silakkapihvit

Kotiruokien kymmenen klassikkoa – tunnetko nämä perinneruoat?

Lapsuudesta tutuissa kotiruoissa on jotain lohdullista. Lihapullat, kaalilaatikko, silakkapihvit ja muut klassikot maistuvat tutulta ja turvalliselta kuin palaisi mummolan keittiöön. Kaupan päälle saa vatsansa täyteen.

Perinteiset lihapullat on oikea kotiruokien klassikko ja monen suosikki vuodesta toiseen. Maukkaimmat lihapullat paistetaan pannulla, mutta uunipellillä paistamalla urakasta selviää vähemmällä vaivalla.

lindströminpihvit

Jauheliharuokien toinen ehdoton klassikkoherkku on lindströminpihvit, joille punajuuri antaa paitsi punaisen värin myös mehevän maun.

Kalaruokien klassikoihin puolestaan kuuluu silakkapihvit, jotka valmistetaan perinteiseen tapaan paistamalla ruisjauhoissa pyöritellyt silakkafileet voissa rapeiksi.

kanaviillokki

Currylla maustettu kanaviillokki on kelpo arkiateria riisin, vihannesten ja mustaherukkahyytelön kanssa. Paras kanaviillokki valmistuu kokonaisena kypsennetystä broilerista, jonka voi keittää valmiiksi vaikka edellisiltana.

Torstai on monelle edelleen perinteinen hernekeittopäivä, johon kuuluu annos perinteistä hernerokkaa ja ehkä jälkiruoaksi muutama lettu mansikkahillon kera. Jos ei ehdi keskellä viikkoa liotella ja keitellä kuivattuja herneitä, voi valmistaa viikonloppuna ison kattilallisen hernekeittoa ja pakastaa ravitsevan sopan sopivina annoksina kiireisten arkipäivien varalle.

janssoninkiusaus

Laatikot ja kiusaukset ovat käteviä arkiruokia, sillä yhdessä uunivuossa valmistuu parhaimmillaan kerralla koko ateria, ja ruoan kypsyessä itsekseen uunissa ehtii kokkikin livahtaa vaikka nokkaunille.

Kun uunivuokaan kokoaa kerroksittain perunaa, sipulia ja anjovisfileitä ja lorauttaa päälle kermaa syntyy edullinen ja maukas klassikko: janssoninkiusaus. Samaan tapaan uunivuokaan kootaan kerroksittain perunaviipaleista ja silakkafileistä myös silakkalaatikko.

kaalilaatikko

Perinteisen kaalilaatikon perusreseptiä on helppo muunnella. Naudan jauhelihan voi vaihtaa vaikka karitsaan ja riisin voi korvata ohralla. Lihan voi myös korvata kokonaan soijarouheella ja lisätä mukaan vaikkapa porkkanaa, herkkusieniä, paprikaa ja tomaattia.

Toinen muuntelukelpoinen kotiruokien klassikko on makaronilaatikko. Makaronilaatikon simppelein versio syntyy makaroneista, muna-maidosta ja juustoraasteesta, mutta mukaan voi lisätä myös jauhelihaa, soijarouhetta, sieniä, kasviksia ja mausteita.

maksalaatikko

Maksalaatikko taitaa olla nykyään useimmille tutumpi eineshyllyn valmisversiona kuin omatekoisena kotiruokana, mutta tämäkin klassikko on yllättävän helppo valmistaa itse. Isoäidin maksalaatikko tehdään jauhetusta naudan tai sian maksasta ja keitetystä ohrasta tai riisistä ja haudutellaan kypsäksi uunissa.

Lisää perinteisiä kotiruokia:
Kaalikääryleet kuudella tavalla
Mureke monella tapaa
Lihakeitto ja muut klassikkosopat
Paistetut muikut ja muut muikkuherkut
Ruoka.fi: Jauhelihakastike mummon tapaan

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotiruokien kymmenen klassikkoa – tunnetko nämä perinneruoat?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X