden ravintoloiden valtakunnalliseen äänestykseen osallistui yli 1000 ruokakulttuurin vaikuttajaa. Heidän joukossaan on ravintoloitsijoita, kokkeja ja keittiömestareita, salityöntekijöitä, alaa seuraavia journalisteja sekä alkoholi- ja ruoka-alojen ammattilaisia.

Tulokset julkistettiin Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina.

Lue myös: Helsingin parhaat kahvilat: 12 paikkaa, joihin haluat piipahtaa sumpille – ja mistä löytää parhaat pullat!

Suomen top kymppi 50 parasta ravintolaa 2023 -listalta

1. Palace, Helsinki

Etelärannassa Helsingin kattojen yllä sijaitseva Palace on jo pitkään pitänyt sijaa Helsingin parhaimpana ravintolana. Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama keittiö tarjoilee hienostuneen, pohjoismaisen ravintolaelämyksen. Ravintola valmistui Helsingin olympialaisiin vuonna 1952, ja se oli Suomen ensimmäinen Michelin-tähdellä palkittu ravintola vuonna 1987.

2. Basbas, Helsinki

Telakkarannan teollisessa miljöössä sijaitseva kortteliravintola BasBas tarjoaa mutkatonta bistroruokaa. Ruokalista koostuu pienistä annoksista, jotka kannattaa kaikki maistella läpi seuralaisen kanssa. Vielä vuosienkin jälkeen BasBasiin on vaikea saada pöytävarausta, joten se kertonee paikan suosiosta.

BasBas
Ravintola BasBasissa miljöö ja tunnelma on puoli ruokaa.

3. Kaskis, Turku

Kaskis avattiin Turun Kaskenkadulle vuonna 2014, ja jo muutamassa vuodessa Kaskis ansaitsi paikkansa Suomen arvostetuimpien ruokaravintoloiden joukossa. Kaskiksen raaka-aineet löytyvät läheltä ja ovat sesongin mukaisia. Ravintola sai viime vuonna ensimmäisenä Helsingin ulkopuolisena ravintolana Michelin-tähden.

4. Bistro Bardot, Helsinki

Hans Välimäen luotsaama Bardot on pieni pala Pariisia aivan Helsingin sydämessä. Pitkä lista painottuu mereneläviin. On eri laatuja kaviaaria ja kotimaista mätiä, hummeria, ostereita ja hanhenmaksaa. Jos etsit vain hyviä cocktaileja, Bardotin intiimi baari on piipahtamisen arvoinen – jos onnistut saamaan pöydän.

Bistro Bardot saa erityiskiitosta upeasta sisustuksesta. Baarin puolelle kannahtaa piipahtaa cocktailien perässä.
Bistro Bardot saa erityiskiitosta upeasta sisustuksesta. Baarin puolelle kannahtaa piipahtaa cocktailien perässä. © Alina Koskela

5. Vinkkeli, Helsinki 

Kaartinkaupungissa sijaitseva Vinkkeli on kodikas klassikkoravintola, jonka juju on parhaat raaka-aineet ja rehellinen klassinen ruoka. Valkoisista pöytäliinoista huolimatta tunnelma on rento ja välitön, ja palvelu loistavaa. Koko Vinkkelin alkuperäinen tiimi tuli Savoyn keittiöstä ja salista. 

Vinkkelissä luotetaan klassikoihin ja parhaisiin mahdollisiin raaka-aineisiin.
Vinkkelissä luotetaan klassikoihin ja parhaisiin mahdollisiin raaka-aineisiin. © Alina Koskela

6. Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki

Luovuus kukkii kaaoksesta on nimensä veroinen, kutkuttavasti sisustettu pieni ravintola Pienellä Roobertinkadulla. Kekseliäitä annoksia ja pieteetillä valmistettua ruokaa ilman turhaa pönötystä. Trenditietoisten helsinkiläisten uusi suosikkiravintola voitti samassa julkistuksessa Paras Innaovatiivinen -palkinnon.

