Ruoka

Joulukinkun hinta 2023 heilahtelee hurjasti – kinkun suosio on ennallaan: Yli puolet ostaa pakastekinkun

Joulukinkun hinta 2023 kiinnostaa joulun alla vähintään yhtä paljon kuin lottorivi lauantai-iltana. Vertailimme joulukinkkujen hintoja ja huomasimme, että joulukinkun hintaan vaikuttaa eniten se, millaisen kinkun on ostamassa.

Joulukinkun hinta 2023 vaihtelee erityisesti kinkkutyypin mukaan. Hintaero edullisimman ja kalleimman kinkun välillä on moninkertainen. Kauppakohtaisiakin eroja on, joten tarkan euron ostaja vertailee hintoja myös eri kauppaketjujen välillä.

Lue myös: Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Kinkun suosio joulupöydän ykkösherkkuna on edelleen ylivoimainen. Pienten kinkkujen suosio on viime vuosina ollut kasvussa. Myydyistä kinkuista hieman yli puolet on kuitenkin pakastekinkkuja. Suosituimpia ovat luuttomat juhlakinkut. 

Mieti, millaisen kinkun haluat

Joulukinkun hinta riippuu erityisesti siitä, millaisen kinkun on ostamassa. Oletko hankkimassa kinkkua suurelle juhlaseurueelle vai pienelle määrälle herkkusuita? Haluatko päästä helpolla vai paistaa kinkun perinteiseen tapaan aattoyönä uunissa? Arvostatko luomua tai kinkun maukasta aromia? Haluatko näyttävän kinkun potkalla vai sievän kinkkurullan eleganttiin joulupöytään?

Lue myös: Kuinka suuri joulukinkku? Laske Kotilieden kinkkulaskurilla!

Joulukinkun hinta 2023: edullisimmat kinkut noin 6 €/kg

Ruoan hinta kuluneena vuonna on jatkanut nousuaan. Joulukinkkujen hinnoissa ei kuitenkaan ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuoteen verrattuna. 

Edullisimmat suomalaiset joulukinkut ovat viljaporsaan harmaasuolatut juhlakinkut sekä perinteiset harmaasuolatut joulukinkut, jotka maksavat 6-7 euroa kilolta. Vastaavanlaisista luuttomista kinkuista saa maksaa eurosta kahteen enemmän kilolta. 

Joulukinkun hinta 2023: keskihintaiset kinkut 9–14 €/kg

Pienten talouksien pikkukinkut ja kinkkurullat maksavat hieman suuria joulu- ja juhlakinkkuja enemmän. Harmaasuolatun, luuttoman pienen juhlakinkun kilohinta on yhdeksän ja kymmenen euron paikkeilla. Tuoresuolatusta pikkukinkusta saa maksaa 11-14 euroa kilolta. Kinkkurullan kilohinta vaihtelee 10 euron molemmin puolin.  

Kypsiä kinkkuja on tarjolla monessa koossa palana ja valmiina viipaleina. Kypsä kokonainen pikkukinkku maksaa hieman yli 10 euroa kilolta, palasta saa maksaa enemmän. 

Valmiiksi viipaloitujen joulukinkkujen kilohinnat vaihtelevat suuresti. Edullisimpien viipaloitujen kinkkujen kilohinnat lähtevät noin kymmenestä eurosta, kalleimmista saa maksaa yli 20 euroa kilolta. 

Joulukinkun hinta 2023: kalleimmat kinkut jopa 20 €/kg

Luomukinkusta ja vapaasti kasvaneen porsaan kinkusta saa maksaa monikertaisesti muita kinkkuja enemmän. Esimerkiksi Tammisen pakastettu luomuporsaan pikkukinkku maksaa noin 30 euroa kilolta. Potkallisen luomujuhlakinkun kilohinta on pari euroa vähemmän. Vapaan possun potkaton juhlakinkku on luomua edullisempi ja maksaa noin 17 euroa kilolta. 

Varmista lähikaupastasi, millaisia kinkkuja heille on tulossa. Luomukinkkuja kannattaa kysyä erityisesti lihakaupoista ja kauppahalleista. Erikoiskinkut kannattaa tilata ajoissa.

Lue myös Anna.fi: 5 x joulukinkku – valitse suosikkisi tuoreesta valmiiseen

Milloin kannattaa lähteä kinkkuostoksille?

Kinkun ostamisessa on monia vaihtoehtoja. Pakastekinkun voi käydä ostamassa hyvissä ajoin tai vasta ruuhkien hiljennyttyä. Pakastekinkun voi antaa sulaa rauhallisesti jääkaappilämpötilassa useita päiviä tai laittaa suoraan jäisenä uuniin. 

Tuoresuolattuja kinkkuja säilytetään jääkaapissa ja niiden kuumin myyntiaika alkaa kahta viikkoa ennen joulua.

Juttua muokattu 29.11.2023: Päivitetty joulukinkun hinnat ajantasalle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukinkun hinta 2023 heilahtelee hurjasti – kinkun suosio on ennallaan: Yli puolet ostaa pakastekinkun

Marduk

Valmis kinkku

periferiaman

Pakastetun kinkun voi laittaa suoraan uuniin?????
Ei voi!

Oikeesti toimii.

En ensin itsekään uskonut, mutta testiin meni ja ei mitään ongelmaa. Uskomatonta mutta totta. Meni vuosikymmenten kinkun paistot ohjeineen uusiksi kertaheitolla.

kinkku

on tehty hyvä tuli

Sinun täytyy kommentoidaksesi.