belmanin vegepannu
Ideoita ruoanlaittoon

Merimiespihvit, stroganov ja 4 muuta klassikkoruokaa

Klassikkoruoat eivät ole klassikoita syyttä suotta. Kokosimme kuusi iki-ihanaa ruokaa, jotka maistuvat vuodesta toiseen. Poimi lempiruokasi stroganovin, merimiespihvien, burgundinpadan ja kolmen muun suosikin joukosta.

Lue myös: Kotiruokien kymmenen klassikkoa – tunnetko nämä perinneruoat?

Merimiespihvi

Merimiespihvin nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole varsinaisesti pihvi vaan hissukseen uunissa hautuva pataruoka. Merimiespihveissä perunat, liha ja olut muodostavat kielenvievän liiton. Klassikkoruoasta on erilaisia versioita. Yleensä ateria valmistetaan naudanlihasta, kuten edullisesta kulmapaistista, mutta herkulliset merimiespihvit syntyvät myös riistasta, kuten peurasta tai hirvestä.

Merimiespihvi

Ohje: Merimiespihvi

Stroganov

Stroganov on venäläinen klassikkoruoka, jonka ensimmäinen resepti on julkaistu Elena Ivanovna Molokhovetsin kuuluisassa keittokirjassa vuoden 1871 painoksessa. Stroganov voidaan valmistaa suikaloidusta naudanlihasta, mutta erityisesti Suomessa ja Ruotsissa stroganov tehdään arkena myös makkarasta. Viikonloppuversioon puolestaan voi käyttää esimerkiksi hirvenlihaa, korvata osan nesteestä punaviinillä ja tehostaa makua vielä riista-kantarellifondilla. Valkosipuli, smetana, tomaatti ja suolakurkku antavat stroganoville sen tyypillisen maun.

stroganov

Ohje: Stroganov

Pyttipannu Bellmanin tapaan

Alkujaan ruotsalainen pyttipannu on myös Suomessa suosittu klassikkoruoka. Pyttipannun nimi juontaa juurensa sen ruotsin kielisestä nimestä ”pytt i pannan” eli pieniä paloja pannussa. Yleensä pyttipannussa eli spydärissä on ainakin perunaa, sipulia ja lihaa, kuten makkaraa tai kinkkua. Niiden lisäksi joukkoon voi lisätä mitä jääkaapista kulloinkin mahtaa löytyä: lihapullia, erilaisia juureksia tai vaikka tomaattia.

Pyttipannusta on useita muunnoksia. Yksi suosituimmista lienee ruotsalaisen Carl Michael Bellmanin versio, johon lorautetaa kermaa pyöristämään makumaailmaa. Bellmanin pannu on tässä ohjeessa valmistettu vegaanisena korvaamalla lihapullat kasvispyöryköillä ja perinteinen kerma kaurapohjaisella vaihtoehdolla.

bellmannin vegepannu
© Tiina Rantanen

Ohje: Bellmanin vegepannu

Lindströmin pihvit

Ei ole aivan varmaa, kuka oli se nerokas herra, joka keksi sujauttaa punajuurta lihapullataikinaan. Kuka lieneekään, hän tuskin osasi arvata, että siitä syntyisi klassikko. Lindstömin pihvit tarjotaan perinteisesti paistetun sipulin ja pikanttien kapristen kera. Tässä ohjeessa pihvit pyöräytetään lihapullien muotoon ja tarjotaan toisen iki-ihanan suosikin eli ruskean kastikkeen kera.

Lindströmin lihapullat_ja_ruskea_kastike

Ohje: Lindströmin lihapullat ja ruskea kastike

Vorschmack

Suomen kuudes tasavallan presidentti eli Marsalakka Carl Gustaf Mannerheim on jäänyt historiaan myös hyvän ruoan ystävänä. Yksi Mannerheimin suosikkiruoista oli vorschmack, johon hän tutustui ilmeisesti puolalaisella upseerikerholla. Alkuperäisen ohjeen mukaan valmistettu vorschmack, joka on edelleen yksi helsinkiläisen Savoy-ravintolan suosikkiannoksia, valmistetaan jauhetusta lampaanlihasta, anjoviksesta ja suolasillistä. Annokseen kuuluu myös uuniperuna tai muusia, punajuuria, suolakurkkua ja smetanaa.

Kätevän emännän vorschmack on mainio muunnos klassikkoannoksesta. Siinä vorschmachista tutut komponentit tarjotaan joko smetananokareen tai smetanan kanssa soseutettuna tahnana uuniperunan täytteenä. Kokeile seosta myös blinien päällä.

kätevän emännän vorschmack

Ohje: Kätevän emännän vorschmack

Maksaa venetsialaiseen tapaan

Meillä hivenen tuntemattomampi, mutta Italiassa varsin suosittu annos, maksaa venetsialaiseen tapaan eli Fegato alla veneziana on yksinkertainen, mutta sitäkin herkullisempi ruokalaji. Annoksessa on paistettua vasikanmaksaa ja pitkään voissa haudutettua sipulia. Muuta se ei kaipaakaan, paitsi ehkä polentaa, jonka kanssa annos Italiassa perinteisesti tarjotaan.

maksaa venetsialaiseen tapaan

Ohje: Maksaa venetsialaiseen tapaan

Burgundinpata

Bourgognen maakunnasta peräisin oleva burgundinpata eli boeuf bourgignon on ranskalainen perinneruoka, josta legendaarinen amerikkalaiskokki Julia Child teki maailmankuulun. Burgundin lihapata haudutetaan yleensä naudan paistista, joka saa seurakseen helmisipulia, herkkusieniä ja pekonia. Liemenä on punaviiniä ja lihalientä. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi tai perunat.

ranskalainen burgundinpata

Ohje: Ranskalainen burgundinpata

Kommentoi

Kommentoi juttua: Merimiespihvit, stroganov ja 4 muuta klassikkoruokaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.