Ruoka

Joulukinkun hinta 2022 heilahtelee hurjasti – kinkun suosio on ennallaan: Yli puolet ostaa pakastekinkun

Joulukinkun hinta 2022 kiinnostaa joulun alla vähintään yhtä paljon kuin lottorivi lauantai-iltana. Vertailimme joulukinkkujen hintoja ja huomasimme, että joulukinkun hintaan vaikuttaa eniten se, millaisen kinkun on ostamassa.

Joulukinkun hinta 2022 vaihtelee erityisesti kinkkutyypin mukaan. Hintaero edullisimman ja kalleimman kinkun välillä on moninkertainen.

Lue myös: Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Kinkun suosio joulupöydän ykkösherkkuna on edelleen ylivoimainen. HK:n teettämän kyselyn mukaan suurin suosio kinkulla on miesten ja yli 60 vuotiaiden kuluttajien keskuudessa.

Pienten kinkkujen suosio on viime vuosina ollut kasvussa. Myydyistä kinkuista hieman yli puolet on kuitenkin pakastekinkkuja. Suosituimpia ovat luuttomat juhlakinkut.

Mieti, millaisen kinkun haluat

Joulukinkun hinta riippuu erityisesti siitä, millaisen kinkun on ostamassa. Oletko hankkimassa kinkkua suurelle juhlaseurueelle vai pienelle määrälle herkkusuita? Haluatko päästä helpolla vai paistaa kinkun perinteiseen tapaan aattoyönä uunissa? Arvostatko luomua tai kinkun maukasta aromia? Haluatko näyttävän kinkun potkalla vai sievän kinkkurullan eleganttiin joulupöytään?

Lue myös: Kuinka suuri joulukinkku? Laske Kotilieden kinkkulaskurilla!

Joulukinkun hinta 2022: edullisimmat kinkut noin 6 €/kg

Ruoan hinta kuluneena vuonna on noussut huimasti ja hintojen nousu näkyy myös joulukinkkujen hinnassa. Yksittäisten tuotteiden hinnannousu voi jäädä pieneksi, mutta joidenkin kinkkutyyppien hinnannousu voi olla jopa 20 prosenttia.  

Pikku- ja juhlakinkut ovat aiemmin maksaneet noin viidestä kymmeneen euroon kilolta. Vuonna 2022 näiden kinkkujen kilohinta on noin euron verran enemmän. 

Edullisimmat suomalaiset joulukinkut ovat viljaporsaan harmaasuolatut juhlakinkut sekä perinteiset harmaasuolatut joulukinkut, jotka maksavat 6-7 euroa kilolta. Vastaavanlaisista luuttomista kinkuista saa maksaa euron verran enemmän kilolta.

Edullisimmat suomalaiset joulukinkut ovat viljaporsaan harmaasuolatut juhlakinkut sekä perinteiset harmaasuolatut joulukinkut, jotka maksavat noin 6 euroa kilolta. Vastaavanlaisista luuttomista kinkuista saa maksaa euron verran enemmän kilolta.

Joulukinkun hinta 2022: keskihintaiset kinkut 8–11 €/kg

Pienten talouksien pikkukinkut ja kinkkurullat maksavat hieman suuria joulu- ja juhlakinkkuja enemmän. Harmaasuolatun pikkukinkun kilohinta on kymmenen euron paikkeilla ja tuoresuolatun pikkukinkun puolestaan noin 11 euroa. Kinkkurullan kilohinta vaihtelee 10 euron molemmin puolin.  

Kypsiä kinkkuja on tarjolla monessa koossa palana ja valmiina viipaleina. Kypsä kokonainen pikkukinkku maksaa hieman yli 10 euroa kilolta, palasta saa maksaa enemmän. 

Valmiiksi viipaloitujen joulukinkkujen kilohinnat vaihtelevat suuresti. Edullisimpien viipaloitujen kinkkujen kilohinnat lähtevät noin kymmenestä eurosta, kalleimmista saa maksaa yli 20 euroa kilolta. 

Joulukinkun hinta 2022: kalleimmat kinkut jopa 20 €/kg

Luomukinkusta ja vapaasti kasvaneen porsaan kinkusta saa maksaa monikertaisesti muita kinkkuja enemmän. Esimerkiksi Tammisen pakastettu luomuporsaan pikkukinkku maksaa noin 30 euroa kilolta. Potkallisen luomujuhlakinkun kilohinta on pari euroa vähemmän. Vapaan possun potkaton juhlakinkku on luomua edullisempi ja maksaa noin 17 euroa kilolta. 

Varmista lähikaupastasi, millaisia kinkkuja heille on tulossa. Luomukinkkuja kannattaa kysyä erityisesti lihakaupoista ja kauppahalleista. Erikoiskinkut kannattaa tilata ajoissa.

Milloin kannattaa lähteä kinkkuostoksille?

Kinkun ostamisessa on monia vaihtoehtoja. Pakastekinkun voi käydä ostamassa hyvissä ajoin tai vasta ruuhkien hiljennyttyä. Pakastekinkun voi antaa sulaa rauhallisesti jääkaappilämpötilassa useita päiviä tai laittaa suoraan jäisenä uuniin. 

Tuoresuolattuja kinkkuja säilytetään jääkaapissa ja niiden kuumin myyntiaika alkaa kahta viikkoa ennen joulua.

Lue myös Anna.fi: 5 x joulukinkku – valitse suosikkisi tuoreesta valmiiseen

Juttua muokattu 5.12.2022: Päivitetty joulukinkun hinnat ajantasalle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukinkun hinta 2022 heilahtelee hurjasti – kinkun suosio on ennallaan: Yli puolet ostaa pakastekinkun

Marduk

Valmis kinkku

periferiaman

Pakastetun kinkun voi laittaa suoraan uuniin?????
Ei voi!

Oikeesti toimii.

En ensin itsekään uskonut, mutta testiin meni ja ei mitään ongelmaa. Uskomatonta mutta totta. Meni vuosikymmenten kinkun paistot ohjeineen uusiksi kertaheitolla.

kinkku

on tehty hyvä tuli

Sinun täytyy kommentoidaksesi.