Ruoka

Kaurasta syntyvät kaikkien aikojen parhaat sämpylät – ammattileipuri paljastaa parhaat niksit: "Kaura on kotisämpylöiden superaine"

Kaurasämpylät ja kauraleivät ovat todella hyvän makuisia. Kysyimme neuvoa kauran käyttöön leivonnassa ammattileipurilta. Näillä ohjeilla teet kaikkien aikojen parhaat sämpylät!

Parhaat kaurasämpylät ovat tehty sataprosenttisesta kaurasta. Kotilieden ohjeessa kaurajauhosta ja kaurahiutaleista tehtyyn sämpylätaikinaan laitetaan mukaan myös cheddarjuustoa tuomaan makua.

Lue myös: Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia

Kauraa pitäisi käyttää leivonnassa enemmänkin. Uusimman FinRavinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat liian vähän kuitua, joten kaura voisi olla yksi apu tähän, sillä kaurassa on runsaasti kuitua, muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi.

Kauran terveysvaikutukset

Kauran terveysvaikutuksia on tutkittu, ja kaura onkin todettu superterveelliseksi.

Näin käytät kauraa leivonnassa

Kaurassa ei ole sitkoa, joten sitä harvemmin lisätään taikinaan kovin paljon. Kysyimme Helsingin Myllyn leipuri Tommi Lönnqvistiltä, voiko kauraa käyttää leivonnassa ja miten.

Maku nousee ykköseksi Tommin puheessa.

”Ehdottomasti voi ja pitää. Kaura heikentää sitkoa, mutta tuo paljon makua ja rakennetta sämpylöihin ja leipiin.”

Kaurapalat kinkkutäytteellä.
Kaurapalat täytetään juustolla ja kinkulla ennen uuniin menoa. Taikina painellaan kiekoksi ja sen jälkeen se täytetään ja taitellaan puolikuun muotoiseksi. Kuinka kätevä ja tervellinen eväsleipä!

Kaurassa ei ole gluteenia, joten sitkoa ei synny. Miten kauran leivontaominaisuutta voisi parantaa, jos haluaa tehdä kauraleipää, sämpylöitä tai kaurapaloja?

”Kaurahiutaleita käytettäessä hiutaleet on hyvä liottaa ennen muiden raaka-aineiden lisäystä. Tämä parantaa taikinan ja valmiin leivän koostumusta. Liotukseen kannattaa laittaa hieman lämpimämpi vesi eli noin 40–45-asteinen. Tällöin kaurasta alkaa liueta kauran limaa eli beetaglukaania, joka tuo leipiin hyvää rakennetta. Normaalissa hiivaleivonnassa vettä on hyvä käyttää noin 10 prosenttia enemmän, koska kaurassa on hyvä vedensidonta”, Tommi jatkaa.

Tommi muistuttaa, että aamupalalta jäänyt kaurapuuro yksi parhaista mitä voi kaura leivonnassa käyttää.

”Aamiaispuuron jämät tuovat kosteutta ja makua sämpylöihin. Tämä on ehdoton oma suosikkini.”

kaurapuuro

Millaista leipää kaurajauhoista kannattaa tehdä?

”Käyttäisin kaurajauhoa enemmänkin gluteenittomassa leivonnassa korvaamaan vehnäjauhoa. Kaura sopii erityisesti palaleipiin hyvin.”

Gluteenittomassa leivonnassa pitää varmistaa, että hiutaleet tai jauhot ovat gluteenittomia eli puhdasta kauraa. Kaikki kauratuotteet eivät ole.

Millaiset kauratuotteet sopivat parhaiten leivontaan?

”Hiutaleet, sekä pienet että isot, sopivat hyvin leipiin ja sämpylöihin. Ne pitää vain muistaa liottaa ensin. Kaurarouhe sopii myös hyvin leipiin, mutta se pitää ehdottomasti liottaa. Jos on aikaa keittää rouhe, niin silloin leipiin ja sämpylöihin saadaan hyvin kosteutta ja makua.”

”Kaurajauho sopii osaksi vehnätaikinaa makua tuomaan, palaleipiin sekä suolaisten ja makeiden piirakoiden pohjataikinoihin. Kauralese antaa näköä ja makua leipien ja sämpylöiden pinnalla. Sämpylät ja leivät on hyvä heti muotoilun jälkeen kastella pinnasta ja sen jälkeen painaa kauralese kiinni pintaan”, Tommi vinkkaa.

vanhanajan kaurakiesa eli hapatettu kaurajogurtti-kiisseli

Mitä hyviä leivontaominaisuuksia kauralla on?

”Kauraa kannattaa käyttää sen hyvän maun takia. Lisäksi se tuo kuitua ja proteiinia. Kauralla saa lisää rouheisuutta (kaurarouhe) ja rakennetta leipiin ja sämpylöihin. Kaura on kotisämpylöiden superraaka-aine”, Tommi sanoo.

Kotilieden parhaat kaurasämpylät täytetään kinkulla ja juustolla

Testasimme kaurajauhoja ja kaurahiutaleita sämpylätaikinan leivonnassa.

Teimme kahdenlaisia sämpylöitä: juureen tehtyjä vehnä-kaurasämpylöitä ja juustoisia kaurapaloja, joiden taikinaan tuli cheddarjuustoa ja jotka ovat myös helppo täyttää valmiiksi ennen uuniin menoa.

Näitä ohjeita kannattaa kokeilla!

Kaurasämpylät juuresta.
Kaurasämpylät ovat tehty juureen. Aikaa vievä taikina on helppo tehdä, mutta jos jaksat odottaa, niin maku vie mennessään. Hapanjuurileivonta on uudessa nousussa. Opettele tekemään vehnäjuuri ja aloita leipominen vaikka sämpylöistä.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaurasta syntyvät kaikkien aikojen parhaat sämpylät – ammattileipuri paljastaa parhaat niksit: "Kaura on kotisämpylöiden superaine"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.