Ruoka

Sämpylätaikina – leivo sämpylät eri jauhoista uusin ja tutuin maustein simppelillä perusreseptillä tai oikaisijan unelmaohjeella

Ei ole hetkeä, jolloin pellillinen lämpimiä sämpylöitä ei ilahduttaisi tai tilannetta, johon ne eivät sopisi. Sämpylöiden leipominen on myös ihanan rentouttavaa puuhaa. Kun hallitset sämpylöiden perusohjeen, voit muunnella ohjetta lähes loputtomiin. Laiskaa leipuria ilahduttaa sämpylätaikina, joka syntyy ilman vaivaamista.

Sämpylätaikina vaatii hetken aikaa, ripauksen viitseliäisyyttä ja kourallisen raaka-aineita. Näillä ohjeilla onnistut!

Lue myös: Parhaat sämpylät tehdään itse

Ei ole hetkeä, jolloin pellillinen lämpimiä sämpylöitä ei ilahduttaisi tai tilannetta, johon ne eivät sopisi. Sämpylöiden leipominen on myös ihanan rentouttavaa puuhaa.

Kun hallitset sämpylöiden perusohjeen, voit muunnella ohjetta lähes loputtomiin. Laiskaa leipuria ilahduttaa sämpylätaikina, joka syntyy ilman vaivaamista. Kiireinen puolestaan kohottaa taikinan hiivan sijaan leivinjauheella.

Sämpylätaikina: jauhoja, nestettä ja hiivaa

Sämpylätaikinan ohje on varsin yksinkertainen. Tarvitset jauhoja ja nestettä sekä hiivaa taikinan kohotukseen. Nesteeksi sopii niin vesi kuin maitokin, piimä, jogurtti sekä erilaiset kasvijuomat tai vaikkapa omenamehu. Tai mikset tekisi taikinaa vaikkapa kookosmaitoon tai olueen?

Vaivaa sämpylätaikina huolella

Hyvä sitko on sämpylätaikinan perusta. Se syntyy vain vaivaamalla taikinaa riittävän pitkään. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa tunnustellen. Älä tee taikinasta liian kovaa, sillä pehmeästä taikinasta syntyvät ne kaikkein pehmeimmät sämpylät. 

Valmis sämpylätaikina on pehmeää, kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista sekä käsistä helposti. 

Kohota kahteen kertaan

Alustettu sämpylätaikina kohotetaan liinan alla kaksinkertaiseksi. Hyvä kohotuspaikka on lämmin ja vedoton, muttei liian kuuma. Laita taikinakulho esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja kohota taikina kaksinkertaiseksi. Taikina on valmista, kun sitä painaa kevyesti sormella, ja sormen jättämä kuoppa häviää nopeasti. 

Kohonnut taikina muotoillaan sämpylöiksi ja kohotetaan liinan alla vielä toiseen kertaan. Lämpöisen pellin päällä sämpylät kohoavat vikkelästi. Vasta sitten sämpylät ovat valmiita paistettaviksi. 

Sämpylät voi voidella ennen paistamista kananmunalla tai maito-munaseoksella. Jos haluat rapeakuorisia sämpylöitä, voitele ne vedellä. Päälle voi halutessaan ripotella siemeniä. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia niiden koosta riippuen.

Tuunaa sämpylätaikina eri jauhoilla, leseillä ja siemenillä tai leivo sämpylätaikina vaikka puurosta

Erilaiset jauhot, hiutaleet, rouheet ja leseet tuovat vaihtelua sämpylöihin. Yhtä hyvin voit sekoittaa taikinaan myös myslipussin pohjat. Kun lisäät taikinan joukkoon perunahiutaleita, saat aikaiseksi erityisen meheviä ja pehmoisia sämpylöitä.

Vehnäjauhoja ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä niiden sisältämä gluteeni on välttämätön taikinan sitkon muodostumiseen. Paras sämpylätaikina syntyykin, kun käytät siihen sekä täysjyvävalmisteita että vehnäjauhoja. 

Sämpylätaikina on mahdollista tehdä myös puurosta. Sekoita tähteelle jääneen kaurapuuron joukkoon jauhoja, hiivaa, ripaus suolaa sekä tilkka vettä ja leivo taikina perinteisen sämpylätaikinan mukaan. Mallia voi ottaa esimerkiksi tästä ohjeesta.

Jujua siemenistä ja hedelmistä

Siemenet ja kuivatut hedelmät antavat sämpylöihin makua, vaihtelua ja mukavaa purutuntumaa sekä parantavat sämpylöiden ravintoarvoa. Tee sämpylätaikina ja sekoita joukkoon vaikka pellavan-, kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä tai rouhittuja pähkinöitä. 

Myös kuivatut karpalot, rusinat tai muut kuivahedelmät, kuten viikunat tai taatelit sopivat sekaan. 

Lue myös  Anna.fi: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti

Värikäs sämpylätaikina syntyy juuresraasteella tai -soseella

Juuresraasteet tekevät sämpylöistä erityisen kuohkeita ja hurmaavan värikkäitä. Raasta taikinan joukkoon vaikkapa porkkanaa, punajuurta tai palsternakkaa. Voit hyödyntää taikinassa myös kaupan valmiita juuressoseita.

Sämpylät ilman hiivaa tai vaivausta

Perussämpylöiden leipominen kannattaa ajoittaa rauhalliseen hetkeen, sillä taikinan vaivaus, kohotus ja paistaminen vie yllättävän pitkän ajan.

Sämpylätaikina on kuitenkin mahdollista tehdä myös nopeasti. Sämpylät ilman hiivaa kohotetaan leivinjauheen avulla ja ne ovat valmiita puolessa tunnissa. Mikä parasta, taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan ne valmistuvat sekoittamalla ainekset yhteen. 

Yön yli -sämpylät valmistuvat nekin nopeasti, edellyttäen toki, että olet edellisenä päivänä hieman ennakoinut. Tee sämpylätaikina valmiiksi illalla ja kohota se hissukseen jääkaapissa. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää kun sekoitat ainekset yhteen ja nostat taikinakulhon peiteltynä jääkaappiin. Taikina kohoaa kuivahiivan avulla kylmässäkin, mutta se vaatii vain hieman enemmän aikaa. Kahdeksan tuntia on minimi, mutta taikina säilyy hyvänä pidempäänkin.

Kohonnut taikina on valmis paistettavaksi sellaisenaan. Nostele taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille nokareita ja paista kuten tavalliset sämpylät.

Sämpylätaikina: kuivahiiva vai tuorehiiva?

Voit käyttää leivontaan joko kuivahiivaa tai tuorehiivaa. Pussi kuivahiivaa vastaa sämpylätaikinassa 50 grammaa tuorehiivaa.

Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen eli 37-asteiseen nesteeseen. Kuivahiiva lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Se tarvitsee toimiakseen hieman lämpimämpää, noin 42-asteista nestettä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sämpylätaikina – leivo sämpylät eri jauhoista uusin ja tutuin maustein simppelillä perusreseptillä tai oikaisijan unelmaohjeella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.