Ruoka

Vegan Wednesday – koko päivän vegaaninen menu

Kokosimme tähän koko päivän menun Kotilieden parhaista vegaanisista herkuista; aamiaisesta iltapalaan.

Vegan Wednesday on jatkoa maailmalla jo käsitteeksi muuttuneelle Meatless Mondaylle, lihattomalle maanantaille. Kokonaan vegaaninen päivä kerran viikossa sopii paitsi vegaaneille myös fleksaajille ja sekasyöjille.

Lue myös: Ryhtyikö läheisesi vegaaniksi? Näiden 4 keinon avulla selviät muutoksesta

Miksi juuri keskiviikko? Idea lienee lähtöisin Amerikasta, ja kieltämättä Vegan Wednesday sointuu hyvin ja tuo sen myötä päivään letkeän sävyn.

Kun omistaa yhden päivän viikossa vegaanisille ruoille, saa väistämättä tilaisuuden miettiä omaa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Vaikka veganismi on yhä enemmän tapetilla, lihan kulutus ei ole tuottajien mukaan vähentynyt.  Punainen liha ja erityisesti lihajalosteet on liitetty useissa tutkimuksissa erilaisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään. Siksi pieni korjausliike kasvisruokien suuntaan on varmasti paikallaan.

Kokonainen vegaaninen päivä lisää myös kasvisten käyttöä. Suosi eri värejä ja saat aterioista näyttäviä, maukkaita sekä samalla terveellisiä.

Vegan Wednesday alkaa aamiaisella

Useimmille aamupalan skippaaminen kasvattaa hurjan nälän lounasaikaan. Kannattaa siis satsata kunnon aamiaiseen tai vähintäänkin nauttia ravitseva smoothie.

Kaurapuuron voi keittää veteen, mantelimaitoon tai niiden sekoitukseen. Tuunaa puuro  kookoshiutaleilla, pähkinöillä ja siemenillä ravitsevaksi ateriaksi tai nauti puurosta hillosilmällä. Hillot ja marmeladit ovat pääsääntöisesti vegaanisia.

Vegaaninen mustikkasmoothie

Ohjeet:

Kaurapuuro Vegaaninen mustikkasmoothie

Nopea ja helppo keittolounas

Tämän helpon keiton voi valmistaa tiistai-iltana valmiiksi ja nauttia sen lämmitettynä työlounaana.  Linssit tuovat kukkakaalikeittoon ruokaisuutta ja proteiineja, kookosmaito ihanan aasialaisen twistin. Keitto maustetaan garam masalalla, valkosipulilla ja sitruunaruoholla.  Tätä keittoa lusikoidessasi et  taatusti kaipaa liharuokia.

kukkakaali-linssikeitto
© OM-arkisto

Ohje: Kukkakaali-linssikeitto

Välipalaksi hummusleipiä

Kasviksilla ja proteiinipitoisella hummuksella rikastetut voileivät ovat liikkujan unelmavälipala. Nauti punajuurihummus ruisleivän päällä ja viimeistele leipä avokadoviipaleilla. Hummusta kannattaa tehdä kerralla useamman päivän satsi, se maistuu niin hyvältä.

avokadoleipä punajuurihummuksella

Ohje: Avokadoleipä punajuurihummuksella

Päivälliseksi sesongin pastaa

Sesongin herkuista kantarelleistä ja kasviksista syntyy  herkullinen vegaaninen pasta. Kun käytät gluteenintonta pastaa, sopii tämä kantarellipasta keliaakikoillekin.  Viimeistele pasta kourallisella pähkinöitä.

Kantarelli-kasvispasta

 

Ohje: Gluteeniton kantarelli-kasvispasta

Jälkiruoaksi vegaanista omenapiirakkaa

Tämän omenapiirakan  maukkaan pohjan salaisuus on maapähkinätahna. Sen tahmainen koostumus yhdessä vaahterasiirapin kanssa on lyömätön yhdistelmä.  Nesteeksi taikinaan on laitettu kaurakermaa ja osa jauhoista on korvattu kaurahiutaleilla. Vaahterasiirapin ja maapähkinätahnan ansiosta piirakkaan ei tarvitse lisätä lainkaan sokeria. Omenat voi maustaa oman maun mukaan kanelilla,  kardemummalla, inkiväärillä tai sitruunankuorella.

Vegaaninen omenapiirakka on maukas.

 

Ohje: Vegaaninen omenapiirakka

Hyvä iltapala takaa kunnon unet

Kun Vegan Wednesday kääntyy iltaan, on aika nauttia iltapalasta. Jos pidät voileivistä, tee maukasta porkkanalevitettä ja sivele sitä täysjyväleiville tai käytä levitteenä punajuurihummusta. Voit täydentää iltapalaa helposti vielä tuoreilla hedelmillä, esimerkiksi banaanilla ja suklaisella kauramaidolla.

Ohje:

Porkkanalevite

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegan Wednesday – koko päivän vegaaninen menu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.