Ruoka

Rapea valkosipuli-chiliöljy on koukuttava hittimauste, joka viedään käsistä – ruokatoimittaja paljastaa 5 yllättävää tapaa käyttää sitä

Rapea valkosipuli-chiliöljy on innostanut suomalaiset kokeilemaan tulisia makuja.

Pienessä lasipurkissa myytävä valmistahna on nimensä mukaisesti superrapeaa. Valkosipuli ja chili on paahdettu rapeiksi ja ne ovat säilötty seesamiöljy-soijaliemeen.  Pieni chiliöljy-purkki on täynnä makua sekä täynnä jännittävää ja täysin uudenlaista koostumusta, jota ei muista chilimausteseoksista löydy.

Koostumuksessa piileekin tämän tahnan salaisuus.

Tahna ei ole vain sileää maustetahnaa, vaan sen juju on tuoda ruokaan maun lisäksi koostumusta. Herkullisessa ruoka-annoksessa on aina hyvän maun lisäksi mukana jokin rapea elementti. Tästä purkista sitä löytyy. Paahdetut valkosipulinpalat ja chili yhdistettynä suolaiseen soijalla ja paahdetulla seesamiöljyllä maustettuun liemeen tekevät tehtävänsä.

Rapea valkosipuli-chili
Rapea-valkosipulichiliöljy on tulista ja koukuttavaa. © iStockphoto

Rapea valkosipuli-chiliöljy on kotoisin Kiinasta

Rapea chiliöljy on kotoisin kotoisin Kiinasta. Purkitettuna teollisena tuotteena tämän tyyppinen maustekastike on suhteellisen uusi. Sen tarina on saanut alkunsa eteläisestä Kiinasta, Guizhoun maakunnasta eräästä nuudeliravintolasta. Tao Huabin nuudeliravintolassa tehtiin maustekastiketta itse ja asiakkaat rakastivat sitä. Vuonna 1997 sen valmistus aloitettiin teollisesti.

Kiinalaisissa ja taiwanilaisissa nuudeliravintoloissa ja kotona rapeaa chiliä tehdään usein itse. Jokaisella ravintolalla ja kotikokilla on oma salainen reseptinsä. Myös maailmalla suosiota niittävät aasialaista ruokaa tekevät julkkiskokit ovat lanseeranneet omat versionsa tuotteesta.

rapea valkosipuli-chili
Laoganma ja Pirkka Parhaat -chiliöljy löytyvät hyvin varustelluista marketeista ja aasialaisia elintarvikkeita myyvistä erikoiskaupoista.  © Sanna Mansikkamäki

Keväällä 2022 rapea valkosipuli-chili nousi Keskon maahantuomana yhdeksi suosituimmaksi chilikastikkeeksi Pirkka Parhaat -tuotesarjaan. Aasialaisia elintarvikkeita myyvissä liikkeissä crispy chili -nimellä maustekastiketta on saanut jo pidempään. Koko kansan tietoisuuteen ja suosioon sen nousi Pirkka-tuotemerkin myötä.

Aasilaisten kauppojen valikoimissa tuotetta on usealta eri valmistajalta ja se eroaa hieman Pirkka Parhaat -tuotteesta. Crispy chili -mausteöljyissä on usein fermentoitua soijapaputahnaa, kuten toisessa suositussa chilitahnassa gochujangissa. Lisäksi niiden makuja on vahvennettu E621:llä eli aromivahventeella natriumglutamaatilla. Pirkka Parhaat -tuotteessa ei ole fermentoitua soijapaputahnaa eikä aromivahvennetta. Pirkan tuotteessa maistuu erityisen voimakkaasti seesamiöljy.

Monen käyttäjän mielestä tuote on niin sanottu ”uusi” sweet chili -kastike, josta tuli joitain vuosia sitten ”uusi ketsuppi”, kun se ilmestyi jopa lounasruokaloiden ketsuppipullojen viereen noutopöytiin.

Rapea valkosipuli-chili
Chiliöljy sopii hyvin erilaisten aasialaisten ruokien maustamiseen.  © iStockphoto

Katso alta myös Kotilieden Tiktok-video rapeasta chilistä.

Miten rapeaa valkosipuli-chiliä voi käyttää ruoanlaitossa?

Rapean valkosipuli-chilin suosion takana on varmasti sen monipuoliset käyttömahdollisuudet. Kokosimme 5 tapaa käyttää sitä. Chiliöljy on voimakkaasti suolainen, siksi sitä kannattaa lisätä pieni määrä kerralla maustamistyylillä. 

  1. Nuudeliruoat: Pikaiset dan dan -nuudelit valmistuvat nopeasti tätä maustekastiketta hyödyntämällä. Sekoita kulhon pohjalle rapeaa chiliöljyä, vähän sokeria, soijaa, maapähkinätahnaa ja lisää päälle kuumat nuudelit ja halutessasi paistettua jauhelihaa tai kasviproteiinimurua.
  2. Sipseille dippiäMajoneesipohjaiset dippikastikkeet nousevat uudelle tasolle, kun sekoitat joukkoon crispy chiliä. Et tarvitse muita mausteita. Perunalastut ja juuressipsit maistuvat ihanille tämän dipin kanssa. 
  3. Kasvikset:  Jos tämä mauste saa sinut syömään lisää kasviksia niin loistavaa! Kokeile maustaa pannupaahdetut varsiparsakaalit sillä tai sekoita sitä veneperunoiden joukkoon ennen airfryeriin lisäämistä. Pyöritä mausteseosta kukkakaalin joukkoon ennen uunissa paahtamista. Valele uunimunakoison tai grillattu munakoiso sillä. Raikkaat mummon kurkut saavat uuden elämän, kun lisäät lusikallisen rapeaa valkosipuli-chiliä niiden joukkoon. Kokeile myös pikkelöityjen retiisien tai muiden pikkelivihannesten kanssa.
  4. Kananmunan kanssa:  Turkkilaistyyppinen aamiaiskananmuna Cilbir, joka tarjotaan chilikastikkeen ja jogurtin kanssa toimii myös rapealla chiliöljyllä, jos aitoa annokseen kuuluvaa pul biber -chiliä ei ole saatavilla. Tipauta sitä pari tippaa löysäksi keitetyn munan tai uppomunan päälle ennen syömistä.
  5. Dumplingit ja muut nyytit:  Aasialaiset nyytit voi dipata rapeaan chilikastikkeeseen ennen syömistä. Tämä maustekastike on helppo, koska et tarvitse montaa erilaista maustetta tai kastiketta, koska tästä yhdestä löytyy niin paljon makua. Voit maustaa sillä myös dumplingien ja nyyttien sisälle tulevat täytteet. 
Rapea valkosipuli-chili eli crispy chili
Crispy chili -kastike on kaupoissa joskus loppu. Hyllyssä ammottaa usein tyhjä kolo, sen verran suosittua se on.  © Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapea valkosipuli-chiliöljy on koukuttava hittimauste, joka viedään käsistä – ruokatoimittaja paljastaa 5 yllättävää tapaa käyttää sitä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.