Epäsuora grillaus sopii suurille lihapaloille

Epäsuora grillaus sopii suurille grillattaville, lihalle, kalalle tai kasviksille.

Epäsuora grillaus voi kuulosta terminä hankalalta, mutta se tarkoittaa vain  grillattavan lihan, kalan tai kasviksen siirtämistä pois lämmönlähteen päältä tai lämmönlähteen sammuttamista grillattavan alta.

Esimerkiksi kaasugrillissä suoraan grillattavan alla oleva polttimo suljetaan ja grillattava saa kypsyä epäsuorassa lämmössä. Tällöin kypsentävä lämpö tulee tuotteen sivuilta, ei suoraan grillattavan alta.

Epäsuora grillaaminen sopii erityisen hyvin rasvaisille ja pitkää kypsennystä vaativille lihoille,  esimerkiksi kokonaisille fileille, isoille pihveille ja kokonaiselle broilerille. Menetelmä on suositeltava, kun ruoan kypsyminen kestää yli 25 minuuttia tai kun grillattava ruoka on todella herkkä kuivumaan. Kun kypsymislämpötila on sopivan matala,  liha kypsyy tasaisesti pinnan kärähtämättä.

Yleensä grillaus aloitetaan suoralla grillaustavalla, jolloin lämmönlähde on grillattavan alla. Tällöin lihan pintaan saadaan kauniin ruskea pinta ja grillin antamaa makua.  Sen jälkeen valmistetaan liha sopivan kypsäksi epäsuorassa lämmössä.

Sopiva grillin lämpötila epäsuoraan grillaamiseen on noin 100 – 120 °C. Isoja lihapaloja grillattaessa kannatta käyttää lihamittaria.  Grillattavia ruokia ei tarvitse käännellä, kun käytetään epäsuoraa lämpöä grillauksessa.

Lue myös: Tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

Epäsuora grillaus hiiligrillissä

Epäsuora grillaus hiiligrillillä

Epäsuorassa grillaamisessa hehkuvat grillihiilet siirretään kauemmaksi kypsennettävästä lihasta. Esimerkiksi grillin toiselle puoliskolle, ja grillattava liha kypsennetään hiilettömällä puolella.

Hiilet voidaan myös kerätä grillin reunoille, liha kypsennetään tällöin keskellä grilliä. Asettele hiilet grillin sivuja vasten ja pane keskelle grilliä alumiinifoliovuoka, johon lihasta tai kalasta tippuva neste kerääntyy. Jos haluat kalaan tai lihaan savun makua, ripottele hiilille savulastuja ennen grillaamisen aloittamista.

Epäsuora grillausmenetelmä kaasugrillissä

Kaasugrillissä epäsuora grillaus onnistuu, kun osa polttimoista sammutetaan ja liha siirretään sammutetun polttimon yläpuolelle kypsymään. Näin lihaan kohdistuva lämpö on suoraan grillaustapaan verrattuna huomattavasti alhaisempi, kypsyminen tapahtuu hitaasti, eikä lihan pinta pala.

Peitä grilli kannella ja anna grillattavan kypsyä ikään kuin uunin lämmössä. Älä availe kantta turhaan kypsymisen aikana.

Mitä tarkoittaa suora grillaus?

Liha grillataan suoraan hiilloksen yläpuolella. Suora grillaus soveltuu lihoille, joita grillataan korkeintaan 20 minuuttia.

 

 

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Lihan grillausvinkit

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Epäsuora grillaus sopii suurille lihapaloille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X