ruokaisa salaatti
Ruoka

Ruokaisa salaatti – kurkkaa Kotilieden 45 parasta ohjetta ja valitse omasi

Kesän korvalla tekee mieli täyttää lautaset raikkailla mauilla ja kokata kevyttä syötävää. Ruokaisat salaatit vievät nälän mennessään, mutta eivät tee olosta tukalaa.

Ruokaisa salaatti maistuu mihin vuoden aikaan tahansa sesongin makoisimmista kasviksista koottuna. Se sopii nautittavaksi grillattuna, paahdettuna tai viileänä. Tässä Kotilieden parhaat ohjeet.

Lue myös: Proteiinipitoinen papu tuo potkua salaatteihin. Maistuisiko papu-perunasalaatti, papu-caesar tai papu-parsasalaatti?

Ruokaisaa salaattia kootessasi kannattaa pitää mielessä perinteinen lautasmalli. Lisää salaattiin paitsi värikkäitä kasviksia, myös jotain hiilihydraattipitoista, kuten perunaa, pastaa, riisiä tai muuta jyväistä lisuketta. Myös paahdetut juurekset tai rapeat leipäkrutongit tuovat salaattiin ruokaisuutta. 

Proteiini pitää nälän hyvin loitolla ja sitä voi tankata esimerkiksi pavuista tai linsseistä, kalasta, broilerista, kananmunista, juustoista tai lihasta. Maukas kastike niputtaa ainekset yhteen. Lisäjujua salaattiin tuovat erilaiset pähkinät sekä tuoreet yrtit.

Salaatin kokoamisessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Mallia voi ottaa vaikka alla olevista ohjeista.

Ruokaisa salaatti peruna- ja pastapohjaisena

Pastasalaatti on samaan aikaan kepeä ja ruokaisa, ihanan retro, mutta silti mukavan moderni. Raaka-aineita vaihdellen pastasalaatti sopii niin maanantai-illan ruoaksi kuin fiinien juhlien tarjottavaksi. Se on helppo tehdä moneen makuun ja ruokavalioon sopivaksi. Peruskaava on simppeli: pastaa ja kastiketta sekä jotain ruokaisaa, kuten broileria, fetajuustoa tai tonnikalaa sekä jotain maukasta ja jotain tuoretta.  

Makaronisalaatti on klassikko, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Monen suosikkisalaatti on tehdään kaikille tutuista sarvimakaroneista, palvikinkusta ja majoneesikastikkeesta.

Pastan ja makaronin lisäksi ruokaisa salaatti valmistuu myös nuudeleista. Erilaisista kasviksista, nuudeleista ja kikherneistä koottu kasvis-nuudelisalaatti on kätevä lounaseväs, jonka voi tehdä purkkiin valmiiksi. Nappaa aamulla lounaspurkki mukaan. Jos kaipaat salaattiin lisää ruokaisuutta, lisää joukkoon grillattua tofua tai halloumijuustoa.

Perunasalaatti kuuluu uuteen vuoteen, vappuun ja juhannukseen, mutta kuka kieltää herkuttelemasta perunapohjaisilla salaateilla myös arkena tai muina juhlapyhinä. Peruna-kikhernesalaatti toimii liharuokien lisukkeena tai lounaana ihan sellaisenaan.

Perunoista, kananmunista ja vihreistä pavuista koottu vihreä perunasalaatti on rohkeiden makujenystäville. Tuhti ja yrttinen salaatinkastike anjoviksesta pikantin makulisän.

Monen kesäpöytään kuuluu ehdottomasti varhaisperunat ja silli, jotka tässä ohjeessa asetellaan näyttävästi vadille. Kaunis viime silaus syntyy, kun sillivati koristellaan syötävillä ruohosipulinkukilla.

Ruokaisa salaatti: Jyväpohjaiset salaatit

Jyväpohjaisen salaatin voi rakentaa riisistä, kauranjyvistä, couscousista tai vaikkapa kvinoasta. 

