Ruoka

Crémant on samppanjan trendikäs serkku – näin se eroaa muista kuohuviineistä

Crémant on ranskalainen laatukuohuviini, joka valmistetaan samppanjan tapaan. Herkulliset ja hinta-laatu-suhteeltaan erinomaiset crémant-kuohuviinit sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

Crémant tarkoittaa ranskaksi kermaista. Kuohuviinien yhteydessä sitä käytettiin alun perin puhuttaessa kevyesti kuplivista, niin sanotuista semi-sparkling samppanjoista. Nykyään termiä crémant ei kuitenkaan enää nähdä samppanjan yhteydessä, vaan sillä viitataan ihan toisiin kuohuviineihin, vaikka sillä on paljon yhteistä samppanjan kanssa.

Lue myös: Parhaat alkoholittomat kuohuviinit 2024 – voittajassa maistuu mummin puutarhamarjat

Miten crémant eroaa muista kuohuviineistä?

Crémant-viini valmistetaan päällisin puolin hyvin pitkälti samalla tavalla kuin samppanja. Lopullisen tuotteen laadun kannalta tärkeimpänä yhtäläisyytenä samppanjan kanssa pidetään crémantin valmistuksessa käytettyä perinteistä kuohuviinin valmistusmenetelmää, missä viinin kuplat synnyttävä toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Crémant ei kuitenkaan yritä olla samppanja, vaan esimerkiksi paahteisuuden sijaan siinä saattaa olla ennemmin keksimäistä aromia. Samppanjaan verrattuna crémant viettää kellarikypsytyksessä usein vähemmän aikaa, mikä näkyy crémantin suoraviivaisessa ja pirteän hedelmäisessä aromiprofiilissa. Jotkut tuottajat tosin tekevät tavallista pidempään kypsytettyjä versioita, joissa on huomattavaa runsautta. 

Valmistusmenetelmän lisäksi ja kenties sitäkin tärkeämpi elementti crémantin tyylin kannalta on viinialueen maantieteellinen sijainti ja valmistukseen sallitut rypälelajikkeet.

Crémantia saa valmistaa kahdeksalla viinialueella Ranskassa sekä Luxemburgissa ja Saksassa. Kullakin alueella on omat ominaisuutensa ja rypäleensä, sillä viinin luonteeseen ja laatuun vaikuttaa vahvasti rypäleiden kasvupaikka. Ranskan pohjoisemmat viileät viinialueet tuottavat ryhdikkäitä ja virtaviivaisia kuohuviinejä, kun taas eteläiset crémantit ovat tyyliltään hieman runsaampia.

Crémant-kuohuviineissä käytettävät rypälelajikkeet ovat lähtökohtaisesti kullekin alueelle tyypillisiä ja siksi kuohuviinien rypälekoostumus vaihtelee alueittain.

Koska sallittuja lajikkeita on lukuisia, ja crémantia valmistavat alueet sijoittuvat eri puolille Ranskaa eri ilmastoihin, on mahdotonta lokeroida crémantia tietynlaiseksi viiniksi. Tyylejä on niin monta kuin tekijääkin. Crémant voi olla perinteinen vaalea tai rosé, täysin kuiva tai makea. Kaikkia crémanteja yhdistää kuitenkin se, että ne tehdään aina perinteisellä kuohuviini- eli samppanjamenetelmällä.

Alkossa crémant-pullojen hinnat vaihtelevat 13-40 euron välillä.  © iStock

Kuinka paljon crémant maksaa? 

Crémaneja pidetään samppanjan tapaan laadukkaina kuohuviineinä. Samppanjan alue on kuitenkin hyvin kallista ja vuosikerrat riskialttiimpia säiden suhteen kuin monet crémanteja valmistavat alueet. Tämä näkyy myös hinnassa: laadukasta crémantia saa kolmasosalla siitä mitä perussamppanja maksaa.

Alkossa crémant-pullojen hinnat vaihtelevat 13-40 euron välillä. 

Crémantin yhdistäminen ruoan kanssa 

Ruokapöydässä crémantit yhdistyvät hienosti kevyisiin makuihin. Ne ovat helposti lähestyttäviä viinejä ja vallan monikäyttöisiä. Omiaan ne ovat brunssilla ja buffet-pöydässä, ruokaisien salaattien kyljessä, kylmien kala- ja äyriäisruokien kaverina, piirakoiden seurana, leikkeleiden ja juustojen kanssa nautittuna sekä rentona seurustelujuomana. Crémantia voi kaataa myös alkumaljaksi tai aperitiiviksi.

Lue lisää Anna.fi: Mistä lasista kuohuviini kuuluu oikeasti juoda? Vatimainen coupe-lasi korvaa nyt vauhdilla tuttuja skumppalaseja kotivitriineissä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Crémant on samppanjan trendikäs serkku – näin se eroaa muista kuohuviineistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.