Ideoita ruoanlaittoon

Paras grillimakkara 2022 yllättää koollaan ja lihaisalla mehukkuudellaan: ”Mikä maku!”

Paras grillimakkara -testin voittaja tirskuu mehevyyttä ja makua. Testasimme kesän 2022 lihaisat uutuusmakkarat ja löysimme monta herkullista grilliin sopivaa makua. 

Paras grillimakkara on tähän aikaan vuodesta monen ostoslistalla. Suomalaiset rakastavat makkaraa ja etenkin grillimakkarat kuuluvat kesään. Mutta mitä makkaraa kaupasta kannattaa napata tänä kesänä grilliin? 

Lue  myös: Paras vegemakkara 2022 ihastuttaa rapealla kuorellaan: ”Tämä nakki todellakin napsahtaa suussa”

Makkarakansa syö monipuolisesti erilaisia makkaroita

Kesän aikana Suomessa syödään 110 miljoonaa grillimakkaraa. Jos makkarat laitettaisiin jonoon, ne ylettäisivät kymmenen kertaa Suomen päästä päähän, HKScanin makkaratiedotteessa kerrotaan.

Uutuuksia odotetaan aina innolla, ja suomalaiset ovat innokkaita kokeilemaan uusia makuja. Perinteisesti makkaran grillaajat jakautuvat muutamaan eri leiriin.

Lihaisia makkaroita ja niin sanottuja perinteisiä grillimakkaroita syödään HK:n teettämän kyselyn mukaan lähes yhtä paljon. Nousussa ovat myös broilerinlihasta tehdyt makkarat ja kasvismakkarat. Myös raakamakkarat nostetaan yhä useammin grilliin.

Paras grillimakkara 2022: Kotilieden testivoittajassa maistuu fetajuusto ja paprika

Kotilieden makkaranrakastajat nostivat grilliin kuusi uutuutta. Makkarat ostettiin S-, K- ja Lidl-ryhmän kaupoista, ja ne olivat niin sanottuja lihaisia grillimakkaroita. Makkarat testattiin sokkona. Makkarat maistoivat Kotilieden food mangager Sanna Mansikkamäki ja toimittaja Anni Reenpää

Voittajamakkara valittiin yhteistuumin herkullisen maun perusteella. Snellmanin feta-paprikagrillimakkara ihastutti näppärällä ja kapealla hodarinakkimaisella muodollaan, mehukkuudellaan ja maullaan. Se sai täydet 5 pistettä tiukassa kisassa. 

Tämän vuoden uutuusgrillimakkaroita yhdistää mausteisuus. Etenkin paprikalla on suuri rooli. Paprika on oivallinen mauste makkaraan, koska se värjää makkaramassan kauniin väriseksi, mutta tuo myös kivasti makua olematta liian päällekäyvä. 

1. Paras grillimakkara 2022 on mehukas ja maukas: huippumakkara moneen tarkoitukseen

Feta-paprikagrillimakkara, Snellman, 230 g, lihapitoisuus 84%, hinta 3,19 e

Feta-paprikagrillimakkara, Snellman
Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Tämä ohut ja pitkä makkara on muodoltaan täydellinen hodariin. Siinä on ohut kuori ja pitkulainen makkara paistuu nopeasti grillissä.

Ja mikä maku! Se on todella positiivinen yllätys. Paprika ja feta maistuvat hienovaraisesti, ja koostumus on erittäin mehukas. Makkara on tarpeeksi rasvainen ja juuri täydellisen tasapainoinen.

Tämä makkara sopii ihanasti kesähodarin väliin tai raikkaan salaatin ja uusien perunoiden kaveriksi. Lisukkeeksi sopii kreikkatyylisesti vaikka tsatsiki. Hinta-laatusuhde kohtaa kivasti. 

Pisteet: 5/5

2. Monipuolinen makkara myös ruoanlaittoon – edullinen löytö!

Loimuava savupaprika, Grillimaisteri, Lidl, 320 g, lihapitoisuus 72 %, 2,29 e

Loimuava savupaprika, Grillimaisteri
Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Makkara on todella herkullisen makuinen. Paprikan maku ei loimua suussa, se maistuu pehmenä ja maukkaana.

Makkara olisi aika täydellinen grilliin, mutta sen kuori paloi inhottavasti karrelle miedollakin lämmöllä. Siitä tuli minuuspisteitä.

Itse makkara on herkullisen kostea ja lihaisa. Tämä makkara sopii loistavasti vaikka ruoanlaittoon esimerkiksi kesäiseen muurinpohjapannulla tehtyyn paellaan, kunhan kuoren irrottaa ensin. Edullinen löytö!

Pisteet: 4/5

3. Lihainen yllättäjä

Chipotle wurst, Wigren, 260 g, lihapitoisuus ilmoitettu näin: 100 g tuotetta kohti on käytetty 103 g lihaa, hinta 4,09 e

Chipotle wurst, Wigren
Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Krouvi lihamakkara, joka yllättää artesaanimaisella, superlihaisalla koostumuksella. Artesaanimaisuus vähän jakoi testiryhmän mielipiteitä. Krouvi lihaisuus sopii toiseen suuhun, kun toinen kaipaa grillimakkaralta sileämpää koostumusta.

