Ruoka

Ribsit grillissä - katso pomminvarmat ohjeet!

RIbsit vaativat kypsentäjältään malttia. Pitkä esikypsennys ja nopea viimeistely grillissä takaavat parhaan, suussa sulavan koostumuksen ja parhaan maun.

Ribsit valmistetaan pääasiassa naudan tai porsaan kylkipaloista. Naudan liha on maultaan voimakkaampaa ja koostumukseltaan vähärasvaisempaa, siksi myös kuivempaa. Porsaan liha on rasvaisempaa ja pehmeämpää. 

Lue myös: Possu on mehevää ja maukasta grilliherkuissa – 8 ohjetta

Porsaan ribseissä tarjolla on useimmiten pidempiä, vatsan alta leikattuja spare ribsejä, joissa lihaa on yleensä reilusti. Baby back ribs leikataan selkärangasta alaspäin. Ne kypsyvät spare ribsejä hieman nopeammin, sillä lihaa niissä on yleensä vähemmän.

Ribsit – herkkusuille, vaan ei hätähousuille

Luullisille lihoille, kuten ribseille toimii parhaiten pitkä esikypsennys matalassa lämmössä ja sen jälkeen nopea viimeistely kuumassa grillissä. Liha on mehevintä luun lähellä, joten lopputulos on ajan ja vaivan arvoinen.

Parhaan lopputuloksen saat, kun marinoit lihan ennen esikypsennystä mielellään yön yli jääkaapissa. Voit valmistaa ribsit myös heti marinoinnin jälkeen, mutta pitkään marinoidusta lihasta tulee parempaa. Hiero lihan pintaan esimerkiksi rub-kuivamausteseosta tai grillauskastiketta, kääri folioon ja anna maustua.

ribsit

Esikypsennä ribsit keittämällä tai uunissa paahtamalla

Ribsit voi kypsentää joko keittämällä tai uunissa miedossa lämmössä paahtamalla. Sopiva kypsyys on osin makuasia. Joidenkin mielestä liha on parhaimmillaan, kun se tippuu luista, toiset suosivat ribsejä, joissa on jäljellä vielä hieman purutuntumaa. Pidit sitten kummasta kypsyysasteesta tahansa, lihan tulee joka tapauksessa irrota helposti luista. Jos näin ei ole, liha ei ole vielä valmista. 

Keitä marinoituja ribsejä noin tunnin verran. Leikkaa kylkirivit kattilaan sopiviksi paloiksi niin, että ne jäävät kuitenkin mahdollisimman isoiksi. Se helpottaa grillaamista. Laita vettä kattilaan vain sen verran, että ribsit juuri ja juuri peittyvät. Voit lisätä vettä tarvittaessa. Pidä lämpö matalana niin, että liemi kuplii vain kevyesti. 

Jos kypsennät ribsit uunissa, laita ne marinoituina uunivuokaan folioon tiukasti käärittynä ja kypsennä 125 asteessa reilun tunnin verran. 

Hyvä kikka on kypsentää ribsit jo edellisenä iltana. Tällöin possun kylkirivi jäähdytetään ja pintaan hierotaan rub-mausteseos. Seuraavana päivänä ribsit viimeistellään grillissä juuri ennen tarjoilua.  Jos kypsennät ribsit keittämällä, jäähdytä ne liemessä. Hyödynnä myös keitinleimi: keitä se kasaan ja käytä sitä grillauskastikkeena.

Makua kuivamausteesta ja grillauskastikkeesta

Kuivamauste eli rub on paras ribsien maustamiseen. Rub-mauste muodostaa lihan pintaan maukkaan maustekuoren, jota grillaajat himoitsevat! Hyviä mausteita porsaan lihalle ovat esimerkiksi chili, paprika ja cayennepippuri sekä inkivääri ja valkosipuli. Koska porsaanliha rakastaa makeutta, lisää mausteseokseen myös hieman fariinisokeria. 

Ohje: Rub-kuivamausteseos

Maustamisen jälkeen lihat kääritään tiiviisti folioon ja niiden annetaan marinoitua yön yli jääkaapissa tai ainakin pari tuntia.

Ribsien grillaus – kuuma grilli paahtaa pinnan rapeaksi

Ota liha ajoissa huoneen lämpöön ennen grillausta. Grillaa lihaa kuumassa grillissä viidestä kymmeneen minuuttia. Sivele pintaa grillaus- tai maustekastikkeella grillauksen aikana ja viimeistele glaseerauskastikkeella vielä grillauksen lopuksi. Tähteeksi jääneen kastikkeen voi tarjota dippikastikkeena.

ribsit grillissä

Ribsien grillaus – näin onnistut!

Mitä lisukkeeksi ribseille?

Perinteinen lisuke ribseille on amerikkalainen kaalisalaatti eli coleslaw. Mitäpä jos tällä kertaa tarjoilisit kaalin grillattuna? Vuohenjuustosta ja jogurtista sekoitettu kastike antaa grillatulle varhaiskaalille rutkasti makua.

Kukkakaalin makea maku, joka vain paranee grillatessa, istuu hyvin yhteen grillattujen ribsien kanssa. Kukkakaalipihvit ovat helppoa grillattavaa.

Paahdetut  bataattiranskalaiset ja artisokkadippi on grillijuhlien varma hitti! Tikuiksi leikatut bataatit valmistuvat näppärästi uunissa. Älä laita ranskalaisia päällekkäin pellille, muuten niistä ei tule rapeita. 

Jos kaipaat grilliaterialle lisää sormisyötävää, grillaa ribsien kaveriksi maissintähkiä. Tässä ohjeessa grillimaissi saa minttuvoista ja juustokuorrutteesta uuden säväyksen.

Täytetyt suippopaprikat maistuvat ribsien kanssa. Paprikoiden täytteenä on halloumijuustoa, joka paahtuu ihanaksi grillissä. Vihreä salsa verde täydentää kokonaisuuden.

Lue myös Anna.fi: Näin valmistuvat kiinalaistyyppiset grilliribsit

Artikkelia on muokattu 1.6.2023 klo 11:45

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ribsit grillissä - katso pomminvarmat ohjeet!

BbqGrillimestari

Esikypsennys painekattilassa ritilän päällä mausteiden kanssa, jossa vain 1 tölkin verran coca colaa. Paineen tasaus hitaasti (eli sähköpiuha irti seinästä). Sitten mausteiden kanssa grilliin vain noin 8-10min yht.

Lihaliemi

Ribsit kannattaa keittää silloin jos haluaa hyvän lihaliemen ja mauttomat ribsit. Keittäessä lihasta jää kaikki maku keitin veteen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.