7. Savoy, Helsinki

Helena Puolakan luotsaama Savoy suorastaan kutsuu viettämään tärkeimpiä juhlia ja muita merkkipäiviä. Klassisen tyylikäs ravintola on palvellut asiakkaita keskustan kattojen yllä jo yli 80 vuotta. Mieletön palvelu, arvokas tunnelma ja terassilta upeat maisemat Esplanadin puistoon. Viinikellari yksi maan suurimmista.

Ohimenevien ravintolatrendien maailmassa Savoy on tehty kestämään.
Ohimenevien ravintolatrendien maailmassa Savoy on tehty kestämään. © Alina Koskela

8. Grön, Helsinki

Kampissa sijaitseva 24 asiakaspaikan Grön on intiimi illallispaikka, joka tarjoilee kasvipohjaista pohjoismaalaista kortteliruokaa. Yhden Michelin-tähden Grön on valittu vuosina 2018 ja 2019 Suomen parhaaksi ravintolaksi.

9. Café Savoy, Helsinki

Eteläepslanadin uusin tulokas ja Savoyn pienempi sisarus Café Savoy on noussut nopeassa ajassa helsinkiläisten suosikiksi. Kivijalkatasossa sijaitseva Café Savoy on sisarustaan edullisempi, mutta laadusta tinkimätön ravintola, joka tarjoilee välimerellisiä makuja. Café Savoy sai äänestyksessä Parhaan tulokkaan -tittelin.

10. Alexanderplats, Helsinki

Eteläesplanadilla sijaitseva Alexandeplats on elegantti ravintola paremmille lounaille ja illallisille. Pohjoismaisen modernisti sisustetun ravintolan keittiöstä nousee klassikkoannoksia niin perinteisestä tartarista silakoihin. Alexanderplatsin ravintoloitsijoina ovat Alexander Gullichsen ja Sampo Kantele.

Alexanderplatsin Haukikvellenit.
Alexanderplatsin Haukikvellenit. © Alina Koskela

50 parasta ravintolaa 2023 – katso koko lista

 1. Palace, Helsinki
 2. Basbas, Helsinki
 3. Kaskis, Turku
 4. Bistro Bardot, Helsinki
 5. Vinkkeli, Helsinki
 6. Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
 7. Savoy, Helsinki
 8. Grön, Helsinki
 9. Café Savoy, Helsinki
 10. Alexanderplats, Helsinki
 11. Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
 12. Olo, Helsinki
 13. Finnjävel Salonki ja Sali, Helsinki
 14. Kuurna, Helsinki
 15. Muru, Helsinki
 16. Bona Fide, Helsinki
 17. Nolla, Helsinki
 18. Kajo, Tampere
 19. Brasa, Helsinki
 20. Demo, Helsinki
 21. Mami, Turku
 22. Smör, Turku
 23. Pastis, Helsinki
 24. Elm, Helsinki
 25. Mat Distrikt, Helsinki
 26. Sicapelle, Porvoo
 27. Wellamo, Helsinki
 28. Ravinteli Huber, Tampere
 29. Nokka, Helsinki
 30. Paulette, Helsinki
 31. Kosmos, Helsinki
 32. Albina, Helsinki
 33. Hella ja huone, Tampere
 34. Aito, Helsinki
 35. Aanaar, Inari
 36. Ego, Helsinki
 37. Kakolanruusu, Turku
 38. Vår, Porvoo
 39. Fiasco?, Helsinki
 40. Bistro O Mat Tapiola, Espoo
 41. Liv, Tampere
 42. Ravinteli Bertha, Tampere
 43. Lily Lee, Helsinki
 44. Plein, Helsinki
 45. Spis, Helsinki
 46. Apaja, Tampere
 47. Roux, Lahti
 48. Ragu, Helsinki
 49. Paakari, Kangasala
 50. Apotek, Helsinki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2023 – ykkössijalle äänestetty Michelin-tähtipaikka on vuodesta toiseen voittamaton

Sinun täytyy kommentoidaksesi.