Ruoka

Eggs Benedict – aamiaisruokien kuningas

Kuka voisi vastustaa rapean leivän päälle lastattuja uppomunia ja viipaletta savukinkkua tai paahdettua pekonia, joiden kruununa on tuhti annos samettista hollandaise-kastiketta? Benedictin munat eli Eggs Benedict, on täydellinen tapa aloittaa aamu tai herkutella brunssilla.

Kun kaipaat päivääsi ripauksen luksusta, valmista Benedictin munia. Aamupalojen kunkku ja brunssiruokien herkku onnistuu näillä vinkeillä takuuvarmasti.

Lue myös: Lohi-omelettirulla, munakasmuffinit ja 5 muuta mainiota munaruokaa aamiaiselle ja brunssille

Krapularuoasta aamupalojen kuninkaaksi

Kukaan ei tunnu varmasti tietävän ikonisen aamiaisannoksen taustaa, mutta tunnetuin syntytarina liittyy Wall Streetillä työskennelleen Benedict-nimisen meklarin krapulaiseen aamuun. Mies raahusti Waldorf-Astoria hotelliin, jossa hän pyysi kokkia valmistamaan mieleisensä annoksen voidellusta paahtoleivästä, rapeasta pekonista, kahdesta uppomunasta ja hollandaise-kastikkeesta.

Muitakin tarinoita klassisen annoksen syntytarinasta liikkuu. Varmaa on vain se, että klassikon asemaan noussut aamupalaleipä on oodi kananmunille. Uppomunien lisäksi kananmunia tarvitaan leivän viimeistelevään hollandaise-kastikkeeseen. Viipale savukinkkua tai rapeaksi paahdettua pekonia kruunaa kokonaisuuden.

eggs benedict eli benedictin munat
Viipale leipää, uppomunia, rapeaa savukinkkua ja kauhallinen hollandaisekastiketta, mitä muuta aamupalalta voi toivoa? Kuva: Getty Images

Rouskis, kuuluu haukatessa

Annoksen pohjan muodostaa viipale leipää. Parhaiten tarkoitukseen sopii tuhti ja maukas briossi. Jos sellaista ei ole saatavilla, myös hapanjuurileipä, vaalea maalaisleipä tai vastaava maukas leipä ovat hyviä valintoja.

Leivän tulee kuitenkin olla rapea ja viipaleen riittävän paksu, jotta kokonaisuus pysyy ryhdikkäänä. Päälle ladottavat pehmeät ja valuvat täytteet eli uppomunat ja hollandaisekastike uhkaavat muutoin tehdä kokonaisuudesta pehmeän pullamaisen. 

Ja rapea leivästä tulee, kun se pääsee hetkeksi uuniin grillivastusten alle. Toki viipaleet voi sujauttaa myös leivänpaahtimeen tai paahtaa pannulla, mutta uunissa leivät valmistuvat tarjolle näppärästi samaan aikaan. 

Uppomunat – minuuttipeliä

Moni vierastaa uppomunien valmistusta, mutta aivan turhaan. Se ei ole vaikeaa, kun pari kertaa treenaa. 

Uppomunia varten tarvitset kananmunien lisäksi vettä ja etikkaa sekä suuren kattilan tai paistinpannun, reikäkauhan ja lautasen tai leikkuulaudan, jolle valmiit munat voi nostaa odottamaan. Ajastin on myös hyvä olla käden ulottuvilla, sillä uppomunien valmistus on minuuttipeliä. Kun ensimmäinen muna laskeutuu kylpyyn, iske ajastin päälle. Kahdessa minuutissa kypsyvät munat, joiden valkuainen on juuri ja juuri hyytynyt, mutta keltuainen on vielä reilusti juokseva. Kolmen minuutin uppomunissa koostumus on jo paljon napakampi.

Voit testata kypsyyttä nostamalla reikäkauhalla munan kohti pintaa. Kokeile sormella kuinka pehmeältä keltuainen tuntuu. Maun mukainen kypsyysaste selviää vain kokeilemalla. 

Uppomunia valmistettaessa on tärkeää lisätä keitinveteen etikkaa ja kiepauttaa kevyesti kiehuvaan veteen pieni pyörre niin, että lasista veteen laskettujen munien valkuainen kietoutuu keltuaisen ympärille rakennetta rikkomatta. Pienennä tarvittaessa myös lämpöä, sillä voimakkaasti kupliva vesi rikkoo sekin munan rakenteen.

Jos teet useamman uppomunan, kypsennä muutama kerrallaan ja pidä kypsät munat tarjoiluun saakka lämpimänä kulhossa, jossa on enintään 60-asteista vettä.

Ohje: Maailman helpoin uppomuna

eggs benedict
Uppomunatko muka vaikeita? Höpsis! Kuten missä tahansa, myös tässä harjoitus tekee mestarin. Kuva: Getty Images

Savukinkku ja kaverit

Perinteisesti Benedictin munien seuraan kuuluu savukinkku, mutta rapeaksi paistettu pekoni tai vaikkapa ilmakuivattu kinkku sopivat nekin leipiin vallan mainiosti. 

Maailmalla Benedictin munat -annosta kutsutaan norjalaisiksi muniksi eli Eggs Norwegian tai joskus myös Eggs Atlantic silloin, kun pekonin tai kinkun tilalla on siivu savu- tai graavilohta.

Hollandaise – harjoitus tekee mestarin

Perinteinen hollanninkastike eli hollandaise on olennainen osa Benedictin munia ja ajatuskin sen valmistuksesta saattaa saada puntin tutisemaan. Harjoitus tekee tässäkin mestarin, joten anna palaa!

Yhtä keltuaista kohden tarvitset 50 g voita ja niistä syntyy yhden hengen kastikeannos. Hollandaise-kastike tehdään yleensä etikasta, valkoviinistä ja mausteista keitettyyn mausteliemipohjaan. Kiireinen kokki tai hapokkaan kastikkeen ystävä oikaisee vastapuristetulla sitruunamehulla.

Lämpimänä ja juuri valmistettuna hollandaise on juoksevaa. Jos annat sen vähän jäähtyä, se sakenee. Hollandaise-kastike maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin, joten sen voi vallan mainiosti tehdä valmiiksi odottamaan muiden täytteiden valmistusta.  Kastiketta ei voi lämmittää uudelleen kastiketta, joten tee sitä vain sen verran kuin tarvitset. 

Ohjeen sitruunaiseen Hollandaise-kastikkeeseen löydät täältä.

Eggs Benedict

Kun kaikki tarvittava on koossa, jäljelle jää leipien kokoaminen. Aseta paahdettujen leipäviipaleiden päälle viipale savukinkkua, uppomuna ja kauhallinen hollandaise-kastiketta. Viimeistele annos halutessasi hienonnetulla ruohosipulilla.

Poimi Benedictin munien ohje Anna.fi-sivustolta.

Koska leipä on kerrassaan tuhti, voit tarjota sen kanssa yksinkertaisen vihersalaatin, jota raikas vinegrette raikkaasti ryydittää.

Vinkit täydellisen vihersalaatin kokoamiseen löydät täältä. 

benedictin munat
Hollandaise-kastike maistuu lämpimänä tai haaleana, mutta uudelleen lämmitystä se ei kestä. Kuva: Mirva Kakko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eggs Benedict – aamiaisruokien kuningas

Sinun täytyy kommentoidaksesi.