Karamellisoitu sipuli – syksyn ihanin lisuke hurmaa herkkusuut

Karamellisoitu sipuli on syksyn paras lisuke, joka tekee kaikesta himpun verran herkullisempaa. Lempeässä lämmössä hissukseen makeaksi lepytetty sipuli on herkkusuille, muttei hätähousuille.

Karamellisoitua sipulia tehdään silloin, kun on aikaa viettää lieden ääressä tovi jos toinenkin. Pitkä haudutusaika lepyttää sipulin itkettävän kitkeryyden suussa sulavaksi makeudeksi. Paras lopputulos syntyy valurautapannulla, jonka pohjaan karamellisoitunut tumma ja tahmea makuaines tarttuu parhaiten.

Lue myös: Sipuli sopii keittoon ja piirakkaan

kantarelli-sipulipasta

Karamellisoitu sipuli ja sienet – syksyn herkullisin pasta on siinä! Kuva: Sampo Korhonen

Karamellisoitu sipuli

Karamellisoitujen sipuleiden raaka-ainelista on lyhyt ja vaatimaton. Tarvitset sipulien lisäksi voita ja öljyä, ripauksen suolaa, pienen tilkan viiniä tai vettä sekä reilun kokoisen valurautapannun, paistinlastan ja tunnin verran aikaa seisoskella lieden ääressä.

Leikkaa pari kolme isoa keltasipulia ohuiksi, puolikuun muotoisiksi renkaiksi. Kuumenna pannulla pari ruokalusikallista voita ja saman verran öljyä. Lisää sipulit ja kuullota niitä kymmenisen minuuttia, kunnes sipulit muuttuvat läpikuultaviksi. Laske sitten lämpöä ja jatka paistamista lastalla välillä sekoitellen. Tarkoitus on kypsentää sipuleita miedolla lämmöllä kaikessa rauhassa ja hissukseen siten, että niiden väri muuttuu ensin läpikuultavasta kullankeltaiseksi, lopulta syvemmän ruskeaksi. Samalla myös sipuleiden rakenne pehmenee ja maku muuttuu kitkerästä herkullisen makeaksi.

Kun sipulit alkavat muuttua tahmeiksi ja tarttua kiinni pannuun, lieden ääressä kannattaa seistä herkeämättä ja irrottaa lastan avulla pannun pohjalle kertynyttä tummaa, makoisaa paistopintaa. Juuri se tekee makuelämyksestä niin kovin herkullisen.

Nosta lämpöä, kun sipulit ovat tummia, tuoksuvia ja omaan makuusi sopivasti karamellisoituneita. Lisää joukkoon tilkka valkoviiniä tai vettä, jotta saat rapsuteltua loputkin pannun pohjalle tarttuneet makuaineet sipuleiden sekaan. Anna nesteen imeytyä sipuleihin ja viimeistele maku ripauksella suolaa ja pippuria. Pannulle voi halutessaan lisätä myös tuoreita yrttejä hienonnettuna. Kokeile esimerkiksi persiljaa tai timjamia.

Ja voi että, kuinka herkullista sipuli tällä tavoin valmistettuna voikaan olla! Pannulla lempeäksi lepytetty sipuli on makeaa, ei lainkaan kitkerää kuten raaka sipuli tuppaa olemaan. Karamellisoitu sipuli sopii lisukkeeksi melkeinpä mille vain. Tarjoa sitä lihan, kalan tai kasvisruokien lisukkeena, leipien päällä, pastan ja riisiruokien seassa, piirakoiden, hodareiden ja hampurilaisten täytteenä tai vaikkapa pyttipannun höysteenä.

karamellisoitu sipuli

Karamellisoitu sipuli nostaa myös jauhelihapihvit luksusluokkaan. Kuva: Seppo Saarentola

Avainsanat

Keskustelu

Hienoa ruokaa. Mitä uutta tässä on? Läskisoosissa on samaa sipulia. Äitini teki tuota. Jospa se ajatus olikin, että nuori polvikin ymmärtäväis hyvän päälle.

Karamellisoidut sipulit on aivan ihania,itse laitan vähän tummaa sokeria ja balsamiviinietikkaa ,tulee suussasulavaa ,nam !

Kommentoi juttua: Karamellisoitu sipuli – syksyn ihanin lisuke hurmaa herkkusuut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X