Ruoka

Leivo patonki – 5 rapeaa ohjetta

Patonki on näyttävä lämpimäinen, jonka makua on helppo muunnella. Hyödynnä syksyn marjasato tai mausta taikina pähkinärouheella – ja kolme muuta maukasta ideaa.

Lumoava saksanpähkinäpatonki on todellinen herkkuleipä, sillä jokainen puraisu rapeaa patonkia täyttää suun pähkinäisellä maulla. Saksanpähkinät paahdetaan ja rouhitaan ennen taikinaan lisäämistä, jotta niiden aromaattisuus saadaan maksimoitua. Leipäsiirapilla makeutetussa taikinassa maistuvat myös graham- ja vehnäjauhot sekä ripaus merisuolaa. Taikina muotoillaan pitkiksi patongeiksi, jotka kietaistaan kauniille kierteelle ennen paistamista.

191867-patonki_578.jpg

Hedelmäisen patongin makeus hurmaa syöjänsä. Juuritaikinan teko aloitetaan edellisenä päivänä, mikä on hyvä huomioida leivontahetkeä suunnitellessa. Hiivaleipäjauhojen lisäksi taikinaan tulee runsaasti kuivattuja aprikooseja ja viikunoita sekä pekaanipähkinöitä. Aromaattinen patonki kaipaa vain sipaisun voita ylleen – ja täydellinen makunautinto on taattu.

Gluteeniton_patonki

Mikäli ruis, ohra ja vehnä aiheuttavat vatsavaivoja, on syytä leipoa pellillinen gluteenitonta kaurapatonkia. Kaurajauhoja ostaessa on syytä napata kaupan hyllyltä puhdaskauraa, joka ei missään käsittelyn vaiheessa ole ollut kosketuksissa gluteenipitoisten viljojen kanssa. Kaurajauhojen lisäksi taikinaan tulee tapiokatärkkelystä ja gluteenitonta jauhoseosta. Hyvin kohonneet patongit paistetaan kuumassa uunissa ja nautitaan herne-avokadolevitteen kanssa.

188356-puolukkapatonki.jpg

Syksyinen puolukkapatonki valmistetaan ruishapanjuuren avulla, jolloin leivän mausta tulee ihanan intensiivinen. Kuivatut puolukat ja mustikat tuovat oman säväyksensä leipomukseen. Patongit suihkautetaan kevyesti vedellä ennen uuniin nostamista, jotta lämpimäisen pinnasta tulee vastustamattoman rapea. Puolukkapatongit ovat oiva ruokalahja ystävälle tai maukas valinta omaa herkkuhetkeä piristämään.

Valkosipulipatonki

Voimakkaan makuinen valkosipulipatonki valmistuu vaivatta, kun kaupan valmispatonki saa ylleen valkosipulihunnun. Patongin pintaan viilletään syviä viiltoja, jotka täytetään itsetehdyllä valkosipuli-yrttivoilla. Herkku kääritään tiukasti folion sisään ja paistetaan uunissa, kunnes voi on sulanut ja imeytynyt patongin sisään. Folionyyttiä avatessa keittiöön leijailee vastustamaton tuoksu, joka suorastaan kutsuu haukkaamaan palan lämpimäistä.

Vinkkejä ja ohjeita leivän leivontaan: Leipäleipurin vinkit Itse leivottu leipä lämmittää Leivo lahjaksi leipä! Leipäreseptejä maailmalta Lämmin leipä palkitsee leipojan Ruoka.fi: Taikinaterapiaa: nyt leivotaan leipää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivo patonki – 5 rapeaa ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.