Porkkana-jyväsalaatti kootaan neljän viljan jyväsekoituksesta, paahdetuista porkkanoista sekä siitakesienistä. Pehmeä jogurtti-tahinikastike viimsitelee makumaailman. Jos haluat salaatista täyttävämmän, voit rikastaa sen tofulla, fetajuustolla tai härkiksellä.

Iskikö sushin keskellä viikkoa? Kokoa herkullinen sushikulho tai sashimisalaatti. Niiden pohjana toimii keitetty riisi, jonka päälle voi latoa sushista tuttuja raaka-aineita. 

Ruokaisa salaatti toimii erinomaisesti myös kulhoon koottuna. Lounaskulhon pohjana toimii superviljanakin tunnettu freekeh eli vihreä vehnä, mutta kukaan ei kiellä korvaamasta sitä vaikkapa kotoisilla kauranjyvillä. Kulhoon voi koota omia lemppariraaka-aineita tai jääkaapin tähteitä avokadosta parsakaaliin ja kevätsipulista salaatinlehtiin.

Ruokaisa salaatti valmistuu myös kvinoasta ja broilerista. Tämän kvinoasalaatin viimeistelee ananasvinegrette, joka sopii hyvin myös broilerin makupariksi.

Kasvis-bulgursalaatti mukailee Lähi-Idän makumaailmaa. Ruokaisan salaatin seassa on aurinkokuivattuja tomaatteja, paprikaa, punasipulia sekä kuivattuja luumuja ja pinjansiemeniä. Paistetut porkkanan ja palsternakan palat tuovat salaattiin rakennetta. Maukas kastike sekoitetaan chilikastikkeesta, appelsiinista sekä ripauksesta kardemummaa, kanelia ja juustokuminaa. Jos kaipaat salaattiin proteiinia, lisää joukkoon linssejä, kikherneitä tai vaikkapa fetajuustoa.

Ruokaisia salaatteja vahvojen makujen ystäville

Ruokaisa salaatti on ihanaa myös mausteilla makoisaksi tuunattuna. 

Meksikolainen nyhtökaurasalaatti mukailee suositun taco-salaatin makumaailmaa. Vihreän salaattipohjan päälle kootaan mausteista nyhtökauraa, avokadoa, maissia, tomaattia sekä rapeita nachoja. Vegaaninen herkkusalaatti maistuu taatusti ihan jokaiselle.

Vietnamilainen kanasalaatti on makujen ilotulitusta. Rapsakka salaattipohja valmistuu mehevästä varhaiskaalista, porkkanaraasteesta sekä tuoreista yrteistä. Ihanalla tavalla makeaa, hapanta, tulista ja raikasta yhdistävä kastike viimeistelee aasialaisen makumaailman.

Gado gado -salaatti on indonesialainen klassikko. Gado gado tarkoittaa indonesiaksi salaattia, mutta siitä on kuitenkin ajan mittaan tullut virallinen nimi erilaisista höyrytetyistä ja paistetuista kasviksista, kuten perunasta, vihreistä pavuista, iduista, kaalista ja maissista valmistetulle salaatille. Kasvisten lisänä on tempeä tai tofua, joskus myös kananmunaa. Ruoan tärkein elementti on maapähkinästä valmistettu mausteinen kastike, jolla herkullinen salaattiannos kruunataan. 

Intialainen munakoisosalaatti tehdään öljyssä paistetuista munakoisoviipaleista. Seesaminsiemenet antavat makua, linssit ruokaisuutta. Salaatti sopii lisukkeeksi tai ruoaksi sellaisenaan. 

Varhaiskaali-nuudelisalaatti on rapea, makea, hapan ja suolainen. Se maistuu hyvältä sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena. Halutessasi voit rikastaa salaatin esimerkiksi katkaravuilla, broilerilla tai rapeaksi paistetulla tofulla. 

Tee ruokaisa nuudelisalaatti jauhelihasta, sillä se on paitsi nopeaa, myös superherkullista. Keitä nuudelit ja paista jauheliha pannulla. Lisää salaattiin maapähkinöitä, kevätsipulia sekä tomaattia ja pirskottele päälle kastike. Lisäjujua salaattiin saa hienontamalla joukkoon ronskisti tuoretta korianteria.

