Ruoka

Haluaisitko tehdä koukuttavan hyvää mausteista ruokaa? Katso videolta miten kuuma chiliöljy eli chhonk valmistetaan

Otetaan oppia ruoan maustamiseen Intiasta. Chhonk eli kuuma chiliöljy sopii esimerkiksi curryn tai linssimuhennoksen päälle.

Chhonk tai toiselta nimeltään tadka, on monen intialaisen ruoan salainen ainesosa. Se on käytännössä kuumaa rasvaa ja mausteita. Tämä tapa on tuttu intialaisista ravintoloistakin. Opettele valmistamaan chhonk, ja saat ravintolatasoista ruokaa myös helposti kotona!

Katso videolta, miten kuuma chiliöljy eli chhonk valmistetaan:

Lue myös: Intialainen ruoka hurmaa mausteillaan – aterialla tarjolla aina myös riisiä, leipää ja erilaisia kastikkeita

Miten chhonkia käytetään?

Chhonkissa voi käyttää sekä kokonaisia että jauhettuja kuivamausteita tai tuoretta sipulia, chiliä ja valkosipulia. Kuivamausteet ovat pääasiassa esimerkiksi fenkolinsiemeniä, juustokuminaa, currynlehtiä, chiliä ja nigellan eli mustakuminan siemeniä.

Tärkeintä on kuumentaa mausteet öljyssä tai intialaisten käyttämässä kirkastetussa voissa eli gheessä. Öljy tai ghee kuumennetaan ja mausteet lisätään kuumaan rasvaan. Varo kuitenkin etteivät mausteet pala. Kärventyneet mausteet eivät maistu hyvälle. 

Kuumentuneet mausteet ikään kuin aukeavat tai heräävät ja niiden öljyt ja aromit pääsevät vapaiksi. Saat niistä tällä tavalla paljon enemmän makua irti.

Kaada kuumat mausteet suoraan kuuman ruoan esimerkiksi curryn tai linssimuhennoksen päälle. Chhonkia voi käyttää myös kylmien ruokien maustamiseen. Jäähdytä chhonk kuumennuksen jälkeen ja kaada se sitten esimerkiksi jugurttiraidan päälle. 

Samaa periaatetta voi soveltaa myös aasialaisten ja eurooppalaisten ruokien maustamiseen. Kuumenna mausteita oliiviöljyssä ja kaada mausteseos pastan tai keittojen päälle.

Kuuma chiliöljy eli chhonk sopii mausteeksi intialaisiin ruokiin. Perunacurryn ohjeen löydät kotiliesi.fi -sivuilta. 
Kuuma chiliöljy eli chhonk on intialaisten salainen ase moneen herkulliseen ruokaan. Mausteisen perunacurryn päällä se maistuu erityisen hyvältä. © Kirsi-Marja Savola

Lue myös: Perunacurry viimeistellään intialaisella mausteöljyllä eli chhonkilla

Kuuma chiliöljy eli chhonk – näillä ohjeilla onnistut varmasti!

Ainekset:

Tee näin:

  1. Varaa kaikki mausteet valmiiksi lieden vierelle. Ota esille myös paistinpannun kansi, sillä siemenet poksuvat kuumentuessaan.
  2. Kuumenna öljy keskilämmöllä paistinpannulla tai blinipannulla. Lisää sinapinsiemenet, juustokumina, chilit ja currynlehdet.
  3. Kun siemenet alkavat poksua, on öljy riittävän kuumaa. Siirrä pannu liedeltä ja kaada mausteöljy ruoan päälle.
Kuuma chiliöljy chhonk on tuttu tapa tehdä maukasta chiliöljyä intialaisiin ruokiin.
Kuuma chiliöljy eli chhonk ei ole vaikea tehdä. Pienellä kikalla saat parempaa ruokaa. © Kirsi-Marja Savola

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluaisitko tehdä koukuttavan hyvää mausteista ruokaa? Katso videolta miten kuuma chiliöljy eli chhonk valmistetaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.