Parhaat grillikastikkeet – kokeile gado gadoa, raparperi-bbq-kastiketta ja vihreää mojokastiketta

Kun kastikkeessa on rutkasti makua, riittää grilliruoille mausteeksi vain suola ja pippuri.

Lihat, kalat ja kasvikset saavat grillin raidoittamina kutkuttavan paahteisen maun. Grilliruokien herkullisuuskertoimen maksimoit viimeistelemällä ne maukkaalla kastikkeella. Vihreä mojokastike, espanjalainen salvitxada ja indonesialainen gado gado valmistuvat eksoottisista nimistä ja pitkähköistä raaka-ainelistoista huolimatta yllättävän helposti. 

Lue myös: Grilliruokien maukkaat lisukkeet – tarjoa näitä grilliherkkujen kanssa

Nappaa talteen neljä grillaajan soosia, joita ei kannata jättää väliin tänä kesänä. Jos kastikkeita jää tähteeksi, voi niillä seuraavana päivänä nostaa myös salaatit uuteen ulottuvuuteen. 

Kanarian saarten suosikki: Mojo-kastike

Mojo-kastike on tuttu Kanarian saarilla matkustaneille. Perinteisesti se tarjotaan tapasten ja vahvassa suolavedessä keitettyjen ryppyperunoiden kanssa, mutta se maistuu mainiolta myös grillatun lihan kyljessä. Mojovan makuinen kastike tehdään usemmiten punaisista paprikoista, mutta vaihtamalla paprikat vihreisiin, saa kastike uuden, uljaan värin. 

mojo-kastike

Ohje: Vihreä mojo-kastike

Raparperilla säväytetty bbq-kastike

Grillikastikkeiden aatelinen on muheva ja maukas bbq-kastike. Kaupan valmissoosit kalpenevat itse tehdyn rinnalla. Tämä bbq-kastike saa erityisen hurmaavan maun nuorista raparperin varsista.

Raparperi-bbq-kastike on helpompi tehdä kuin mitä raaka-ainelistan pituudesta voisi päätellä. Pilko vain ainekset kattilaan, keitä kannen alla kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen, soseuta ja valmista tuli! Kotitekoinen kastike on myös oiva ruokalahja. Purkita se kauniiseen lasipulloon, varusta etiketillä ja vie tuliaiseksi.

raparperi-bbq-kastike ja sinihomejuustodippi

Ohje: Raparperi-bbq-kastike

Uusi tuttavuus Kataloniasta: Salvitxada

Salvitxada muistuttaa romesco-kastiketta, mutta se tehdään paahdettujen paprikoiden sijaan tomaateista. Muutoin raaka-aineet ovat varsin samanlaiset: manteleita, chiliä, valkosipulia sekä öljyä ja etikkaa. 

Aivan kuten romescokin, myös salvitxada on alkujaan katalonialainen kastike. Perinteisesti sitä tarjotaan paikallisissa grillijuhlissa paahdettujen sipuleiden kera. Tässä ohjeessa kastike syödään seesamiöljyllä sekä chilillä maustettujen kukkakaalivartaiden kanssa. Kokeile sitä myös muiden kasvisten ja paahdettujen perunoiden sekä grillatun lihan kanssa.

salvitxada-kastike ja kukkakaalivartaat

Ohje: Itämaiset kukkakaalivartaat ja salvitxada-kastike

Indonesialainen ihastus: Gado gado

Gado gado on indonesiaa ja tarkoittaa salaattia. Ajan myötä se on vakiintunut tarkoittamaan myös kasviksista sekä tofusta tai tempestä koostettua salaattia ja sen kanssa tarjottavaa maapähkinäkastiketta. Muhevan mausteinen gado gado -kastike sopiikin erityisen hyvin kaveriksi grillatuille kasviksille, joihin avotulella paahtaminen tuo ainutlaatuisen maun.

Gado gado on nopeinta valmistaa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, mutta kun vaihdat tuoreen chilin valmiiseen kastikkeeseen ja hienonnat valkosipulin valmiiksi, voi kastikkeen valmistaa myös kulhossa sekoittamalla. 

Nosta grilliin rohkeasti yllättäviäkin vihanneksia, kuten retiisiä ja sokeriherneenpalkoja sekä broccolinia, uuden sadon sipulia ja porkkanoita. Myös napakkalehtistä salaattia sekä varhaiskaalilohkoja voi grillata. Gado gado loihtii niistä kaikista herkkua! Kastike toimii myös grillatun broilerin ja tofun kaverina.

gado gado kastike ja paahdetut kesäkasvikset

Ohje: Grillikasvislautanen ja gado gado -kastike

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat grillikastikkeet – kokeile gado gadoa, raparperi-bbq-kastiketta ja vihreää mojokastiketta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X