Ruoka

Kassler on grillaajan luottovalinta - näillä vinkeillä grillaat siitä mehevän

Porsaan kassler on täydellinen liha grillattavaksi. Se kestää reiluakin grillaamista kuivahtamatta, joten liha pysyy takuuvarmasti mehevänä osaamattomankin kokin käsittelyssä. Nappaa tästä vinkit, joilla grillaat kesän mehevimmät lihat.

Kassler eli porsaan niska sisältää ulkofileeseen verrattuna paljon rasvaa. Toisin kuin ulkofileessä, jossa rasva on lihan ulkoreunassa ja siten poistettavissa, kasslerissa rasva on lihan sisällä. Grillaamisen aikana rasva sulaa ja mehevöittää lihan, eikä se pääse kuivumaan pidemmänkään kypsennyksen aikana. Juuri tästä syystä kassler on täydellinen valinta grilliin.

Lue myös: Possu on mehevää ja maukasta grilliherkuissa – 8 ohjetta

Kassler ei ole kiireisen grillaajan liha. Rasvainen ruhonosa sisältää runsaasti myös sidekudosta ja siksi se vaatii pitkän kypsennysajan. Jos kassler ei ole kypsä, se jää sitkeäksi.

Kassler grillissä

On makuasia, ostatko valmiiksi marinoidun kasslerin vai marinoimattoman. Valmiiksi maustettu on helppo ja varma valinta, mutta itse maustamalla lihasta saa juuri mieleisensä. Jos marinoit lihan itse, muista ennakoida se niin raaka-aineiden hankinnassa kuin ruoanvalmistukseen kuluvassa ajassakin.

Kassler kannattaa marinoida jo edellisenä päivänä tai viimeistään pari tuntia ennen grillausta. Kuivaa marinadi lihan pinnasta talouspaperilla pois ennen grillausta ja paahda sitten pinta kauttaaltaan nopeasti kuumassa grillissä. Työnnä lihalämpömittarin piikki keskelle niskaa ja jatka epäsuoraa grillaamista eli pienennä kaasugrillin lämpö minimiin tai siirrä hiiligrillissä hiilet pois lihan alta. Voitele niskaa maustekastikkeella grillaamisen aikana. 

Liha on valmista, kun sisälämpötila on 85 astetta. Pihvin paistoaika on monen tekijän summa ja siihen vaikuttavat muun muassa lihan paksuus ja grillin lämpö. Anna kypsän niskan vielä vetäytyä rauhassa folion sisällä ennen viipaloimista.

Lue myös: Grillaa täydellistä lihaa – tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

Nyhtöpossu eli pulled pork kasslerista

Myös suosittu nyhtöpossu eli pulled pork valmistetaan tavallisesti kasslerista.

Nyhtöpossua valmistettaessa liha kypsennetään etukäteen keittämällä tai uunissa matalassa lämmössä paahtamalla. Esikypsennetyn lihan pinta vain viimeistellään nopeasti kuumassa grillissä. 

Keitä kasslerpaistia kattilassa mausteliemessä noin 2 1/2 tuntia tai paahda 100 asteisessa uunissa kuudesta kahdeksaan tuntia, kunnes liha on pehmeää. Lihan voi mainiosti kypsentää jo edellisenä päivänä ja grillata vasta seuraavana. Peitä tällöin esikypsennetty ja jäähdytetty liha huolella folioon ja nosta jääkaappiin. Hyödynnä myös keitinliemi ja käytä sitä glaseerauskastikkeen pohjana, jotta saat kaikki maut varmasti talteen. 

Paahda seuraavana päivänä esikypsennetty kasslerpaisti nopeasti kuumassa grillissä ja sivele glaseerauskastiketta pintaan grillauksen aikana. Kypsä, mehukas, grillin raidoittama liha revitään riekaleiksi ja tarjoillaan sellaisenaan esimerkiksi chilillä maustettuna tai vaikkapa lämpimän ciabattan, hampurilais- tai hodarisämpylän välissä.

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään paahdettu nyhtöpossu ja piparjuuri-jogurttikastike

Artikkelia on muokattu 30.5.2023 klo 14:00

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kassler on grillaajan luottovalinta - näillä vinkeillä grillaat siitä mehevän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.