Grillatut ja paahdetut salaatit

Kesällä ulkoruokinta käy kuumimmilaan ja salaattikin valmistetaan leppoisasti grillaten. Grillattu caesarsalaatti on suosikin kesäinen versio. Caesarsalaatissa käytettävä rapea romainesalaatti sopii hyvin grillattavaksi. Grillaus antaa salaatille pienen savuisen maun. Saat kätevästi valmistettua broilerit ja leipäviipaleet samassa grillissä. 

Myös siniho­mejuusto antaa ihanaa suolai­suutta satokauden kasviksesta, kesäkurpitsasta, persikosta ja yrteistä koottuun grillattuun kasvis-juustosalaattiin.

Grillattu fetajuusto on taivaallista ja siitä valmistettu kreikkalainen salaatti kesäruokaa parhaimmillaan. Grillaa myös salaatin muut raaka-aineet: salaatti, tomaatit sekä paprika. Jos haluat salaatista ruokaisamman, grillaa kaveriksi myös vaaleaa leipää.

Paahdetuista juureksista ja muista kasviksista kokoat vaivatta värikkään syys- ja talvisalaatin. Kokeile porkkanaa, palsternakkaa, bataattia, ruusukaalia, punajuuria, kukkakaalia ja muita sesongin rehuja. Makeaksi paahtuneiden kasvisten makupariksi sopii erinomaisesti suolainen fetajuusto, mutta myös erilaiset palkokasvit, kuten kikherneet ja linssit sekä saksanpähkinät. Talvella salaattiin saa helposti näyttävyyttä smaragdinhohtoisilla granaattiomenan siemenillä.

Lue myös Anna.fi: Nämä salaatit taltuttavat kovankin nälän – 6 ruokaisaa ja maukasta salaattia

Ruokaisat salaatit kananmunista, pavuista tai kasviksista

Salaattiko muka tylsää ja mautonta? Höpsistä! Cobbin salaatti on taatusti täyttävä ja todellista makujen ilotulotusta. Tämä ruokaisa Cobbin salaatti syntyy paistetusta broilerista, keityistä kananmunista, avokadosta, sinihomejuustosta ja salaatista. Kesän kunniaksi cobbin salaattiin lisätään myös tuoreita marjoja ja paahdettuja manteleita.

Nizzansalaatti on klassikko, joka kootaan keitetystä perunasta, tonnikalasta, oliiveistä ja rakkaista kasviksista. Salaatin seuraan kelpaa lasillinen roseeviiniä ja pala patonkia.

Syksyinen vuohenjuustosalaatti on ruokaisa salaatti, joka yhdistää vastustamattomalla tavalla suolaista ja makeaa, raikkaita kasviksia sekä täyteläistä vuohenjuustoa. Maukas syyssalaatti pitää sisällään kaikki sesongin parhaimmat kasvikset.

Lohi-papusalaatista saa puhtia koko päiväksi. Salaattiin sekoitetaan paitsi paistettua lohta, myös kasviksia ja edamamepapuja eli vihreitä soijapapuja, jotka ovat tuttuja japanilaisesta keittiöstä. 

Ruokaisa papusalaatti on helppo tehdä ja maistuu ihanan rapsakalta. Käytä salaattiin valmista papusekoitusta ja saat nopeasti ruokaisan salaatin. Pirteä makulisä syntyy sitruunan ja inkiväärin maustamasta öljypohjaisesta kastikkeesta. 

Munakokkelisalaatti on konseptina kerrassaan nerokas. Se valmistuu vikkelästi kokoamalla munakokkelin päälle avokadoa, tomaattia, kurkkua ja rapeaksi paistettuja ruisleipäsiivuka. Nopea salaatti valmistuu vaikkapa etäpäivän lounaaksi tai nälkäkiukun vaaniessa uhkaavana.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokaisa salaatti – kurkkaa Kotilieden 45 parasta ohjetta ja valitse omasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.