Makkara on todella maukas, eikä yhtään liian tulinen. Tulisuus tulee vähän viiveellä, eli makkarassa on pitkä jälkimaku. Testin kallein makkara.

Pisteet: 3/5

4. Savuinen ja yrttinen makupommi

Wilhelm CC Summer Sausage, Atria, 350 g, lihapitoisuus 75 %, hinta 2,59 e

Wilhelm CC Summer Sausage, Atria
Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Pullukan makkaran makumaailma on haettu Argentiinasta. Mausteinen maku tulee paprikasta, valkosipulista ja yrteistä. Maussa on tuhti savunmaku, joka sopii ihanasti tähän makkaraan.

Maku jää kuitenkin vähän vaisuksi, nimi lupaa enemmän. Lempeä makkara moneen makuun.

Pisteet: 2,5/5

5. Perusgrillimakkara perusmakkaranpurijalle

Maakarit Suomen Huuhkajat grillimakkara, HK, 260 g, lihapitoisuus 86 %, hinta 4,29 e

Maakarit Suomen Huuhkajat grillimakkara, HK
Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Tässä makkarassa on perinteistä suomalaisen grillimakkaran näköä ja makua. Tuoteluettelon mukaan makkarassa on mausteita, kuten chiliä, korianteria ja inkivääriä, mutta makkarassa maistuu savuisuus enemmän kuin mausteet.

Makkara sopii moneen makuun. Kuori on kuitenkin kovin sitkeä ja vaikea pureskella. Tämä on mainio makkara metsäretkelle evääksi. Kalliin puoleinen perusgrillimakkaraksi. 

Pisteet: 2/5

6. Hottentotti-makkara tabascon ystävälle

Maakarit Chef’s Special Herlevin Hot Tabasco, HK, 260 g, lihapitoisuus 86 %, hinta 4,29 e

Maakarit Chef's Special Herlevin Hot Tabasco, HK
Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Keittiömestari ja burgeriravintoloitsija Akseli Herlevin nimeä kantava makkara on todellakin päällekäyvän tabascoinen. Makkara ei ole lempeän tulinen vaan todellakin voimakas. Tabasco on etikkainen chilikastike, joka todellakin maistuu tässä makkarassa.

Makkara oli harmillisesti todella kuiva, siinä olisi pitänyt olla enemmän rasvaa pehmentämään pistävää tabascon makua. Makkarasta puuttuu tasapaino. Se on suurin syy pieneen pistemäärään.  

Pisteet: 2/5

Artikkelia editoitu maanantaina 13.6.2022. Lisätty testaajien nimet. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras grillimakkara 2022 yllättää koollaan ja lihaisalla mehukkuudellaan: ”Mikä maku!”

Jarkko Gustafsson

Paras Makkara on Tampereen Lihajalosteen lenkkimakkara! 2. Atrilli Grillimakkara?! Jo 70 vuotta

JaGu

Paras Makkara on Tampereen Lihajalosteen lenkkimakkara! 2. Atrilli Grillimakkara?! Jo 70 vuotta

Jusu

Oma kokemus HK maalareiden Herlevin Hot tabaskosta oli taas positiivinen. Rasvaa nimenomaan oli ja kyseessä oli ”hot”

Kp

Varmaan ihan kivoja jos ei satu olemaan paprikalle allerginen. Miks sitä pitää tunkea joka paikkaan.

Kissapeto

Näköjään makuraati oli paprikan rakastajia.

Pallogrilli

110 miljoonaa makkaraa kesässä:) Melkoinen läjä! Juusto makkarat parhaita, ne pitää tosin syödä haarukalla ja veitsellä ettei kuuma juusto poksahda suuhun..

Herra47

Kovin on vaalea hottentotiksi

Putkihauki

Ilmoitettujen tuotetietojen perusteella HK:n makkarat näyttäisivät olevan testin kalleimmat makkarat eikä Wigrenin makkarat, kuten jutussa mainittiin.

Huijaustako

Mikä raati? Yleensä raatilaisista paljastetaan edes nimi. Lisäksi kunkin raatilaisen pisteytys esitetään, jotta lukija voi löytää henkilön, jolla sama mieltymys. Tämä testihän saattaa olla täysin vain Sannan itsensä tekemä.

Kotimainen

Vain kahdessa paketissa joutsen-merkki.
Ilman sitä jää minulta kauppaan. Suomalainen raaka-aine olla pitää!

Vaari

Atrian punainen lenkki, siihen luotamme…

Vaari

Atrian punainen lenkki, siihen luotamme, kuin vuoreen.

lobster

Kahden maistajan mielipiteellä en vielä nimeäisi mitään makkaraa vuoden parhaaksi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.