Ruoka

Helpot lohiruoat jokaiseen makuun – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi!

Lohi taipuu moniin ruokiin, sopii yhteen monenlaisten makuparien kanssa ja valmistuu nopeasti. Maistuisiko lohimedaljongit, mehevä uunilohi, täyteläinen lohikeitto tai vaikkapa ruokaisa lohipiirakka. Katso herkulliset ja helpot lohireseptit ja löydä omat suosikkisi!

Lohiruoat ovat aina varma valinta. Lohi ja kirjolohi ovat monipuolisia ja helppoja kaloja ruoanvalmistuksessa. Ne ovat rasvaisia kaloja, mutta niiden rasva on terveellistä, koska se sisältää sydämelle hyviä rasvahappoja.  Lohesta saa monipuolisen valikoiman eri ravintoaineita, mutta erityisen runsaasti siitä saa D-vitamiinin, hyvien rasvahappojen ja proteiinin ohella B12-vitamiinia, kaliumia ja seleeniä.

Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan

Lohiruoat ovat helppoja valmistaa ja ne kypsyvät nopeasti ja maistuvat erilaisten kasvislisukkeiden kanssa. Kokeile erilaisia mausteita ja kypsennystapoja.

1. Lohiruoat: Helpot lohimedaljongit

Kaunis ja herkullinen lohimedaljonki valmistuu helposti uunissa tai pannulla. Jos medaljonki on ohut, kypsennä se pannulla, paksumpi muhii meheväksi miedossa uuninlämmössä.

Lohimedaljongit tuorejuusto- ja vuohenjuustokuorrutteella

Saat koko aterian salaattia vaille valmiiksi yhdellä kertaa, kun kypsennät lohimedaljongit yhdessä uuniperunoiden kanssa. Lohimedaljongit maustetaan kevyesti suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Hienonnetuista yrteistä, tuorejuustosta ja vuohenjuustosta sekoitetaan tahna, joka pursotetaan medaljongien päälle ja lohi kypsennetään perunoiden kanssa samalla pellillä uunissa.

Katso resepti: Lohimedaljongit ja uuniperunat

2. Uunilohta kolmella tavalla

Uunilohi on suomalaisten kestosuosikki. Eikä ihme. Lohi kypsyy uunissa vaivattomasti kuin itsekseen. Mehevä uunilohi syntyy lohifileen paksuimmasta päästä. Ohuet lohifileet kannattaa mieluummin kypsentää pannulla kuin uunissa. Kypsennä lohi miedossa lämmössä, jolloin kalan rasva pysyy kalan sisällä ja lohi säilyttää mehevyytensä. Hyvä kypsennyslämpötilä on noin 150 astetta. Uunivuoassa lohifile kypsyy noin puolessa tunnissa. Lohen kypsyessä voit valmistaa maukkaan salaatin ja keittää perunat.

anni hautalan nopeauunilohi

Juontaja Anni Hautalan nopeassa uunilohessa yhdistyvät smetana, juusto ja katkaravut. Tämä ohje kannattaa ottaa talteen, sillä valmistus on nopeaa ja täytteissä ei säästellä.

Uunilohen voi maustaa myös itämaisin maustein.  Itämaisen lohen valmistaminen on helppoa. Laita lohifilee uuniastiaan, sekoita mausteet keskenään ja levitä seos kalafileelle. Tarjoa lohi sienten ja sipulin kanssa, tee lisukkeeksi paistettuja perunoita. Keitä perunat jo edellisenä päivänä.

Marokkolainen uunilohi

Marokkolainen uunilohi saa itämaisen maun tomaattisen mausteisesta kastikkeesta, jota ryydittävät jättikatkaravut, rusinat ja pinjansiemenet.

3. Lohiruoat: Keitto lämmittää

Lohesta syntyy myös herkullisia keittoja. Lohikeiton voi valmistaa kermaisen täyteläisenä, kirkasliemisenä tai vaikkapa tomaattisena.

purjehtijan lohikeitto

Perinteinen kermalla pyöristetty lohikeitto valmistetaan tuoreen lohen perkuutähteistä, ruodoista ja lohen lihasta. Lohikeitto, kunnon suomalainen ruisleipä ja tilkka valkoviiniä maistuivat taivaalliselta.

venäläinen kalaseljanka

Venäläinen kalaseljanka on perinteinen keitto, jossa maistuvat juurekset, suolakurkut ja oliivit. Annoksen päälle kuuluu tietenkin smetana. Keiton voi myös pakastaa.

Lohi-kookoskeitto

Jos aika on kortilla. Lohi-kookoskeitto syntyy todella nopeasti, kun käytät soppaan thai-vokkivihannessekoitusta ja pakastelohikuutioita.

4. Lohipiirakasta pitävät kaikki

Lohipiirakka on täydellinen iltapalapiirakka, arjen, juhlan ja saunaillan tarjottava. Tee sen kylkeen raikas salaatti ja ateria on valmis.

Tässä simppelissä, mutta herkullisessa lohipiirakassa maistuvat tuttu makupari lohi ja tilli. Tuoreet, suolatut kylmäsavulohisuikaleet tai graavisuolatut lohisuikaleet levitetään voitaikinapohjan päälle, minkä jälkeen sekoitetaan vain ihana tillitäyte. Tillitäyte syntyy kananmunasta, kermasta, tillituorejuustosta sekä tuoreesta tillistä. Seos kaadetaan lohen päälle ja piirakka on valmis paistettavaksi. Piirakkaa kypsyy uunissa vain 20–30 minuutissa.

Lohipiirakka

Katso resepti: Lohipirakka

Varmista lohen tuoreus

Kalan myyntiaika on useissa kaupoissa joskus yllättävän pitkä. Kannattaa aina kysyä kalakauppiaalta rohkeasti, milloin lohi on pyydetty ja opetella tunnistamaan tuore kala.

Tuoreen kalan tunnistaa:

Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot lohiruoat jokaiseen makuun – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi!

Tero

Ne norjan lohen myrkyt etenkin lohille syötetyt pelletit ja tietysti kaikki muu myrkytys täit jne… Google: ”Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.